Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skilsmässa – ingen katastrof för barnen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-29

Ny svensk avhandling: De mår inte sämre som vuxna

Skilsmässobarn mår lika bra som kärnfamiljsbarn när de växer upp.

En ny svensk doktorsavhandling ger tröst åt de som tusentals som varje år är inblandade i separationer.

– Självklart är det en sorg för alla inblandade. Men det kan vara skönt att veta att för barnen så blir det ingen katastrof, säger Teresia Ängarne-Lindberg, doktor i barn och ungdomspsykiatri.

Cirka 20000 gifta par och däreutöver ett antal sambopar går varje år skilda vägar i Sverige. I många av fallen är barn inblandade.

I sin doktorsavhandling har Teresia Ängarne-Lindberg vid Linköpings universitet undersökt hur skilsmässobarnen mår 15 år senare.

– De har inte sämre mental eller fysisk hälsa än andra barn, säger hon till Aftonbladet.se.

Större acceptans

Teresia Ängarne-Lindberg tror att vuxna blivit bättre på att förstå vad som är viktigt för barnen.

– Vi förstår betydelsen av att båda föräldrarna har vardagskontakt med barnet. Förr var det vanligt att barnen träffade till exempel pappan varannan helg. Nu är växelvis boende den boendeform som ökar mest.

Dessutom menar hon att samhällets acceptans blivit större. Det är inte längre tabubelagt eller skamligt att komma från en familj där mamma och pappa inte lyckades hålla ihop.

Med detta hör också det stora antalet skilsmässor samman. Det är helt enkelt inte så ovanligt längre.

– Men hur vanligt det än är så är det en sorg för alla inblandade. Och det är också en sak som är viktig, att man pratar med barnet om skilsmässan. Inte så att hon eller han ska vara en samtalspartner, men svara på frågorna och lyssna på funderingarna, säger Teresia Ängarne-Lindberg.

En grupp sticker ut

I hennes studier finns en grupp som dock sticker ut. Unga kvinnor mellan 22 och 27 år – som vid skilsmässan var mellan 7 och 12 – mår sämre än andra.

– Vi vet från annan forskning att det finns en större sårbarhet hos flickor i den här åldern. När de råkar ut för negativa livshändelser har de en större benägenhet att utveckla nedstämdhet. Men därmed inte sagt att det består genom livet.

Teresia Ängarne-Lindberg påpekar att det mest skadliga för barnen är konflikter mellan föräldrarna – oavsett om det äger rum före, under eller efter en separation.

– Det handlar inte om konflikter om vad man ska ha till middag, utan större konflikter. När det saknas kärlek och respekt mellan föräldrarna.

Följ ämnen i artikeln