SVT efter bråket med SD: Ska sluta med markeringar
Publicerad 2018-09-13
SVT ska arbeta för att sluta med den typen av markeringar som gjordes mot Jimmie Åkessons uttalande efter partiledardebatten.
”Vi kunde ha skött vårt journalistiska hantverk bättre” skriver programdirektör Jan Helin på DN Kultur.
– Som vanligt är det svårt att tolka det Jan Helin säger, men jag får dåliga vibbar, säger Åkesson.
SVT fick hård kritik för att ha tagit avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson (SD) i partiledardebatten i fredags. I en text på DN Kultur resonerar SVT:s programdirektör Jan Helin om beslutet var rätt eller fel.
Han skriver att SVT i och med markeringen uppfattades som ängsliga, i sämsta fall partiska, mot ett parti och därmed blev ”effektivt utnyttjade som ensidigt utnämnd politisk motpart”.
Skulle ha hanterat det på annat sätt
SVT har i interna diskussioner efter debatten konstaterat att de kunde hanterat situationen på ett annat sätt.
SVT:s utgångspunkt är fortfarande att Jimmie Åkessons uttalande bör prövas mot den så kallade demokratiparagrafen, som innebär en skyldighet att markera mot uttalanden som står i strid med ”alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”.
Granskningsnämnden har tidigare fällt SVT för att inte har markerat mot ett uttalande från SD:s gruppledare Mattias Karlsson när han debatterade i Aktuellt 2016. En fråga Jan Helin ställer sig är om Annie Lööfs protest mot Åkessons uttalande räcker som markering.
”Var uttalandet i strid mot principen om alla människors lika värde eller den enskilda människans frihet och värdighet? Om så, sade någon annan emot tillräckligt tydligt? Om inte, behövs här en markering med stöd av demokratiparagrafen i direkt anslutning till uttalandet för att det inte ska strida mot mediets särskilda genomslagskraft? Om ja, hur ska detta meddelande formuleras?” skriver Jan Helin på DN Kultur.
Avskaffa markeringar
Jan Helin konstaterar att den här typen av beslut är komplexa och ofta tas under tidspress. Men eftersom många saknar förståelse varför SVT gör den typen av markeringar finns en risk att uppfattas som någon som ”deklamerar en depesch med oklart syfte”.
Jan Helins slutsats är att det är ”hög tid att lita till journalistikens förmåga istället för till meddelanden”.
Han fortsätter: ”Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten. Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp.”
Jimmie Åkesson: Jag får dåliga vibbar
Jimmie Åkesson skriver i ett sms till Aftonbladet att ”SVT:s agerande innebär i klartext att den styrande majoriteten bestämmer vad oppositionspolitiker får säga i en valdebatt i den statliga ägda tv-kanalen. Det är faktiskt helt absurt.”
– Som vanligt är det svårt att tolka det Jan Helin säger, men jag får dåliga vibbar. Han talar om självkritik, men jag förstår inte vad denna självkritik handlar om. I sak fortsätter han att ta ställning mot ett riksdagsparti, och tycks vilja skärpa den hållningen ytterligare, skriver Åkesson.
På frågan vad Åkesson syftar på med citatet att den styrande majoriteten bestämmer svarar han:
– Avståndstagandet bygger på den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. Det innebär alltså att lagstiftaren bestämmer vad som får sägas, vilket blev tydligt i fredags.”
Åkesson anser också att låter ”kusligt obehagligt” om SVT slutar med avståndstaganden för att istället ”bygga in det i journalistiken”.