Brittiska skolbarn ska lära sig tala – engelska

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

”Många kan inte prata i telefon med okända människor”

Nu ska brittiska skolbarn lära sig att tala – engelska.

Enligt ett nytt förslag ska de få lektioner i hur man uttrycker sig korrekt, och använder rätt tonläge och gester.

– Äldre har alltid förskräckts över ungdomars språk, säger svenske språkforskaren Olle Josephson.

I England föreslår en statlig utredare att lektioner i talad engelska ska införas för skolbarn i åldern 7 till 11 år. Skolbarnen ska också få lära sig att använda rätt tonläge, gester och ha ögonkontakt med den de talar med.

Enligt tidningen The Times har undersökningar visat att i vissa områden har så mycket som hälften av alla skolbarn tal- och språksvårigheter. Dessutom, skriver tidningen, klagar företag på att många unga har svårt att klara av enkla uppgifter som att prata i telefon med en okänd människa.

”Tokigt”

Olle Josephson är lektor i nordiska språk vid Stockholms universitet och tidigare chef för Språkrådet.

– Talundervisning som är inriktad på korrekthet – det blir bara tokigt! Det leder bara till språkförtryck och osäkerhet. Däremot är det alltid bra med träning på att tala inför en större grupp, säger han.

I England hoppas man att den nya engelskundervisning ska vara till hjälp särskilt för barn från utsatta områden.

– Barn från fattiga hem har mindre ordförråd vilket gör det svårare för dem, säger Anna Wright på brittiska läsrådet till The Times.

Detta är Olle Josephson starkt skeptisk till.

– Det hänger säkert samman med att i England har vissa dialekter högre status. Men alla behöver faktiskt inte prata som den akademiska medelklassen, säger han.

Kan tala på flera sätt

Olle Josephson menar att äldre alltid blivit förskräckta av ungdomars språk. Men ungdomsspråket hör ungdomstiden till och det behövs ingen särskild träning för att det ska ändras.

– De som talar ungdomsspråk kan ofta tala på ett annat sätt också. De växlar när de lyfter luren för att söka sommarjobb. Det räcker med att de pratar med farmor för att de ska börja prata på ett annat sätt, säger Olle Josephson.

Följ ämnen i artikeln