Småbrukaren Eva till Löfven: Foderbrist hotar kalvarna
Publicerad 2018-07-02
HAMMARSTRAND. Jämtländska småbrukaren Eva Holmgren oroas av foderbristen i södra Sverige.
Nu vill hon att regeringen agerar för att få markägare i norr att skicka överblivet gräs söderut – och rädda djuren.
– Bönderna i söder får slå ihjäl kalvarna som föds för att det finns inte foder, säger hon.
Den ovanligt soliga och extremt torra våren och försommaren har skapat stora problem för landets bönder. Torkan har gjort att gräs som skulle gå till att utfodra djur under sommaren nu är sönderbränt och odugligt.
När statsminister Stefan Löfven (S) besökte en familjedag i jämtländska Hammarstrand passade småbonden Eva Holmgren, Strömsund, på att prata med honom om foderkrisen i branschen. Hon är själv lokalt aktiv inom S.
Gräs blir liggande
Hon har sju fjällkor som betar utomhus. Runt omkring ser hon frodiga grödor – som slås ned och blir liggande på marken, trots att gräset behövs för att mätta djur på andra håll i landet.
– I södra Sverige är det enorm foderbrist, bönderna får slå ihjäl kalvarna som föds för att det finns inte foder. Det har varit så torrt, det är akut, säger hon.
– Samtidigt finns det hur mycket som helst häruppe, men markägarna tar ned det och så får det ligga, de bara struntar i det. De får ju gårdsstöd i alla fall och tjänar på det och är nöjda så.
Löfven: Bra uppslag
Till Löfven riktade hon därför en önskan om att regeringen ska agera för att markägare med överskottsgräs ska transportera det till bönder som är i behov av foder, till exempel till kor och får, i stället.
– Om det kom en uppmaning uppifrån, att det är viktigt för Sverige att ta vara på fodret, så kanske de skulle lyssna. Börjar vi slakta ut djur så får vi ännu mindre livsmedelsförsörjning. Som det är nu importerar vi mer än hälften av maten vi äter, säger Eva Holmgren.
Stefan Löfven nickade gillande åt hennes idé.
– Det var ett bra uppslag, jag ska ta med mig det till Sven-Erik Bucht, landsbygdsministern. Sedan kan ju också LRF och andra krafter samtala med varandra och hjälpas åt mellan olika delar i landet. Det är onödigt att det ska förstöras här om man har brist i södra Sverige, säger han.
Allvarlig situation
Även Sven-Erik Bucht (S) tycker att Eva Holmgrens idé är bra. Han menar att foderbristen är akut i delar av landet. Värst utsatta är bönder i sydöstra delarna av Sverige.
– Det är en väldigt allvarlig situation. Det är sådan extrem torka att tillgången på foder kommer att vara väldigt dålig, säger han.
Enligt Bucht har ett flertal åtgärder vidtagits för att mildra situationen. Det handlar både om regellättnader från Jordbruksverket som gör att bönderna ska få slå gräset tidigare, och rädda det foder som går. Men också gemensamt arbete med bland annat Finland på EU-nivå i frågan.
”Utmärkt idé”
– Vi måste alla göra allt vi kan för att mildra krisen. I branschen är man överens om att alla ska dra sitt strå till stacken. Den här idén om att flytta foder från norr till söder är ju alldeles utmärkt. Det har gjorts förut, till exempel från söder till norr, säger Bucht.
En förklaring till den djupa krisen är att det fanns problem även i fjol, där både torka och kraftigt regnande slog mot skördar.
Bonden: Får skicka till slakt
Bonden Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost, säger att krisen är djup efter torkan. Bland bönder menar man att det är värsta året sedan 1992 och dessförinnan 1969.
Årets första skörd var på många håll mycket dålig, andra ser ut att bli väldigt liten den också. Om även den tredje blir det kommer många bönder att tvingas slakta djur i förtid, slår han fast. Detta trots att man nu gör allt för att dryga ut gräset med spannmål, majs och liknande.
Det gäller även honom själv.
– Jag kommer att få skicka iväg en del till slakt tidigare och dra ned djurantalet, säger Håkan Lundgren.
Det är både köttdjur och mjölkdjur som måste slaktas. Liksom kalvar och kor.
Idén med att transportera gräs från Jämtland till hans delar av landet gillar han.
– Det brukar vara söder som skickar norrut. Men det är klart att det går att göra tvärtom. Men det skulle inte lösa hela problemet och transporterna blir långa och dyra, säger han.