Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Varför kan killar inte ha klänning?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-08

När Sara Skogsmark fick barn för tre år sedan retade hon sig på att det inte fanns några roliga, färgglada pojkkläder.

Nu öppnar hon och kollegan Linda Glad butiken Uni, affären med jämlika barnkläder.

Redan när Sara Skogsmark, 25, blev gravid tyckte hon att det var svårt att hitta fina barnkläder. När barnet visade sig vara en pojke blev det ännu svårare.

- Pojkkläderna i våra stora klädkedjor är färglösa smågangsterplagg, säger hon. Men min son Lee är tre år och ingen tuffing. Han gillar färger och mönster, precis som alla barn i den åldern gör.

Mycket respons

Istället sydde hon själv eller köpte 70-talskläder åt sonen i andrahandsbutiker.

- Jag fick mycket respons från andra småbarnsföräldrar som tyckte att Lee hade fina kläder och frågade var jag hade köpt dem. Det är så konstigt. Om könsneutrala kläder i 70-talsstil efterfrågas, varför produceras det nästan inga?

Sara gjorde en provkollektion som hon skickade till ett stort klädföretag, men de tyckte att det var för kontroversiellt med likadana lekoveraller för pojkar och flickor. Istället kom hon i kontakt med Linda Glad, 24, och de bestämde sig för att öppna en egen butik på Söder i Stockholm. I butiken Uni säljer de egna småbarnskollektioner, 70-tals secondhand och barndesign från småtillverkare.

Varför är det viktigt med unisexkläder för barn?

- Kläder används till att bygga upp en identitet, säger Linda. Idag är barnkläderna oerhört bakåtsträvande med prinsesskläder åt flickor och färglösa jätteplagg för pojkar. Det är märkligt att man ägnar år med att bygga upp en övertydlig könsidentitet, som sedan ska brytas ner när barnen vuxit upp och börjar delta i ett samhälle som strävar mot jämlikhet.

- Sedan finns det naturligtvis praktiska aspekter, säger Sara. Det är smartare att köpa kläder som passar till både pojkar och flickor, så att barnen kan ärva av varandra.

Vilka är de uppdelade barnklädernas största förlorare, pojkar eller flickor?

- Flickor i kemtvättsklänningar som tvingas leka snälla lekar, säger Linda. Å andra sidan har pojkar svårare att avvika. En tjej kan vara pojkflicka, men det är svårt för en pojke i rosa kläder att bli accepterad.

Med Uni hoppas tjejerna kunna flytta fram toleransgränserna.

- I framtiden vore det jätteroligt att kunna lansera klänningar för båda könen, säger Linda. Bra klänningar är egentligen jättepraktiska plagg både pojkar och flickor. Men man måste gå försiktigt fram. Idag kan en femårig kille få det jobbigt om han kommer till dagis i kjol. Det vill vi inte uppmuntra. Barn kan inte stå upp för föräldrars ideal.

Det här säljer Uni

Det här vill Uni sälja i framtiden

Terri Herrera Eriksson

Följ ämnen i artikeln