SD-källa: ”Hässleholm är en föraning om vad som väntar”
Uppdaterad 2017-04-21 | Publicerad 2017-03-11
HÄSSLEHOLM. Det politiska kaoset i Hässleholm har gett eko både i Sverige och internationellt.
M, L och KD röstade fram en numera skandalomsusad SD-politiker till en tung maktposition.
– Det här kan bli ett avskräckande exempel för andra som funderar på att göra samma sak, säger John Bruun (L).
– Hässleholm är en föraning om vad som komma skall, säger en källa i SD:s partiledning.
John Bruun, Liberalernas gruppledare i Hässleholm, är trött när han slår sig ned i en soffa i kommunhuset.
De senaste månaderna har han tillsammans med de andra kommunpolitikerna skapat och upplevt en kaosartad situation som saknar motstycke.
I dag är det oklart vem som egentligen styr Hässleholm.
– Jag tror helt ärligt att alla har försökt göra så gott de kan. Men det har blivit fel längs vägen från alla håll, säger Bruun.
Den som slår upp ordet kaos i Nationalencyklopedin kan läsa om "ett tillstånd då utvecklingen av ett system är omöjlig att förutse". Det är vad invånarna i Hässleholm i nordöstra Skåne har fått lära sig att leva med de senaste månaderna.
Den politiska röran har väckt både oro och glädje långt utanför den gamla Snapphanebygden. Att flera Allianspartier har tagit makten med Sverigedemokraternas hjälp och i gengäld gett dem topposter i kommunen har rapporterats i både svensk och internationell press.
Frågan som nu ställs är: kommer det som hänt i Hässleholm sprida sig till andra kommuner?
I en lång rad svenska, och framför allt skånska, kommuner har det under 2000-talet blivit allt svårare för de etablerade partierna att skramla ihop stabila politiska majoriteter. Orsaken är att SD har fortsatt växa.
I Skåne har det skett på bekostnad av Moderaterna, som förlorade makten på många håll efter valet 2014.
Det är precis vad som hänt i Hässleholm, där SD fick knappt 23 procent av rösterna i kommunvalet medan M rasade ihop.
Alliansstyret avgick och en S-ledd minoritet tog över.
Kaoset i Hässleholm inleddes i höstas, två år senare, då den styrande koalitionen misslyckades med att få sin budget igenom fullmäktige.
I stället röstade en samlad opposition, där både SD och det lokala partiet Folkets Väl ingår, genom den budget som lagts fram av M, L och KD.
Tog makten med hjälp av SD
Händelsen påminner om vad som hände i riksdagen hösten 2014 då regeringen förlorade budgetomröstningen efter att SD röstat på Allianens alternativ.
Statsminister Stefan Löfven (S) satt kvar och regerade med en borgerlig budget. Men hans partikamrat Lena Wallentheim, då kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, valde att avgå.
Vem som skulle ta över var oklart. Många menar att Hässleholm i dag har tre politiska block, som alla tre saknar de 31 mandat som behövs för en majoritet.
Den 27 februari, på ett turbulent möte i fullmäktige, röstades Pär Palmgren (M) fram till ny ordförande med hjälp av SD. Han leder det minsta av blocken.
I gengäld röstade M, L och KD aktivt för att sverigedemokrater skulle få posterna som förste vice ordförande i både kommunledning och nämnder.
Det var en unik händelse. Varken KD eller L vill ha något samarbete med SD och fram tills nyligen sa M samma sak.
Reaktionerna från partihögkvarteren i Stockholm lät inte vänta på sig.
Argast var Jan Björklund (L):
"M+L+KD i Hässleholm satte sig från och med i går i beroendeställning av SD. Inte acceptabelt", skrev han på Twitter.
För en utomstående kan situationen i Hässleholm te sig absurd. En S-ledd minoritet har ersatts av en ännu svagare borgerlig minoritet och SD har posterna som vice ordförande.
Inga nöjda - förutom SD
Samtidigt har det gamla rödgröna styret majoritet i kommunens nämnder där många viktiga beslut fattas.
Ingen är riktigt nöjd, förutom SD.
Det som hänt i Hässleholm är ett tecken på vad som komma skall över hela Skåne, och senare hela Sverige, sa toppolitikerna i Stockholm.
– Hässleholm är en föraning om vad som komma skall. Det kommer att bli mycket svårt att styra kommuner om man ignorerar oss, säger en källa i SD:s partiledning.
Men ingen glädje utan smolk i bägaren.
Några dagar efter det dramatiska mötet avslöjade den antirasistiska tidsskriften Expo att SD-politikern Ulf Erlandsson delat en lång rad texter från Fria Tider, en sajt som enligt hans egen partiledning är både fascistisk och ideologiskt avvikande.
Och det var just Erlandsson som M-, L- och KD-politikerna i Hässleholm röstade fram till ny förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
När Aftonbladet träffar Pär Palmgren (M) är han långt ifrån glad, trots att han nu leder kommunen.
Skandalen kring SD-ledamoten Erlandsson försvårar hans arbete rejält.
– Jag tar väldigt mycket avstånd från det han gjort. Jag tycker det var väldigt obehagligt.
”Då hade Hässleholm verkligen blivit berömt”
Han är tydlig med att han aldrig mer kommer att kunna rösta på Erlandsson.
– Nej. Men man ska också veta att SD själva kandiderade till ordförandeposterna. Om vi inte hade gjort som vi gjorde hade de vunnit den omröstningen, eftersom de rödgröna lade ned sina röster. Då hade Hässleholm verkligen blivit berömt.
Annars är Palmgren oförstående till den uppståndelse som blivit. Han berättar att hans parti gjorde upp med SD redan 2014 om vem som skulle få posterna som andra vice ordförande. Men då var det ingen som reagerade.
Han tror att det beror på att M-ledaren Anna Kinberg Batra i januari gav beskedet att hennes parti nu skulle bryta isoleringen av SD både i riksdagen och ute i landet.
Nu får sådana som Palmgren förhandla och samtala med SD, men inte regera eller förhandla fram en budget med dem.
– Det var ett bra beslut, men det påverkar inte oss. Vi har redan gjort det, vi snackar med varandra och gör upp med alla partier, även SD. Vi har inte samma syn på migration eller invandring men det finns andra frågor där vi är överens.
M-politikern har den senaste tiden fått hård kritik. Han har anklagats både för att vara naiv och för att försöka mörka att han samarbetar med SD.
Men Palmgren har en annan bild.
– Vi har inget samarbete med SD. Jag har likt en berusad papegoja försökt förklara det gång på gång. Vi måste komma överens med något av de andra blocken i enskilda frågor för att komma framåt. Det är inte många som tror på oss, tyvärr, men jag fortsätter säga det.
Svarar bara via sms
Ulf Erlandsson (SD) har tidigare berättat att han hyllats av partiledaren Jimmie Åkesson efter det som skett i Hässleholm. Men nu har han fått bannor från partiledningen, men också förstått att hans politiska karriär inte är hotad på grund av länkarna med rasistiskt material han delat.
Efter att skandalen uppdagats ställer han bara upp på att intervjuas via sms.
– Att man delar en sak behöver inte betyda att man står bakom det som framförs i artikeln. Jag vill påtala att jag inte har skrivit rasistiska påståenden på Facebook. En del av dessa artiklar har kommit från oseriösa sidor vilket jag beklagar och har bett om ursäkt för, skriver han.
Erlandsson menar att det som hänt i Hässleholm är en stor framgång för SD och han ger inte mycket för den debatt som uppstått.
– Den senaste tidens politiska turbulens har varit ansträngd för vissa partier då de fått bannor från proffstyckarna i Stockholm. Stockholmarna har inte förståelse eller insikt i hur det politiska klimatet är här nere i Skåne. Här nere har vi fört samtal med andra partier under lång tid. Vi har stort stöd från väljarna i kommunen, jag tror att vi kan få över 35 procent i nästa val.
John Bruun (L) är inte alls lika nöjd. Han säger att det politiska kaoset som rått varken har varit bra eller lyckat och han är osäkert på hur man egentligen hamnade där.
Bruun själv valde att lämna fullmäktigemötet, där hans partikamrater var med och röstade fram SD till maktposterna.
– SD försökte att ställa ultimatum till mig om hur jag ska agera i fullmäktige. Det ville jag inte. Då gick jag hem.
Kan snart bli omröstning igen
Han tror att flera av hans partikamrater ångrar att de inte gjorde samma sak, men att de inte såg något alternativ.
– I den situationen tyckte de att det var de bästa. För att undvika att SD skulle ta ordförandeposten.
Inom kort kan nästa akt i dramat i Hässleholm inledas. Den nuvarande kommunledningen har föreslagit en förändring av sammansättningen i kommunens nämnder. Om den blir av ska alla topposter tillsättas igen.
En ny dramatisk omröstning kan alltså stunda.
Allianspartierna har ännu inte bestämt hur man då skulle agera. Men både L och KD har, efter kritik från sina partiledningar, signalerat att man inte kommer att rösta på SD-kandidaterna igen.
Det gamla styret i Hässleholm har kritiserats för att man inte lyckades förhandla fram tillräckligt stöd för sin budget. M, L och KD anklagas för att ha släppt in SD i värmen.
Samtidigt är stämningen mellan de klassiska maktpartierna, S och M, så infekterad att de inte lyckas förhandla fram en lösning.
Många har sagt att det som hänt i Hässleholm kommer att sprida sig runt om i Sverige. Att SD nu är på väg mot ett rejält maktgenombrott.
”Tänkte att vi lyft på locket”
Även John Bruun har tänkt tanken.
– Först tänkte jag att vi lyft på locket, att det skulle välla fram kommuner där samma sak hände. Men ju längre tiden har gått tänker jag mer och mer att det blir tvärtom. Det här kan bli ett avskräckande exempel. Speciellt med tanke på den negativa publicitet det har blivit. Jag tror de flesta kommer vara försiktiga i framtiden.
Även Irene Nilsson (S), som tidigare kommunfullmäktiges ordförande, tror att Hässleholm kan bli en varning för andra borgerliga partier som vill ta makten med SD:s hjälp.
– Jag är orolig för att det kan hända på flera ställen men med den utveckling som blivit efter bara en vecka tror jag det kan bli ett avskräckande exempel. Alla vi etablerade partiet vet att SD är sprunget ur vit makt-rörelsen och det har det återigen visat, säger hon.
John Bruun hoppas att han ska få sova lite mer framöver.
Men då måste det politiska kaoset lägga sig.
– Vi kan inte fortsätta så här. Det vi behöver i framtiden är att vi lyckas samla ihop stabila majoriteter i kommunerna. Det måste bli så.
Så blir Sverige 2028 – om SD har