Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Gråt kan skada babyhjärnan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-23

Psykolog: ”Att lämna bebisar gråtandes kan vara skadligt”

Låta babyn gråta – eller försöka trösta vid första tåren?

Förstagångsförälderns eviga dilemma blir inte lättare av experterna är oeniga.

Nu hävdar en ny bok att det finns bevis för att gråten kan skada barnet.

– Det är inte en åsikt utan ett faktum, säger författarinnan Penelope Leach.

De flesta som försökt natta en baby har varit med om det; precis när man smugit ut ur barnkammaren kommer gråten.

Då är frågan: låta gråta eller gå in och trösta – igen?

Olika metoder, som ”femminutersmetoden” eller ”skrikmetoden”, är ständigt omdebatterade här hemma i Sverige.

Brittiska psykologen Penelope Leach gjorde sig redan på 1970-talet känd som förespråkare för trösten. I en ny bok, ”The Essential First Year - What Babies Need Parents To Know,”hävdar hon nu att hon har vetenskapen på sin sida.

– Det är inte en åsikt utan ett faktum att det kan vara skadligt att lämna bebisar att gråta. Och när vi nu vet det, varför ta risken? säger hon i en intervju med tidningen Daily Mail.

Ge inlärningsproblem

Det hon stöder sig på är salivprov som visar att bebisar som får ligga ensamma och hojta får förhöjda halter kortisol. Och enligt neurobiologer kan kortisolet, som utsöndras vid stress, skada en liten hjärna stadd i utveckling. I förlängningen kan det ge inlärningsproblem.

– Att lämna babyns skrik obesvarat då och då ger ingen bestående skada. Men att sätta det i system kan göra det, säger Penelope Leach.

Hon menar att barn upp till sex eller åtta månaders ålder ofta skriker för att det vill ha omsorg och närhet; det finns inte alltid en praktisk förklaring som hunger eller trötthet.

Att barn som lämnas att gråta lär sig att somna med allt mindre skrik, beror enligt Penelope Leach inte på att de har lärt sig goda vanor. De ger helt enkelt upp.

– Hjärnan har anpassat sig till en värld där de inte får respons. Och det kan ge upphov till ångest i vuxen ålder, säger Penelope Leach.

Men jämte henne finns gott om experter och böcker som beskriver hur man med fasta rutiner lär barnet att somna själv – och därmed slipper så mycket hjärtskärande skrik.

Motstridiga uppgifter

Enligt Daily Mail har en australisk studie bland 225 sexåringar visat att hur babyns skrik hanteras inte lämnar några spår vad gäller barnens utveckling.

Det finns alltså motstridiga uppgifter som nyblivna föräldrar ska hantera.

– Jag tycker att det viktigaste är att inte hålla fast vid en bok som får dig att må dåligt. Om en metod får dig att känna skuld, gör dig av med den, säger Penelope Leach till Daily Mail.