Därför blir vi aldrig nöjda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-12

Eva Rusz om varför vi plastikopererar oss – och varför vi kan bli beroende

Vurmen för skönhet och ungdom har troligen funnits lika länge som människan.

Men nu finns också tekniken.

Och allt fler väljer att operera sig för att fixa det de tycker naturen missat.

– Jag har mött människor som aldrig blir nöjda. Istället blir de beroende av att plastikoperera sig, säger Eva Rusz, psykolog och psykoterapeut.

Eva Rusz.

Plastikoperationer bli allt vanligare.

Från ett udda Hollywood-fenomen har det blivit vardag bland svenska män och kvinnor.

Åtminstone är det vad marknadsföringen vill få oss att tro.

– Det är så att vi människor härmar varandra. Ju fler som går ut och berättar om sina plastikoperationer och hyllar det – desto fler blir det som vill göra likadant, säger Eva Rusz.

Ofta dålig självkänsla

Hon menar att intresset för skönhet alltid har funnits. Att utstråla ungdom och kraft är att framstå som fertil. Och nu finns plötsligt tekniken som gör det möjligt att i viss mån bibehålla ett ungt utseende.

I botten lurar dock ofta en dålig självkänsla. Särskilt gäller det dem som fastnar i något som kan liknas ett beroende av plastikoperationer.

– Det är ett sätt för den att hantera oro och ångest. I grunden har de känslan av att inte duga som de är, säger Eva Rusz.

”Vissa kan säkert må bättre av det”””

Hon är ingen principiell motståndare mot skönhetsoperationer. Till exempel menar hon att vuxna kvinnor som ammat ett eller flera barn och vill sätta in silikon för att få tillbaka brösten, ofta fattat ett välavvägt beslut.

– Visst kan man tycka att alla borde acceptera naturens gång. Men är man i 35-årsåldern är man lite mer mogen att fatta ett sådant beslut. Och det finns säkert de som kan må lite bättre av att fixa nya tuttar då, säger Eva Rusz.

Däremot tycker hon att det är skrämmande att riktigt unga människor vill plastikoperera sig.

– Det är förfärligt att unga människor inte tycker att de duger som de är. Och det är också de som riskerar att fastna i ett beroende. Helt enkelt för att de aldrig blir nöjda, säger Eva Rusz.