Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

SD rustar för att ta makten i Skåne: ”Kommer bli störst i tio kommuner”

Uppdaterad 2018-06-08 | Publicerad 2018-06-02

HÖRBY/ÖRKELLJUNGA. Maktgenombrottet är nära.

Sverigedemokraterna fortsätter växa inför höstens val och i Skåne siktar man på att visa resten av Sverige att man är redo att axla makten.

I flera kommuner på den skånska landsbygden tror man på valresultat långt över 30 procent för Jimmie Åkessons parti.

– Allt pekar på att vi kommer bli största parti i minst tio av Skånes kommuner och vara med och styra i flera av dem, säger distriktsordförande Jörgen Grubb (SD).

Solen steker över Nygatan som skär rakt igenom centralorten i mellanskånska Hörby. Pensionären Lars Pettersson, 71, som är ute och rastar hunden, tvekar inte när frågan ställs.

– Det är på grund av all brottslighet och invandring som SD ökar så mycket. Det har varit knivskärningar bland ungdomar här på torget, det sätter spår. Jag har ett barnbarn på 18 år som inte vågar gå ned på byn på helgkvällarna. SD har ju den politiken, att vi inte ska ha så mycket invandrare, då går folk till dem. Men jag är inte för deras politik och tycker inte utvecklingen är så värst bra.

Hörby är bara en av de skånska kommuner där SD vuxit sig allt starkare de senaste valen. 2014 fick man 21 procent av rösterna, en ökning med nio procentenheter. Nu, med några månader kvar till nästa val, siktar man högre än så.

– Att bli största parti är minimimålet. Vi vill bli störst med råge, säger Stefan Borg, gruppledare för SD i Hörby.

Fem år efter att han gick med i partiet förbereder sig Borg för att kunna ta över som kommunstyrelsens ordförande efter valet och bli en av de första SD-politiker i landet som på riktigt når en tung maktposition. Han vill helst styra ihop med Moderaterna och det lokala pensionärspartiet.

Alltid hållits isolerade

Det vore ett historiskt ögonblick och början på det skräckscenario som SD:s motståndare länge oroat sig för. Partiet har under sin 30-åriga historia alltid hållits isolerade av de andra partierna på alla nivåer.

– Jag ställer upp om det går att få till ett styre med mig i ledningen. Men det hänger på hur andra partier ställer sig, de kan ju bilda en motkoalition, säger Borg.

De etablerade partierna har haft det tufft i Hörby de senaste åren. Den förra ordföranden, Lars Ahlkvist (M), blev rikskänd då han lät beställa en gigantisk väggmålning till kommunhuset där han själv avbildades som en romersk legionär. M i Hörby, som drogs med hårda strider lokalt, havererade fullständigt 2014 och tappade 20 procentenheter.

I stället tog en S-ledd koalition för första gången över styret i Hörby, med målet att hålla SD borta från inflytande. Men även de har haft det tufft och förra året sprack koalitionen efter en hård debatt kring nedläggningen av ett äldreboende i en av kommunens byar. I dag styr S själva.

Hörby, med knappt 16 000 invånare, har samtidigt blivit en kommun som kopplas samman med gängbråk mellan invandrargrupperingar, våldtäkter, knivskärningar och droghandel.

SD har lovat att skapa trygghet på Hörbys torg igen genom patrullerande väktare och drogtester i skolorna.

S-politikern: SD ställer grupper mot grupper

Lika segerviss som Borg är, lika fundersam är Susanne Meijer (S), kommunstyrelsens ordförande. Även hon tror att SD möjligen kommer att växa i Hörby i höst, i alla fall med några mandat.

– Vi lever i en fantastisk ort där vi har bra kollektivtrafik och fina miljöer. Det är jättefint att bo i Hörby. Men får vi mer av den tuffa, aggressiva polemiken som framför allt SD står för, då blir det ingen attraktiv ort att bo på. Och då blir det inga nya positiva medborgare som betalar skatt som vi kan utveckla Hörby med, säger hon.

SD:s framgångar på orten, och kommunerna runt omkring, har flera förklaringar, menar hon.

– Jag vågar nog påstå, om jag är lite modig, att man inte haft så mycket influenser från övriga Skåne och världen här. Sedan hände allt det här med flyktingkrisen. SD är väldigt duktiga på att ställa grupper mot grupper. Man paketerar det väl och det vinner gehör i vissa grupper.

Meijer säger att SD:s beskrivning av Hörby som en ort i förfall inte stämmer alls. Att kommunen i stället stått pall och klarat av en svår utmaning med alla nyanlända. Hon lyfter fram alla de många människor som hjälpt till, bland annat via språkkaféer, men att de sällan får ta plats i medias rapportering.

– Jag vill också vara så modig att säga att vi inte alltid haft lokalpressen med oss. Jag kanske kastar sten i glashus, men det är svårt att få ut vår politik om hur vi vill inkludera hela samhället. Där tycker jag att SD har fått för mycket gehör. Det var ju nästan 80 procent som inte röstade på dem förra gången.

Precis som S-ledningen på nationell nivå utesluter hon att samarbeta med SD.

– Vi vill inte ha någon batongtrygghet i vår kommun, man ska ge stöd så att de nya kan bli aktiva medborgare och att skolorna ska vara bra. Vi har en helt annan människosyn.

Skåne starkaste SD-fästet

Hörby är långt ifrån den enda skånska kommunen där SD vuxit kraftigt de senaste valen. 2014 ökade stödet för partiet i alla av Skånes 33 kommuner utom en.

Partiet ökade i hela Sverige, men fortfarande sticker Skåne ut som det starkaste fästet. Opinionsmätningar har visat på att man fortsätter att växa även här.

I flera mindre skånska kommuner var man snubblande nära att bli största parti förra gången och internt i SD hoppas man att 2018 års val ska bli ett maktgenombrott. Att partiet ska bli så stora på vissa håll att det inte går att hålla dem borta från makten längre.

Målet är att skapa skyltfönster mot resten av Sverige, som visar att SD kan axla ansvaret som följer av att styra.

Och det är inte bara sverigedemokrater som tror att partiet kommer att fortsätta att växa.

Det gör även Lars-Ingvar Ljungman, M-ordförande i Skåne.

– Efter valet tror jag att vi kommer att se minst en skånsk kommun där SD sitter med och styr. Det finns kommuner i Skåne där både M och S under den gångna mandatperioden har lyckats sämre. Där finns en uppenbar risk att SD kommer att bli så stora att det blir näst intill omöjligt att bortse från dem.

Flera förklaringar till ökningen

Ljungman menar att förklaringarna till SD:s lavinartade tillväxt i regionen är flera. Han nämner närheten till Danmark och debatten kring invandring där, men även Skånes geografiska placering.

– I den meningen att vi under längre tid än Sverige i övrigt haft en ganska stor invandring. Det har gynnat SD eftersom de här, precis som i riket i övrigt, tidigt var ute och flaggade för den sortens problematik. De problem som kanske varit synliga framför allt i Malmö och några andra orter, de har färgat mycket av den politiska debatten i Skåne.

Trots det har han själv en god känsla inför valet.

– Vi har tappat väldigt mycket till SD men på något sätt känns det som att de moderater som ska lämna redan har gjort det. Däremot tror jag att det ser sämre ut för S och även de mindre borgerliga partierna kommer få det tufft.

Kan ni styra ihop med dem i skånska kommuner efter valet?

– Jag vill helst inte diskutera för mycket spelteori. Jag är en väldigt stor anhängare av att vi måste låta valet passera först. Låt oss då återkomma till vad som är möjligt och vad som är rimligt. Jag vill inte spekulera.

Planerar för dubbelt så många mandat

Jörgen Grubb, SD-ordförande i Skåne, ser mycket ljust på framtiden. Han är övertygad om att man kommer bli största parti i Skåne höst, både i riksdagsvalet och på regionnivå.

– Men även i minst tio skånska kommuner. Vi kommer inte komma upp i egen majoritet själv någonstans, men det kommer finnas kommuner där vi får runt 40 procent av rösterna. Den känslan har vi haft i flera år.

De senaste åren har Grubb med flera i Skånedistriktet lett utbildningar med lokala SD-toppar i regionen. Han har sagt till dem alla att planera för att de kommer att få dubbelt så många mandat efter höstens val.

– Det känns kanske som att jag skryter eller har hybris, men jag är helt övertygad om att det kommer att bli så här. Jag tror vi kommer kunna styra i bland annat Hörby och sen fyra, fem, sex kommuner till.

– På andra håll kan vi få 40 procent men ändå inte få makten, det kan mycket väl hända. Det bygger i så fall på att högern och vänstern går ihop. Men det känns kortsiktigt och de kommer förmodligen i förlängningen att förlora på det. Och det vet de andra partierna om, de är smarta.

Stora risker

Men det eventuella maktgenombrottet i Skåne är inte helt enkelt för SD. Möjligheten att göra de lokala styrena till skyltfönster mot resten av Sverige, att visa att man kan styra på riktigt, kommer med stora risker.

Förra året hoppades partiet mycket på Hässleholm. Flera Allianspartier röstade då fram en lokal SD-politiker till en tung maktposition, vilket fick både nationell och internationell uppmärksamhet.

Men i stället för ett gott exempel att visa upp, slutade det hela med kaos, när den lokala SD-politikern bland annat avslöjades med att ha delat artiklar från en sajt som enligt hans egen partiledning är både fascistisk och ideologiskt avvikande.

En av dem som oroas är Björn Söder (SD). Han är inte bara riksdagens talman och före detta partisekretare, utan även kommunpolitiker i skånska Kristianstad.

– Det står väldigt mycket på spel. Får vi chansen att sitta med makten i en kommun är det en chans vi får. Då gäller att vi förvaltar det förtroendet på ett mycket bra och för väljarna godtagbart sätt. Gör vi inte det lär väljarna straffa oss för bristerna i att inte kunna styra kommunen. Det kan också givetvis också få följdeffekter i andra kommuner. Är det så att vi kommer till makten i någon kommun blir det ett flaggskepp för partiet, så är det ju bara, säger han.

Jörgen Grubb säger dock att man förbereder sig så gott det går.

– Man vet ju aldrig om man är tillräckligt förberedd förrän man kommer in i en situation. Men vi har jobbat målmedvetet under lång tid med att hjälpa och stötta varandra.

”Äter upp min hatt – om vi inte blir störst”

En dryg timmes bilfärd nordväst från Hörby ligger Örkelljunga, den skånska kommun där SD har sitt allra starkaste fäste. Här mer än dubblerade man sitt stöd i förra valet och landade på 24 procent.

Även här är självförtroendet högt.

När gruppledaren Tommy Brorsson (SD), en passionerad racingförare, slår sig ned på ett café Fenix mitt i Örkelljunga, är han på gott humör.

– Jag äter upp min hatt om vi inte blir största parti. Jag hoppas på mer än så, på en siffra kring 30 procent här i Örkelljunga, säger han och lägger till:

– Förhoppningen finns någonstans att vi ska styra kommunen efter valet.

Precis som i Hörby är det inte bara invandringen som gjort att SD vunnit stöd i Örkelljunga. Här fanns inför förra valet en hård debatt om byskolor, som kommunledningen menade hade för få elever, som skulle läggas ned. SD drev hårt att de skulle finnas kvar.

Brorsson säger att invandringen förvisso är viktig. Men han pratar lika gärna om skolan, äldrevården och tandvården.

Är ni som parti redo för att kunna styra en kommun?

– Med den tillväxttakten vi har haft har vi verkligen en utmaning att se till att få kunskap och insikt i allting. Men den utmaningen kan vi axla.

Du är inte rädd för en politisk baksmälla, att ni ska misslyckas?

– Osvuret är bäst, men har man inte ambitioner kommer man aldrig någonstans.

M-politikern: Vi lyssnade inte på väljarna

En bit bort, i kommunhuset, är Carina Zachau (M) inne på sina sista månader som kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga. Hon kandiderar inte för omval.

Zachau är van vid att få frågor om SD och är självkritisk till att hennes parti, framför allt på central nivå, inte såg sprängkraften i flyktingfrågan i tid.

– Vi var tidigt ute i Örkelljunga och sa tydligt att det här inte kommer gå, det sa vi på ett möte med den dåvarande partiledningen 2013. Flyktingströmmen drabbade landsbygdskommunerna hårt. Det finns ett missnöje från landsbygden, folk säger ”men vi, då?”. Det gäller även i Örkelljunga.

– Efter förra valet stod det klart att vi inte lyssnat på väljarna när det gällde flyktingfrågorna och landsbygden.

Hon säger själv att hon har svårt för SD, bland annat på grund av deras bakgrund. Partiet bildades 1988 av personer som hade sin bakgrund i högerextrema och rasistiska organisationer.

Zachau pratar med SD-politikerna, men vill varken förhandla eller samarbeta med dem.

Men framför allt tror hon inte att de skulle klara av att ta ansvaret att styra en kommun.

– Du kan inte skriva en budget utan siffror, som de gjort. Du kan inte heller komma och säga att allt blir bra om vi slänger ut alla invandrare. Du har att förhålla dig till det som är just nu, en budget med plus och minus samt ett antal personer som har fått uppehållstillstånd. Jag är tveksam om de är mogna och har den förmågan att ta över.

Zachau är inte helt övertygad om att SD kommer att öka ännu mer i kommunen. Ena dagen tror hon att de kommer öka, en annan dag motsatsen, då hon tror att väljarna borde se att de lokala SD:arna inte direkt presterar något.

Hur känns den här utvecklingen för dig personligen, att de bara fortsätter öka?

– Det är en besvikelse så klart, att medborgarna inte tycker att vi lyssnat tillräckligt.

”Människor vill se en förändring”

Precis som i Hörby skiner solen i Örkelljunga, när det bara återstår några månader till höstens val. Opinionsmätningarna pekar på att SD fortsätter växa i hela Sverige.

Och får de som de själva vill kommer de äntligen nå makten, till en början i kommuner på den skånska landsbygden.

Linda Söderqvist, 27, har precis varit inne och handlat på Coop i Örkelljunga. Även hon tror att SD kommer att växa i nästa val, något hon inte gillar.

– Människor överlag vill se en förändring. Av någon anledning uppfattas det som att SD skulle kunna ge dem den förändringen.

Varför är SD så stora i Örkelljunga?

 Rasmus Johansson, 24.

Rasmus Johansson, 24, lärare, Örkelljunga:

– Det har varit en förändring i samhället och i Örkelljunga har det hänt något negativt någon gång kopplat till nyanlända. Det har väckt en rädsla, tyvärr. Det påverkar alla nyanlända, då dras alla över en kam. Då väcks en rasistisk tanke hos folk och då växer Sverigedemokraterna. Man märker att de växer här. Jag tycker utvecklingen är skrämmande, de andra politiska partierna måste lyssna på varför väljarna röstar på SD och inte fokusera på SD i sig.


Linda Söderqvist, 27.

Linda Söderqvist, 27, föräldraledig, Örkelljunga:

– Väldigt många av invånarna här kan vara en aning fördomsfulla, då får väl SD större stöd. Vi har ju hyfsat hög invandring här, det kan nog bero på det också. Jag misstänker att de kommer fortsätta att växa, människor överlag vill se en förändring. Av någon anledning uppfattas det som att SD skulle kunna ge den förändringen. Jag själv stödjer dem inte.


Sven-Erik Magnusson, 72.

Sven-Erik Magnusson, 72, pensionär, Örkelljunga:

– Politiken har väl inte varit bra i Örkelljunga. Det är väl inte fel om de växer, om nu människor tycker så. Frågan är väl hur politikerna svarar upp. Det finns positiva inslag hos SD, de visar på saker som är dåliga i svensk politik i dag, som sjukvården och andra saker. Men jag vänder mig mot att de är så emot invandring.


Varför är SD så stora i Hörby?

Jasmin Giertz, 30.


Jasmin Giertz, 30, jobbar på LSS-boende, Hörby:

– Jag tror det är för att kriminaliteten har ökat kraftigt. Det var mycket lugnare här innan och jag tror det kan vara så att man skyller mycket de nyanlända som kommit hit. Det har blivit gäng som samlats på torgen och bråkat, folk är rädda för att gå ut. Jag själv tycker att SD är ett parti som alla andra och jag respekterar att alla röstar på vad de vill.


Roswitha Löfquist, 39.

Roswitha Löfquist, 39, gruppchef på HVB-hem, Hörby:

– Jag tror att det är för att Hörby kommun har tagit emot rätt så många invandrare eftersom vi ska hjälpa dem och stötta dem. Det har blivit så pass mycket att folket i Hörby har fått nog, att det blivit för mycket. Det har också hänt en del saker kring invandrare i Hörby. Det handlar om gängbildningar, droger och ökad orolighet i byn.


Lars Pettersson, 71.

Lars Pettersson, 71, pensionär, Hörby:

– Det är på grund av all brottslighet och invandring som SD ökar så mycket. Det har varit knivskärningar bland ungdomar här på torget, det sätter spår. Jag har ett barnbarn på 18 år som inte vågar gå ned på byn på helgkvällarna. SD har ju den politiken, att vi inte ska ha så mycket invandrare, då går folk till dem. Men jag är inte för deras politik och tycker inte utvecklingen är så värst bra.