”Jag är lycklig, jag räddar livet på kvinnor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-12

I Sudan dör en av 50 gravida kvinnor

Elisabeth Ding, i blått stående i mitten, undervisar andra kvinnor i hennes region om barn- och mödravård.

I hennes hemtrakt dör 1 av 50 gravida kvinnor.

Men tack vare Elisabeth Ding, 25, och hennes kollegor som jobbar för Röda Korset håller situationen på att förbättras – på många sätt.

– Jag är lycklig, för genom mitt jobb jag kan ta hand om mina barn bättre, jag räddar livet på gravida kvinnor – och mina föräldrar ska få ytterligare 25 kor i hemgift för mig, säger Elisabeth.

Elisabeth Ding med ett av sina tre egna barn.

Elisabeth Ding, 25, är själv uppvuxen i provinsen Yirol i Sudan, det område med högst mödradödlighet i världen. Att 1 av 50 havande sudanesiska kvinnor dör i graviditetskomplikationer kan jämföras med siffran för Sverige – 1 av 8000.

De största hoten mot havande kvinnor, liksom för barn under 5 år, i Sudan är malaria och blodbrist.

Ger hälsoråd

Sedan 2005 ansvarar Röda Korset för primärhälsovård och barn och mödravård i Yirol, en region i södra delen av landet med cirka 200 000 invånare. Elisabeth Ding är en av dem som genom organisationen utbildas i mödra- och barnhälsovård.

– Mitt arbete går ut på att ta hand om gravida kvinnor och deras tidigare barn fram till förlossningen. Jag tar prover och ger dem hälsoråd. Om det behövs får de medicin mot malaria och blodbrist, säger Elisabeth Ding på en telefonledning från södra Sudan.

Preventivmedel saknas

I jobbet ingår också att ge blivande mödrar utbildning i kost och näringslära. En lite svårare fråga att hantera är fråga om familjeplanering. Det finns inga preventivmedel att tillgå.

– Det är lite komplicerat. Här tror de flesta att de inte kan bli gravida under de två eller tre år de ammar sina barn. Jag försöker råda dem att inte ha samlag under den tid de ammar, säger Elisbeth Ding.

Trots sina låga ålder har Elisabeth Dinga själv tre barn, 3, 6 och 8 år gamla. Medan hon arbetar är de hemma med hennes syster. Elisabeths make tjänstgör i armén.

– Detta är en chans för mig att få arbeta. Jag kan ta hand om mina barn bättre och jag räddar livet på havande kvinnor. Jag vill också uppmuntra andra kvinnor att göra som jag, säger Elisabeth.

Större hemgift

När hon gifte sig år 2000 fick hennes föräldrar 25 kor i hemgift av hennes make. Nu när Elisabeth utbildat sig och tjänar pengar på sitt arbete räcker inte hemgiften. Och så fort det blir möjligt ska föräldrarna få 25 kor till.

– Systemet är sådant här. Och det är det som är så bra med att ha ett jobb; mina föräldrar får det också lite bättre, säger Elisabeth Ding.

Ett av Afrikas fattigaste länder

Sudan ligger i nordöstra Afrika och har omkring 39 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartoum.

Landet har länge räknats som ett av Afrikas fattigaste. Ett 21 år långt inbördeskrig mellan norra och södra Sudan härjade från slutet av 1900-talet. 2003 startade upproret i Darfur i västra Sudan. 2005 slöts fred mellan nord och syd. Darfurkonflikten pågår fortfarande.

Källa: Landguiden