Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

S och LO: ”Tobé ljuger för väljarna”

Heta känslor om utländska löntagares villkor i Sverige

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2019-05-21

Frågan om utländska löntagares rättigheter vid arbete i Sverige har orsakat ett storbråk i EU-valspurten.

S och LO anklagar Moderaternas Tomas Tobé för att fara med osanning.

– Han ljuger för väljarna fem dagar före valet, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Tobé slår tillbaka och menar att S och LO har ”panik”.

Här är repliken som fått S och LO att reageraHär är repliken som fått S och LO att reagera

På söndag går Sverige till val igen. Då ska det avgöras vilka personer och partier som svenskarna tycker ska sitta i EU-parlamentet i Bryssel.

Inför omröstningen frågas partiernas toppkandidater ut i tidningar, radio och tv. Så sent som i går kväll drabbade Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) samman i Svt:s utfrågning Toppkandidaterna.

Heta känslor

Ett replikskifte i sändningen om det så kallade utstationeringsdirektivet, villkoren för dem som jobbar i ett annat land än där de är anställda, har skapat heta känslor inom LO och S.

Karl-Petter Thorwaldsson och Heléne Fritzon menar att Tomas Tobé vilseledde tittarna när han motsade programledarna om att Moderaterna röstat nej till stärkta villkor för löntagare, och i stället hävdade att de röstat ”på ett annat förslag”.

– Det är verkligen att ljuga för väljarna fem dagar före ett val, säger Thorwaldsson.

Han tillägger:

– Moderaterna har varit emot detta hela tiden. De vill att det ska vara som vilken handel som helst vilka löner man ska betala. Därför är det allvarligt att man försöker dölja det nu.

”Ett fulspel”

Thorwaldsson och Fritzon hävdar att Tomas Tobé försöker mörka hur hans parti agerat och ta åt sig äran av det hårda arbete som S och fackliga organisationer gjort under flera år, trots att M varit emot.

– Det är ett fulspel, jag tycker att det är viktigt att man står för de beslut man har tagit. Jag är en sådan som alltid läser protokoll och jag har protokollet här där det står väldigt tydligt att Tobés partikamrater i EU-parlamentet har röstat emot utstationeringsdirektivet, säger Fritzon.

Enligt protokollet har M:s tre ledamöter röstat nej medan alla fem S-ledamöter har röstat ja.

– Nu när svenska väljare ska gå till valurnorna är det väldigt viktigt att man kan se vad respektive parti står för. Vi har haft framgångar i den här frågan om att sätta löntagarnas intressen först och det tänker vi fortsätta att arbeta för. Vi står för vår politik och jag hoppas att M också är beredda att stå för sin, säger Fritzon.

Svenska avtal gäller

Bakgrunden till bråket är skärpningen av utstationeringsdirektivet som, efter flera års fajt, resulterade i att EU enades om stärka regler för utländska arbetstagare.

Den som jobbar i ett annat land än där den är anställd ska inte längre kunna anställas till slavliknande villkor och löner långt under svenska kollektivavtal.

Tomas Tobé svarar på kritiken från S och LO med att ”Moderaterna har i Europaparlamentet agerat och röstat i enlighet med att minst minimilön i svenska kollektivavtal ska gälla för utstationerade arbetstagare i Sverige. Punkt slut. ”.

Han slår också tillbaka och menar att kritikerna har panik.

– Detta är mer ett uttryck för panik inom S över att LO:s medlemmar kommer att överge dem i EU-valet på grund av januariöverenskommelsen om arbetsrätten med C och L, säger han.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Följ Aftonbladets EU-valsdebattFölj Aftonbladets EU-valsdebatt
Lena Mellin: ”Vad är EU-parlamentet?”Lena Mellin: ”Vad är EU-parlamentet?”

Allt du behöver veta om Aftonbladets EU-debatt

Vad: Aftonbladets debatt mellan partiernas toppnamn i EU-valet på söndag.

Var: I Aftonbladets app eller på aftonbladet.se.

När: Klockan 20.00 i kväll, fyra dagar före valet.

Hur: Debatt med Robert Aschberg som programledare och Lena Mellin som bisittare.

Medverkande: Malin Björk (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Peter Lundgren (SD) och Soraya Post (FI).

Ämnen: De som väljarna tycker är viktigast: klimat och miljö, flyktingar och invandring samt terror- och brottsbekämpning.