”Du ska lyda först din far, sen din bror, sen din man”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-25

Lara, 36, arbetar för kvinnors rättigheter i Armeninen

Begravningen stördes av infiltratörer. Och i bloggvärlden svämmade hatet över.

– De som stöttade oss vågade inget säga, berättar Lara Aharonian.

Den var ingen kontroversiell person som fördes till sista vilan.

Det var ett rött äpple – symbolen för mannens kontroll över den armeniska kvinnan.

Lara Ahoronian arbetar för kvinnors rättigheter i Armenien.

Lara Aharonian, 36, arbetar för den armeniska kvinnorättsorganisationen Womens Resource Center och var en av dem som arrangerade begravningen av det röda äpplet den 8 mars i år.

– Under Sovjettiden var den internationella kvinnodagen en dag då män gav blommor och choklad till sina fruar. Vi ville återta den här dagen – vi behöver inte blommor och choklad, utan rättigheter, lika villkor och ett liv utan våld, säger hon.

Symbol för oskuld

I Armenien är det röda äpplet symbolen för kvinnans oskuld. Dagen efter bröllopet överlämnas det enligt tradition av brudgummens mor till brudens mor – förutsatt att bruden visat sig uppfylla kravet på att vara oskuld fram till bröllopsnatten.

– Vad vi vill säga är inte att man ska ha sex före äktenskapet. Vi vill att varje kvinna ska välja själv, ingen annan ska bestämma över hennes kropp, säger Lara.

Just frågan om kvinnans rätt till sin egen kropp var den som gav Laras organisation problem på universitetet i Jerevan där gruppen en gång bildades och till att börja med fick disponera lokaler.

– När vi började ordna debatter på temat ”min kropp = min rättighet” blev vi vänligt men bestämt ombedda att lämna universitetet. De gillade inte sättet vi pratade om kvinnans sexualitet, säger Lara Aharonian.

”Kvinnor lever inte fritt”

Sexualuppplysning och information är enligt henne en av de viktigaste frågorna. Men i grunden handlar det om att kräva mänskliga rättigheter för de armeniska kvinnorna.

– Kvinnor lever inte fritt, de får inte välja fritt. När en kvinna gifter sig flyttar hon till mannens hus och går in i hans familj. Det förekommer mycket våld mot kvinnor, både fysiskt, psykiskt och ekomiskt, säger Lara Aharonian.

Hennes egen bakgrund är som forskare i litteraturvetenskap. Och henns två närmaste medarbetare har professors respektive doktors grad från universitetet.

– Det är inte utbildning som är problemet. Under Sovjettiden ansågs utbildning vara allas rätt så väldigt många armeniska kvinnor har universitetsexamen. Men sedan gifter de sig, stannar hemma och tar hand om barnen, hushållet och den äldre generationen. Om en kvinna jobbar måste mannen godkänna det, och hon har ett lågbetalt jobb som en man inte vill ha.

Patriarkal uppväxt

Sin egen uppväxt kallar hon för typiskt armenisk, även om hon växte upp i Libanon och Kanada.

– Det är väldigt patriarkalt. Du ska lyda först din pappa, sedan din bror, sedan din make. Du har inte rätt att välja, unga kvinnor lever inte fritt, får inte gå vart de vill och göra vad de vill som pojkar får.