Så rustar polisen för att undvika kaos i Almedalen
Publicerad 2018-06-29
Polisen räknar med protester och motdemonstrationer mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen.
Eftersom det är valår är trycket extra hårt på myndigheten under årets politikervecka:
– Vi jobbar med olika scenarier. Alltifrån ordningsstörning till terrorattentat, säger Elisabeth Anestad, biträdande kommenderingschef.
Polisen rustar för en extra händelserik politikervecka i Visby. Två organisationer som har fått tillstånd att närvara hårdbevakas: Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Alternativ för Sverige.
Polisen har haft dialoger med NMR men vill inte uttala sig om vad de har handlat om.
– Vi vet att de har tillstånd att tala under tre dagar, sedan räknar vi med att de, och andra, kan dyka upp på andra ställen. Det kommer vi att följa, säger Elisabeth Anestad.
NMR var på plats även i fjol, vilket skapade oro bland många besökare. Organisationen höll hatiska tal, marscherade runt i Almedalen och ropade ”folkförrädare” under flera partiledartal.
Kommer försöka störa NMR
Polisen tror att det kommer finnas motdemonstranter på plats i år för att störa NMR.
– Det är sannolikt att man fokuserar på att förstöra eller störa för de som fått tillstånd. Polisen måste vara objektiv och skydda de som fått tillstånd i första hand. Oavsett vad man tycker om åsikten måste man vara neutral, säger Elisabeth Anestad.
Hon vill inte uttala sig om vilka grupper som eventuellt kan anlända till ön. Men polisen har alltifrån utländska högerextrema till extrema vänstergrupper ”i beaktande”.
– Vi är alltid beredda på att det kommer bli motdemonstrationer, vi räknar med det. Speciellt när det handlar om grupper med extrema åsikter.
Ingriper om det är möjligt
Polisen har även Alternativ för Sverige, som startades av uteslutna och avhoppade Sverigedemokrater, under lupp.
– De har fått tillstånd och har tidigare hållit demonstrationer, till exempel i Växjö och i Stockholm. I Sverige är det tillåtet att ha vilka åsikter man vill, men de som har extrema åsikter drar alltid till sig meningsmotståndare.
Kommer polisen ingripa om NMR stör presskonferenser eller partiledartal?
– Vi ingriper om det är lagligt och taktiskt möjligt. En talare som möts av burop får man till viss del tåla, men man får inte överrösta och förstöra. Då har vi befogenheter att ingripa och då kommer vi ingripa.
Filma med drönare
Polisen har tillgång till kameror och drönare som kan filma om det blir oroligt. Två drönare ska kunna cirkulera över Visby när det behövs.
– Det är ett väldigt bra hjälpmedel om man jämför med en helikopter, säger Elisabeth Anestad.
Hon säger vidare att det många gånger är mer effektivt att gripa folk i efterhand än att gå in i en pågående situation.
– Begår man brott kommer man lagföras för det, ibland kan det se ut som att polisen inte gör något, men det kan vara taktiskt bättre att ingripa efteråt.
Hur förbereder ni er?
– Vi jobbar med olika scenarier. Alltifrån ordningsstörning till terrorattentat. Mest troligt är det att det kommer bli meningsskiljaktigheter mellan olika grupperingar.
Säkerhetspolisen, Säpo, har planerat inför Almedalen i flera månader. Veckan klassas som en av myndighetens största årligen återkommande insatser.
– Vi gör löpande bedömningar av hotbilden, det är en del av vårt operativa arbete. Vi delar information med Polismyndigheten dagligen. Men bedömningarna vi gör kan ändras och skulle vi gå ut med information om dem kan det störa vårt arbete, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.