Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ökat tryck på Kinberg Batra att försöka fälla regeringen

Publicerad 2016-01-14

Trycket ökar på Anna Kinberg Batra att samla Alliansen och fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna.

Flera av Moderaternas länsförbund ställer sig nu bakom kravet från partiets ungdomsförbund.

– När alternativet till ett Alliansstyre är ett fortsatt kaos tycker jag att man får ta sig samman och lägga ett gemensamt budgetförslag, säger Christian Gustavsson, M-ordförande i Östergötland.

Tidigare i veckan gick Moderata ungdomsförbundet, Muf, ut och krävde att M-ledningen och Anna Kinberg Batra nu måste gå på offensiven och göra allt de kan för att försöka fälla Stefans Löfvens regering. Muf vill att Alliansen samlar sig och lägger fram en gemensam budget senast i höst, något som skulle leda till regeringskris och eventuellt nyval.

För att Alliansen ska få större stöd än regeringen krävs dock att man får stöd av Sverigedemokraterna.

– Man kan inte ta ansvar för hur andra partier ställer sig till den politiken man för. Men däremot är det otroligt viktigt att säga att SD inte ska ingå i en regering eller i regeringsförhandlingar, sa Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Utspelet har väckt kraftiga reaktioner. Bodil Sidén, förbundets andre vice ordförande, valde omgående att avgå i protest.

Muf får stöd av flera M-förbund

Men Muf:s förslag får nu stöd från andra delar av partiet. Flera av M:s länsförbund är positiva till idén.

– Jag tycker att man ska överväga att lägga en gemensam budget i höst. Vi har inte ett stabilt politiskt läge i Sverige och vår uppgift som moderater och Allians måste vara att lägga förslag vi tycker är viktiga, säger Christian Gustavsson, M-ordförande i Östergötland.

Han menar att politiken alldeles för länge handlat om resonemang kring hur SD ska agera och rösta i riksdagen.

– När alternativet till ett Alliansstyre är ett fortsatt kaos tycker jag att man får ta sig samman tidigare och lägga ett gemensamt förslag. Hur riksdagen tar ställning till det kan inte vara något som vi kan bära ansvar för. Men SD ska inte sitta med i regering eller i regeringsförhandlingar.

Även Jörgen Berglund, M-ordförande i Västernorrland, håller med.

– Den politik som regeringen har fört hittills har varit väldigt skadlig. Den är jobb- och tillväxtfientlig. Det känns inte bra, Sverige behöver en ny regering.

Inte heller Berglund vill se något aktivt samarbete med SD.

– Men vi har en minoritetsregering i dag också. Men möjligheterna för en Alliansregering att få igenom sin politik i riksdagen är bättre.

Frågan splittrar Moderaterna

I flera länsförbund säger man att frågan är en Alliansfråga som bör hanteras på partiledarnivå. Men på andra håll står man och väger.

– Även riksdagen behöver bete sig på ett ansvarsfullt sätt. Men samtidigt finns det ju en bortre gräns för hur illa en minoritetsregering kan bete sig och ändå tolereras av riksdagen, säger Erik Bengtzboe, ordförande i Södermanland.

Anna Tenje, som leder M i Kronoberg är inne på samma spår:

– Jag är inte säker på att fälla regeringen med hjälp av budgeten är den bästa strategin. Men om inte framför allt S skärper sig, om de fortsätter att presentera förslag som är direkt jobbfientliga, då kan man inte bara stå och titta på.

Aftonbladets rundringning visar att frågan splittrar partiet rejält. På flera håll vänder man sig kraftigt emot Muf:s idé. Michael Svensson, ordförande i Halland, kallar utspelet för "orealistiskt och ogenomtänkt".

– Det skapar en falsk bild av att vi själva kan lägga någon typ av gemensam budget. Det skulle förutsätta att alla Allianspartier är med, och så är det ju inte, av interna och opinionsmässiga skäl. Ingen vill riskera att det blir ett extra val, något som skulle kunna bli följden av en gemensam budget där vi påräknar SD:s stöd för att välta regeringen.

”Inte fälla för fällandet skull”

M-veteranen Johnny Magnusson, ordförande i Västra Götaland, är tveksam.

– Att fälla regeringen för fällandets skull är inte vettigt. Då måste man i stället fundera på vilka delar i politiken som är viktiga och om vi kan sätta oss ned med nuvarande regering och diskutera en omriktning av politiken.

Även han menar att det inte är aktuellt att samarbeta med SD.

– Ja, det är väl så att den tiden inte har kommit ännu. Det får man räkna in det i sina funderingar.

M-ledningen har ännu inte gett besked om hur man kommer att agera framöver.

– Alliansen återkommer gemensamt när vi har gemensamma besked att ge, har partisekreteraren Tomas Tobé sagt.