Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det finns alltid ett knä att krypa upp i”

Publicerad 2013-05-22

Nora, 34, är ryggmärgsskadad – och mamma

När Ida, 2, vill gunga i lekparken får hon be någon annan vuxen om hjälp.

Mamma Nora Sandholdt, 34, kan inte – för hon är rullstols­buren.

– Å andra sidan har rullstolen sina fördelar. Det finns ju alltid ett knä att krypa upp i när hon inte orkar gå, säger Nora och skrattar.

Det har gått 20 år sedan Nora Sandholdt skadades i en olycka. För henne är dramat kring livet som rullstolsburen överspelat sen många år.

Men när hon ville ha barn kom oron smygande. Skulle hon klara av att föda? Och hur skulle hon lösa att det praktiska kring en nyfödd bebis?

Fanns ingen information

Nora och hennes man Petter letade men hittade ingen information om hur man gör som rullstolsburen förälder.

– Att vara kvinna och ryggmärgsskadad innebär inte några svårigheter att bli gravid, så det blev jag ganska snart. Men på mödravårdscentralen kunde ingen svara på frågor kring hur en förlossning går till.

Genom en annan mamma med ryggmärgsskada kom Nora i kontakt med läkaren Karin Pettersson, på Huddinge specialistmödravård.

Hittade egna lösningar

– Jag hade tur som fick träffa henne, Karin har förlöst flera ryggmärgsskadade kvinnor, hennes kunskap gjorde att jag kände mig trygg.

Nora kunde föda vaginalt, vilket är det vanliga vid ryggmärgsskador.

Men sedan började de praktiska bestyren kring att ha småbarn. På marknaden fanns nästan inga hjälpmedel, i stället fick de ta till fantasin.

– Första tiden fick Ida sova i en tvättkorg, så att jag kunde nå ner till henne. En spjälsäng är ju omöjlig för mig. Och jag kan inte dra barnvagn så jag har haft henne i sjal, och när hon blev lite större sittande i mitt knä.

Vill stötta andra

Noras mammaliv är inte särskilt laddat. Hon har fått bra stöd av familj och vänner, men vet att det finns andra som avstår från barn av rädsla för att inte klara av det.

– Det stora problemet är att det finns så lite information kring ryggmärgskador och föräldraskap. Därför har jag och två andra mammor startat projektet ”Mamma, pappa, lam”. Vårt syfte är att informera och stötta andra och att vara en länk mellan sjukvården och ryggmärgsskadade som vill bli föräldrar.

”Mamma, pappa, lam”

Projektet drivs av stiftelsen Spinalis och är finansierat av Arvsfonden.

Målet är att öka kunskapen kring fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap för ryggmärgsskadade.

Projektet vill också starta ett föräldranätverk där rullstolsburna kan utbyta erfarenheter och tips.

I veckan lanseras sajten www.mammapappalam.se.

Följ ämnen i artikeln