Så ser S krisstrategi ut
Publicerad 2019-11-21
Krisen för Socialdemokraterna är akut – stödet för partiet har aldrig varit så lågt som nu.
På fredag ska partistyrelsen diskutera en strategi som arbetats fram internt med målet att lyfta partiet ur det akuta läget.
– Det finns stora förhoppningar på det här, säger en S-källa.
När Socialdemokraternas partistyrelse träffas på fredag ska den så kallade ”mellanvalsstrategin” diskuteras.
Flera källor med insyn berättar att den arbetats fram av partisekreterare Lena Rådström Baastad och hennes stab.
S befinner sig just nu i ett mycket tufft läge. Partiet har förlorat platsen som Sveriges största parti i mätningar och dras med intern oro kring politiken Januariavtalet för att säkra regeringsmakten.
Till det kan läggas de stora problem med gängkriminaliteten runt om i landet, som resulterat i både skjutningar och sprängningar. Statsminister Stefan Löfvens intervju i SVT:s Agenda på temat fick också hård kritik.
”Mycket jobbig situation”
Internt i partiet har det under en tid funnits krav på att något nu måste hända för att bryta den negativa trenden.
– Det är en mycket jobbig situation för hela partiet med dåliga siffror, utmaningen från SD och de gängkriminellas härjningar. Man har länge efterlyst krafttag och att partiledningen visar att man har en plan för hur man ska vända krisen, säger en S-källa.
Framför allt är det partisekreterare Rådström Baastad som pekats ut som den svaga länken i partiet.
Nu har alltså hon lett arbetet för att ta fram en ny strategi, för perioden framåt. Enligt vad Aftonbladet erfar har den redan behandlats tre gånger i partiets absoluta toppskikt, det verkställande utskottet.
Strategin handlar i grunden om hur S ska bli bättre på att balansera mellan att stå upp för den framförhandlade politiken i Januariavtalet och samtidigt klara av att nå ut med vad man själva tycker.
Förr om åren, när partiet var betydligt större, fanns ingen större poäng i att göra skillnad på vad en S-ledd regering och partiet själva tyckte.
”Vi har inte lyckats”
Men nu, när man fick bara 28,3 procent av rösterna och tvingades till tuffa kompromisser för att kunna sitta kvar vid makten, är läget ett annat.
– Det har famlats kring det här i år. Ta de här med slopandet av värnskatten. Det är klart att vi socialdemokrater hellre hade skickat de pengarna ut till kommunerna. Men alternativet, med en M/KD-regering, var värre. Vi har inte lyckats nå ut med vad som är partiets politik, säger en källa.
Om inte S klarar av att göra båda delarna, att leda regeringen och samtidigt som parti kunna presentera egna idéer, tror flera uppgiftslämnare att framtiden är mörk.
– Vi måste klara det, annars blir vi alldeles för otydliga, säger en S-källa.
Enligt källor till Aftonbladet har frågan om hur man ska prioritera framåt flera gånger varit föremål för heta diskussioner i verkställande utskottet. Bland annat har det handlat om hur mycket pengar som ska vikas till välfärden, kontra försvaret och polisen.
En spricka har funnits mellan ledamöter som velat möta oppositionens krav på satsningar på rättsväsende och militär och dem som menat att landets kommuner och regioner går på knä.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.