Spricka vid förlossning beror på var du föder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

Skillnaderna stora mellan sjukhusen – Stockholm högt på listan

Risken att spricka i underlivet vid en förlossning varierar mellan landets olika sjukhus.

Skillnaderna är så stora att de inte kan bero på slump, säger Socialstyrelsen.

Högt i statistiken ligger stockholmssjukhusen – vilket kan hänga samman med hög ålder bland förstföderskorna.

Nästan alla förstföderskor spricker lite vid förlossningen. I svåra fall, då mellangården spricker ända fram till ändtarmsmuskeln, kan kvinnan få långvariga problem med gas- eller avföringsinkontinens.

Andelen förstföderskor som får svåra bristningar vid förlossningen varierar från drygt tre procent till över åtta procent.

– Det är uppseendeväckande stora skillnader. De kan inte bero på att kvinnorna har så olika medicinska behov eller problem, säger Olof Stephansson, läkare vid Socialstyrelsens medicinska födelseregister, till Dagens Nyheter.

Bland sjukhusen där flest förstföderskor får svåra bristningar finns Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm.

Högre medelålder

Chefsbarnmorskan på Karolinska Sjukhuset i Solna, Agneta Rudels-Björkman, tror att en del av förklaringen ligger i den högre medelåldern bland förstföderskor i storstadsområden.

– Det är större risk att spricka när man är äldre. Yngre flickor i 20-årsåldern föder ofta väldigt galant. Kroppen är mer eftergivlig när man är ung och jag tror egentligen att man ska vara ganska ung när man föder barn, säger Agneta Rudels-Björkman.

Teamträning

Hon påpekar också att sifforna som Socialstyrelsen nu offentliggjort är från 2007. På stockholmssjukhusen har personalen arbetat aktivt med att förebygga svåra bristningar och också fått ner siffrorna under förra året.

Nyckeln är vad hon kallar teamträning där personalen tränar olika kritiska moment under en förlossning med hjälp av ett konstgjort kvinnobäcken och en låtsasbebis.

Där ingår bland annat det som kallar perinialskydd – att en barnmorska håller handen mot kvinnans mellangård när barnet är på väg ut.

– Om kvinnan krystar för fort så kan det rämna. Därför håller vi det här skyddet och därför är det viktigt med samarbetet mellan personalen och den födande kvinna, säger Agneta Rudels-Björkman.

Inget samband med bedövning

Något samband mellan bedövning och mer eller mindre bristningar finns inte. Däremot tror Agneta Rudels-Björkman att kvinnor som föder utan bedövning kanske krystar lite mer försiktigt, helt enkelt för att de känner mer.

Finns det något en kvinna själv kan göra för att undvika att spricka?

– I Medelhavsländerna smörjer många in mellangården med olivolja inför förlossningen, men jag vet inte om det hjälper. Det vi ser är att kvinnor som kommer väl förberedda, kanske har gått kurs i psykoprofylax, de kan slappna av bättre och föder ofta på ett mer naturligt sätt, säger Agneta Rudels-Björkman.

Följ ämnen i artikeln