Annie Lööf om hatet från SD: Väljer att se det som en styrka
Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-09
Under många år har Annie Lööf utsatts för hat från SD-anhängare.
Hon har flera gånger lyft frågan med moderatledaren Ulf Kristersson och säger att det är en av anledningarna till att Centern aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna i någon form.
– Det är ett gränslöst beteende där jag inte tycker att Jimmie Åkesson får bära ett tydligt ansvar, säger Lööf.
Det är tidig morgon på Skavsta flygplats i Nyköping. Centerledaren Annie Lööf har precis hälsat på det tiotal personer som uppehåller sig i det sparsamt inredda konferensrummet. Hon småpratar med volontärerna som kommer från Rädda barnen, Röda korset, Svenska kyrkan, flygplatsen och Nyköpings kommun.
Stämningen är dämpad. Om en halvtimme landar ett flyg från Ungern och med det kommer det flyktingar från Ukraina.
Samma dag som Putins Ryssland attackerade Ukraina, aktiverade kommunen sin krisberedskap och sedan dess har de funnits här på flygplatsen för att ta emot dem som kommer. Den första veckan såg de resursstarka personer som kom, som möttes av familj och vänner i Sverige. Ju längre kriget har pågått, i desto sämre skick är de som kommer.
Orolig väntan
Annie Lööf går försiktig runt i ankomsthallen.
Utspridda i vänthallen står flera familjer. En ensam man har en skylt med ett ukrainskt kvinnonamn. Volontärerna sneglar lite nervöst på mannen. De har sett flera misstänkta fall av trafficking de senaste veckorna. En volontär frågar försynt vem mannen väntar på och ser lättad ut när han svarar att en bekants familj ska komma med flyget. Mannen och pappan i familjen var soldater tillsammans på Balkan på 90-talet. När kriget bröt ut hörde han av sig och bad om hjälp.
I vanliga fall, ett vanligt valår hade det varit nu som Annie Lööf börjat kampanja. Men så blir det inte den här gången. Allt har kastats upp i luften med kriget i Ukraina.
– De här veckorna har ritat om min kalender helt, med många mötet med statsministern och andra partiledare, säger Annie Lööf.
– Det är väldigt känslosamt samtidigt som jag som politiker måste ha förmågan att fatta svåra och tunga beslut.
I ett hörn i ankomsthallen lutar sig ett par mot väggen. Gohar Mikayelyan är ursprungligen från Armenien, men har växt upp i Ukraina. Hon väntar på sin brors fru och deras lilla dotter som snart fyller två år. Brodern är kvar i Kiev.
Gohar Mikayelyan och hennes man Petrus Tzaos lyser upp när Annie Lööf kommer fram. Petrus känner igen henne. De småpratar.
Det tar lång tid för de ukrainska resenärerna att komma igenom flygplatsen. Först ska de igenom passkontrollen och sedan finns Migrationsverket på plats för att informera om deras rättigheter och vilka alternativ som finns nu när de kommit till Sverige. Flyktingar från Ukraina kan komma antingen som asylsökande eller under EU:s massflyktsdirektiv.
Gohar är orolig, hon trampar på stället. Det tar lång tid för svägerskan och brorsdottern att komma ut. Gohar har aldrig träffat sin brorsdotter, hon föddes precis efter det att pandemin bröt ut och det blev svårt att resa.
Efter två långa timmar kommer broderns familj ut och de möts i en tårfylld omfamning.
En annan väg i migrationspolitiken
Centerpartiet är det enda borgerliga parti som inte går till val på en stramare flyktingpolitik än den Sverige har i dag.
– Centerpartiets migrations- och integrationspolitik ligger fast, till skillnad från många andra partiers, säger Annie Lööf.
– Vi har i många år pratat om medmänsklighet och ordning och reda. Medmänsklighet – att människor på flykt snabbt ska få tak över huvudet, ett mål mat och hitta en fristad. Ordning och reda med att det offentliga måste styra upp processen så det går snabbt, enkelt och rättssäkert.
Annie Lööf är bland annat mycket kritisk till förslaget om att införa ett volymmål på invandring, som Moderaterna lagt fram.
– Andra partier har pratat om minusinvandring och volymmål. Om vi hade haft ett volymmål nu hade vi fått stänga dörren för de kvinnor och barn som är på flykt, säger Lööf.
– Tack och lov så har de partierna ändrat sin uppfattning och säger plötsligt att det är klart att vi ska hjälpa.
– Jag välkomnar den omprövningen, men det visar på vikten att ha en konsekvent linje. Det är människor som flyr för sina liv, oavsett om man flyr från Aleppo eller om man flyr från Kiev.
I dag kan de som kommer från Ukraina välja att ansöka om asyl eller använda sig av massflyktsdirektivet. En av fördelarna med massflyktsdirektivet är att det ger rätt att jobba i Sverige. En av bristerna enligt Annie Lööf är att det handlar om tillfälligt skydd och därför har de som söker sig till Sverige under direktivet inte samma rätt till integrationsåtgärder som om de sökte asyl. Detta vill Centerpartiet ändra på.
Centerpartiet vill att det skapas en integrationsprocess för dem som kommer under massflyktsdirektivet, och de vill också att de som i stället söker asyl ska få rätten att arbeta under processen. Det har de inte i dag.
– Nackdelen är att de som kommer under massflyktsdirektivet inte har full rätt till vård eller SFI det vill Centerpartiet ändra, säger Annie Lööf.
– Vi vill att det ska vara enkelt att välja svenskundervisning och enkelt att få ett jobb.
SD – inte ett parti som andra
Med ett knappt halvår kvar till valet är den återkommande frågan till Annie Lööf: Hur ska Centerpartiet göra efter valet? Måste de inte välja att antingen acceptera ett regeringsalternativ med inflytande av Sverigedemokraterna, eller ett regeringsalternativ där Vänsterpartiet får inflytande?
– Alla partier behöver välja, men innan vi kan välja behöver vi ha vissa saker på bordet, säger Annie Lööf.
– Vi behöver ha ett valresultat, vi behöver veta det politiska innehållet i en uppgörelse och vi behöver veta hur andra partier ställer sig till samarbeten. När Centerpartiet vet de här tre komponenterna, då kommer vi givetvis att ta ställning, precis som vi alltid har gjort.
I stället vill Annie Lööf – som vanligt – prata om Centerns position i mitten.
– I tider av kris då söker sig både Socialdemokraterna och Moderaterna mot mitten. Då är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inte något att luta sig mot.
– Jag utgår från att både S och M, inte i minst i krigets fond, också inser att man måste samarbeta och inte skapa polarisering.
Centerpartiets tydliga ställningstagande mot SD får konsekvenser. Bland annat driver Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks en hård kampanj mot Lööf personligen.
– Jag får mejl och kommentarer varje dag, både från organiserade sverigedemokrater och från människor i utkanten av partiet. Det är en av anledningarna till att jag och mitt parti inte vill förhandla eller samarbeta med dem.
– Det är ett väldigt annorlunda parti som tillåter detta. Riks är Sverigedemokraternas egna kommunikationsenhet. Det är som att jag skulle sitta på min youtube-kanal och sprida hat mot andra partier, säger Annie Lööf.
Hon tycker inte att Jimmie Åkesson tar tillräckligt ansvar för vad som sprids i partiets kanaler.
– Det är ett gränslöst beteende där jag inte tycker att Jimmie Åkesson får bära ett tydligt ansvar, säger Lööf.
Pratar du med om Ulf Kristersson om detta?
– Ja det gör jag. Efter valet 2018 var jag mycket tydlig med varför det var helt otänkbart för Centerpartiet att samarbeta med SD. Det är ju framför allt för deras politik och deras historia, men jag har också tagit upp hur de beter sig mot centerpartister och mot mig som person, säger Annie Lööf.
Hon har varit utsatt för hat under lång tid, inte bara från Sverigedemokraterna.
– För tio år sen hade det som nu är NMR dukat upp min sista måltid utanför mitt hus, utanför garageuppfarten och filmade detta och la ut.
– Jag väljer att se det som en styrka, att de väljer att gå på mig så hårt är för att de också ser mig som ett hot.
I det annars så lojala Centerpartiet har det under den senaste tiden kommit fram vittnesmål om toppstyrning, dålig arbetsmiljö och gränslösa arbetstider.
– Det är klart att jag ser mycket allvarligt på de erfarenheter som enskilda medarbetare lyfter fram. På ett personligt plan blir jag ledsen över att man har upplevt det så och jag tar med mig det för att vi ska bli bättre. Vi ska vara en bra arbetsgivare för alla våra medarbetare runt om i landet, säger Lööf till Aftonbladet om avslöjandet.
Beredskap i kristider
Annie Lööf fortsätter dagen på brandstationen i Nyköping. Kriget i Ukraina har också lyft frågan om Sveriges beredskap och det är inte en slump att Lööf åkt just till Nyköping. Här styr Centerpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Kommunen visar gärna upp hur de jobbar aktivt med beredskapen.
Det är lättsammare på brandstationen. Stora skinande brandbilar och samtalet handlar om att ta tag i kriser och lösa problem. Men känslan av den lilla tvååriga flickan som fått lämna sin pappa i ett brinnande Kiev hänger sig kvar. Annie Lööfs yngsta dotter är lika gammal.
– Det kommer så nära. Det är så lätt att sätta in sig själv och sin egen familj i den situationen som nu drabbar ukrainska barnfamiljer.
– Bara vi åker iväg i några dagar så plockar man med sig våtservetter och blöjor, och här kommer det en tvååring som har varit med om det hemskaste man kan tänka sig som får möta en trygg familj. Man blir berörd både av skräcken och medmänskligheten, säger Annie Lööf.