”Vi gör vårt bästa för att hjälpa alla”

Publicerad 2013-09-12

Allt fler erbjuder läxhjälp - men trenden sågas av pedagogikexperten

VILL BLI CIVILINGENJÖR Mohamed Hassan drömmer om att utbilda sig till civilingenjör eller läkare. Han går hit till Tensta bibliotek för att komma vidare med matten. ”Annars är det lätt att man fastnar på något tal”, säger han. Här får han hjälp med sin läxa av Jonas Nilsson.

Trixig matteläxa?

Hyr en studybuddy - eller gå till biblioteket och få undervisning av en ­volontär.

I dag finns en uppsjö av sätt för elever att få stöd i skolarbetet och höja betygen.

Men läxhjälpstrenden sågas av experter.

Det är måndag kväll och biblioteket i Tensta fylls med elever. Här erbjuds varje vecka gratis läxhjälp för alla som behöver. Och behovet är stort. Vår fotograf hinner knappt kliva genom dörren förrän en 15-årig pojke ber honom att förklara vad friktion är.

Volontärerna Elin Arnö och Jonas Nilsson stressar för att hinna med alla viftande händer.

Söker bekräftelse

- Vi gör vårt bästa för att hjälpa alla, men det hade varit bra om vi hade kunnat sitta längre med varje elev, säger Elin.

- De flesta klarar egentligen av att göra läxan själva, men vill ha lite bekräftelse på att de har förstått uppgiften rätt. Ibland är vi ett bollplank och ibland får vi hjälpa till att lösa själva uppgiften, då läxan helt enkelt är för svår.

Mohamed Hassan, 17, är en av många elever som har sökt sig hit. Han läser naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och tycker att det är bra att det finns extraresurser när matten blir för knepig.

- Fastnar man på något tal kommer man inte vidare, eftersom uppgifterna blir svårare och svårare, förklarar han.

- Vi får bra hjälp i skolan, men ibland behövs det ändå lite mer stöd.

Han tycker att volontärerna gör ett bra jobb, men efterlyser fler hjälpare som kan hans kärnämnen.

- De flesta här har läst samhälle och kan inte NO, säger han.

Boom för privathjälp

Läxhjälpsbranschen har boomat de senaste åren. Allt fler hushåll använder rut-avdraget för privat studiehjälp - och hela sektorn bedöms omsätta mellan 50 och 100 miljoner varje år.

Samtidigt försöker de frivilliga organisationerna hänga med och möta efterfrågan bland de grupper som inte har råd att ur egen ficka betala för ett högre betyg.

- Det är helidiotiskt. Läxorna infördes från början för att främja samarbetet mellan hem och skola. Den idén faller platt när föräldrar inte har ork, tid eller kunskap att hjälpa barnen med skolarbetet, säger Ingrid Westlund, docent i pedagogik vid Linköpings universitet.

Hon anser att många föräldrar använder extrahjälpen som ett slags tillsyn ­eller barnvakt.

- Då vet de var barnen håller hus, säger hon.

Felaktigt tänkt

Att outbildade pedagoger förväntas kunna lära barnen något som de inte förstått i skolan är också att på sikt att underminera ­läraryrket, menar hon.

- Men egentligen är det konstigt att man ska behöva hjälp alls för att klara av läxorna. I så fall är de ju felaktigt utformade.

Hon framhåller också att den kommersiella undervisningen skapar ännu större klyftor mellan samhällsskikten.

- Ska man vara lite elak blir det ju inte då de bästa eleverna som tar sig vidare till de svåraste utbildningarna, utan de som har kunnat betala för sig, säger Ingrid Westlund.

Volontärjobb

Anders Stjernlöf jobbar för organisationen IM, Individuell människohjälp, som ligger bakom läxhjälpen i Tensta-biblioteket.

- Här har vi sett en fördubbling av antalet besökare. Det är givetvis kul att så många kommer hit, men det väcker ju samtidigt frågor kring det bakomliggande behovet, säger han.

För Mohamed Hassan kan läxhjälpen ha en avgörande betydelse för framtiden. Förhoppningsvis kan det ge en biljett till drömutbildningen.

- Civilingenjör eller läkare. Det är vad jag vill bli, säger Mohamed Hassan beslutsamt.

De ställer upp med gratis plugghjälp

Röda korset

Har verksamhet på flera orter runt om i Sverige, bland annat i Eskilstuna, Stockholm, Umeå och Sundsvall.

Adress: rkuf.se/saker-vi-gor/barn-och-ungas-delaktighet/laxhjalpen

Individuell ­människohjälp

Hjälper till med läxläsning på biblioteken runt om i landet, bland annat i storstäderna.

Adress: www.manniskohjalp.se

Mattecentrum

En ideell förening som hjälper dig med matteläxan på 22 orter runt om i landet. Erbjuder även undervisning via ­internet.

Adress: www.mattecentrum.se

Stockholms ­universitet

Anordnar så kallad lärarjour varje onsdag i Stockholm.

Adress: För tid och plats, ­kolla in www.lararjouren.se

Privat läxhjälp för 60 miljoner

Tack vare rutavdraget, där staten betalar halva arbetskostnaden, har läxhjälp blivit en business som skjutit i höjden.

De fyra största läxföretagen sålde i fjol tjänster för närmare 60 miljoner kronor, enligt Svenska Dagbladet. My Academy har fram till 2012 ökat intäkterna med 1 900 procent på fyra år och omsätter ­cirka 40 miljoner årligen, enligt en granskning av Aftonbladet.

Det finns en föreställning om att bara välbeställda köper privat undervisning, men den stämmer inte, hävdar Studybuddys VD Rickard Åwall:

– Vi har kunder från alla bostadsområden. En del vill höja betygen, men de flesta är elever som har det lite kämpigt med skolan. Föräldrarna hinner inte eller kan inte hjälpa till, säger han.

Följ ämnen i artikeln