Karriär först – barn sen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-06

90-talisterna vet vad de vill – och drömmer om Svenssonlivet

LJUSNANDE FRAMTID? Rebecca Lindberg som just tagit studenten från Spånga Gymnasium i Stockholm har ännu inte siktet inställt på något yrke: ”Först och främst vill jag ha ett jobb som är bra betalt, men det får inte vara dötråkigt”, säger hon.

De har redan sett världen.

Och fått nog av föräldrarnas livspusslande.

När den första kullen 90-talister nu tar studenten kommer en ny generation vuxna – som drömmer om ett hederligt arbete.

När studenterna springer ut i dagarna är det en ny generation på väg mot en förhoppningsvis ljusnande framtid. 90-talisterna är barn till den ironiska generationen och småsyskon till 80-talisterna som vägrar växa upp. Men vilka är de då själva?

– Med 90-talisterna kommer ett tydligt brott. Nu är det den lilla världen som gäller, familj, villa och vovve, kanske inte just Volvo, men bil, säger Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future.

Nyrealister

Uppvuxna med internet, tv-kanaler i mängder, mobiltelefoner och resor, är 90-talisterna välinformerade. Och de vill ha ordentliga jobb – borta är ungdomsgenerationen där alla ville bli programledare eller ”jobba med media”.

– Att 80-talisterna ville bli kändisar är delvis en myt, men bland 90-talisterna är det i alla fall inte lika hajpat. Man kan säga att de är nyrealister som vill maximera sina möjligheter. De vill ha bra jobb för att kunna få det de drömmer om, säger Thomas Fürth.

Även Peter Majanen, framtidsforskare, tycker att 90-talisterna är lite ålderdomliga – sett ur en 60-talists perspektiv.

– De är säkra på vad som är rätt och fel, de är inga relativister. Och de vill gärna ha det som vi kallar Svenssonliv.

Längtan efter ”det lilla livet” är enligt Thomas Fürth ingen revolt. Det är helt enkelt det som är udda för en som rest runt i Asien redan som barn.

– En annan orsak är nog att de ser att föräldrarna inte får ihop sina många höga ambitioner i vardagslogistiken. Det vi kallar livspusslet, säger Thomas Fürth.

Tjejerna vinnare

En ”återgång” till ett traditionellt familjeliv – vad betyder det för könsrollerna?

– Tjejerna som växer fram nu är otroligt självsäkra och ambitiösa. Killarna är mer slackers, det är nog de som får definiera sin roll på nytt. Kvinnorna kommer det att gå bra för, säger Peter Majanen.

Rebecca Lindberg, 19, har precis tagit studenten. Nu väntar sommarjobb och semesterresa. Sedan planerar hon och en kompis att åka till Spanien för att plugga och kanske jobba. Målet är att få skolspanskan att bli flytande – och komma bort ett tag.

– I framtiden vill jag plugga på högskolan. Jag kan tänka mig att läsa några ämnen jag är intresserad av, kriminologi eller historia, till att börja med. Det är halvfrusterarande att inte veta vad jag vill bli, säger Rebecca Lindberg.

Hur ser livet ut när du är 30 år?

– Förmodligen är jag färdigutbildad och har ett helt okej jobb. Kanske en kille också. Och lägenhet inne i Stockholm. Jag kan tänka mig att bo utomlands, men på lång sikt vill jag bo i Sverige.

Tänker du dig att du har familj när du är 30?

– Jag vill göra karriär först. Men barn och familj vill jag ha. Gärna före 35.

90-talisterna – sådana är de

Starka individualister.

Självständiga, men hoppar mellan livsstilar.

Välinformerade. Uppvuxna med världen ett klick bort.

Realister. Världen går inte att göra bättre på en eftermiddag.

Ambitiösa. Särskilt tjejerna vill ha bra jobb.

Kontruktiva och idérika. En entreprenörsgeneration.

Säkra på vad som är rätt och fel – inga relativister.

Vill ha ordentliga jobb.

Drömmer inte om kändisskap.

Källa: Thomas Fürth, Kairos Future och Peter Majanen, Quattroporte

...och tidigare generationer

40- och 50-talister. Uppvuxna i folkhems-Sverige. Som unga var de radikala världsförbättrare.

60-talister och tidiga 70-talister. Den ironiska generationen. Självcentrerade, utskällda för bristande världengagemang.

70- och 80-talister. Beskyllda för att vara cyniska och ovilliga att växa upp. Sociala livet vikitgare än jobbet.

Aftonbladets
bloggar