Klassresa kräver klirrande kassa

Publicerad 2014-05-20

Men nu måste eleverna jobba ihop pengarna

”Roligt att göra saker tillsammans” Alexander Hanna, 16 år , Hanna Jonsson , 15 år och Alex Hjelm, 16 år, pantar flaskor för att få in pengar till klassens bal den 10 juni.

Dyra klassresor slår hårt mot många barnfamiljers ekonomi.

På Sundbyskolan i Spånga har man valt en annan väg.

I stället för att föräldrarna ska betala får barnen jobba ihop pengarna.

I fjol rök den årliga skidresan till Romme och vill niorna på Sundbyskolan i västra Stockholm ha en avslutningsbal får de numera jobba ihop pengarna själva.

– Främsta orsaken till att vi tog bort Romme var att kostnaden blev för stor. Det drog i väg rätt rejält med biljetter, hyra av skidor och mat. Jag har haft kontakt med föräldrar som har sagt att de inte kan betala, säger rektor Mattias Nordh.

75 anmälningar

Förra året tog Skol­inspektionen emot 75 anmälningar om otillåtna avgifter i skolorna, en dubblering jämfört med året innan. Skollagen säger att endast en ”obetydlig” peng får tas ut av familjen - rekommendationen är max 300 kronor per läsår.

– Förmodligen har fler föräldrar fått kunskap om det här och anmäler för att de vet att det inte är tillåtet, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman.

Organisationen har länge kämpat för att all undervisning ska vara gratis för eleverna.

– Samtidigt ser vi också att fler kommuner inför avgiftsstopp. Vi håller på att sammanställa vår kommunenkät nu och det är en tydlig trend till det bättre.

Är frivilligt

Att eleverna i stället tvingas jobba ihop klasskassan är enbart positivt, anser Lena Holm:

– Det är en bättre lösning som också är bra för sammanhållningen.

Men är inte arbete också lite orättvist, om föräldrar har olika möjligheter att engagera sig?

– Jo, men det bygger på att man gör så gott man kan, att det är frivilligt.

– Vi tycker att det är bra om man inte har så höga mål för insamlingarna, utan försöker hålla det på en rimlig nivå. Att man säger mer: ”vi samlar till en gemensam kassa, så får vi se i slutet av sexan vad vi fått in och vad det räcker till.”

”Mest roligt att göra saker tillsammans”

Hanna, Alex & Alexander pantar och bakar till balen

De har bakat fikabröd, pantat burkar och krängt polkagrisar.

Och snart kommer belöningen – en avslutningsbal på Ljunglöfska slottet i Blackeberg.

– Men vi ser det inte som ett jobb. Det har bara varit roligt att göra saker tillsammans, säger Alexander Hanna, 16, som går i nionde klass i Sundbyskolan.

De startade insamlingen redan i årskurs 8. Snart sattes två mål upp: Att åka på resa till Göteborg och hålla en flott avslutningsbal.

I början av höstterminen blev det första målet uppnått. Då åkte hela klassen till staden på västkusten under två dagar, en utflykt som endast kostade 1400 kronor per elev. Genom att boka tidigt lyckades klassen komma över billiga tågbiljetter.

Nu hägrar festen på Ljunglöfska slottet och hittills har de lyckats skrapa ihop 7 000 kronor.

– Det började med att vi hade ett elevforum där vi delade in oss i grupper. Först pantade vi mest burkar och sålde polkagrisar. Sedan organiserade vi även ett disco. Nu bakar vi en gång i veckan till personalrummet, berättar Alex Hjelm, 16.

Hårt slit, absolut, men eleverna klagar inte.

– Nej, det har mest varit en rolig grej, inte jobbigt alls. Vi har blivit mer sammansvetsade. Vår klass är grym! säger Alexander Hanna.

Vad tycker ni då om att den årliga turen till Romme dragits in?

– Både och, svarar Alex Hjelm.

Alla tre menar att de saknar skidupplevelsen, men att det samtidigt är bra att skolan har tagit bort de höga avgifterna.

– Alla har inte råd att lägga ut pengar på resor, säger Alexander Hanna.

– Nu samlar vi in en mindre summa per termin, 200 kronor, till utflykter och annat. Det är något vi har enats om frivilligt i klassen och en summa som vi tror att de flesta klarar av att betala, säger Alex Hjelm.

Olagligt med dyra skolresor

Enligt skollagen ska all undervisning ­vara kostnadsfri. Eleverna ska ha tillgång till böcker och ­

andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas ­näringsriktiga skolmåltider.

Det får förekomma enstaka inslag som med­för en obetydlig kostnad. Vid skolresor och liknande tillåts kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg. Sådana aktiviteter ska ­vara öppna för alla elever.

Skolverket har rekommenderat att inga avgifter överskrider 300 kronor per läsår.

Följ ämnen i artikeln