Rotmos med skinka och salt kött
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24
(75 minuter)
(4 personer)
Det här behöver du
200 g kokt skinka i skivor
200 g salt kött i skivor
Rotmoset:
1 kg kålrötter
2 morötter
500 g potatis
2 1/2 + 1/2 tärning grönsaksbuljong
2 msk smör
senap (ta någon sort du gillar)
salt
peppar
Så här gör du
1. Börja med rotmoset: Koka upp 1,5 l vatten och 2 1/2 buljongtärning i kastrull eller gryta på minst 4 l.
2. Skala kålrötterna, morötterna och potatisen. Dela rötterna i bitar, ungefär stora som tändsticksaskar. Dela potatisen i mindre bitar.
3. Koka kålrötterna och morötterna 30 minuter. Lägg i potatisen och fortsätt koka tills den och rötterna är helt mjuka. Ta en första koll efter 5 minuter. Tiden kan variera rätt mycket.
4. Häll av spadet i en skål och spara det.
5. Mosa rötterna och potatisen med elvisp, potatispress eller -stöt. Späd med lite kokspad om moset är för fast. Smaka av med salt och peppar och rör ner smöret.
6. Värm skinkan och saltköttet i 2 dl av rotmosspadet och den halva buljongtärningen..
7. Servera med senap till moset.