Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Åkesson om ukrainska flyktingarna: Ska återvända så fort som möjligt

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-03-26

Sverigedemokraterna öppnar för ukrainska flyktingar, men de ska inte integreras och de ska återvända så fort som möjligt.

Samtidigt fortsätter partiets intensiva arbete med att bli regeringsdugligt och en attraktiv samarbetspartner för Moderaterna.

– Vi har aldrig valt sida på det sättet som vi har gjort nu. Nu vet vi att vi är en del i ett underlag som vill vinna valet, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna håller sin valkonferens på ett lyxigt hotell i Nacka utanför Stockholm. I flera dagar har Åkesson varit runt i media och pratat om sin nya hållning i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato.

– Vi hade ett möte med våra distriktsordförande igår och alla delegationsledare för att förklara de här två nya förslagen vi lagt med väldigt kort varsel, säger Jimmie Åkesson.

– Det var inga synpunkter och inga frågor om flyktingfrågan. Det verkar vara självklart, i alla fall för den stora majoriteten.

Den här valrörelsen börjar med ett krig i Ukraina, ett krig som har kastat upp flera gamla sanningar i luften. Så också för Sverigedemokraterna. Det handlar om flyktingmottagandet och Nato.

”Det är nästan konstigt när man tänker tillbaka på det hur nästan obefintligt det var som parti”, säger Åkesson om SD på 1990-talet.

Under valkonferensen vill partiledningen att de samlade ombuden ska rösta för att ge Åkesson en möjlighet att snabbt kunna ta beslut om att gå med i Nato, om omständigheterna kräver det. Alltså att Åkesson ska ha mandatet att förändra den säkerhetspolitiska linje som partiet alltid drivit, att inte gå med i Nato.

Det har inte varit helt lätt internt. Nato-motståndet är djupt rotat i partiet. Det har varit mer debatt än vanligt.

– Jag är inte för ett svenskt Nato-medlemskap i grunden, men vi kan hamna där om till exempel Finland bestämmer sig för att gå med. Då måste vi gå med, säger Åkesson.

Som så ofta förr fick partiledningen igenom sin linje. SD är inte ett parti där det går att vara en frifräsare till politiker, i det här partiet är det partiledningen som styr.

”Jag är inte för ett svenskt Nato-medlemskap i grunden, men vi kan hamna där om till exempel Finland bestämmer sig för att gå med.”

Öppnar för flyktingar

Det är inte heller vilket valår som helst, det här är året då SD kan få makt - på riktigt. Det kommer inte heller bli en valrörelse vilken som helst.

Kriget i Ukraina gör avtryck i partiets politik på flera avgörande sätt. Sen starten har den mycket strama invandringspolitiken varit Sverigedemokraterna styrka. Partiet går till val på flyktingstopp - men det gäller inte flyktingar från Ukraina.

– Det är inte oproblematiskt, det är tillfälligt. Vi ska inte integrera de här människorna, det är inte planen. Planen är att de ska återvända så fort som möjligt, säger Åkesson.

– Jag kanske inte behöver förklara det för partiet. Däremot kanske jag behöver förklara för medierna och för väljarna, att det här har varit vår politik hela tiden. Nu är vi där vi inte trodde att vi skulle hamna, ett krig i vårt närområde.

”Nu är vi där vi inte trodde att vi skulle hamna, ett krig i vårt närområde”, säger Åkesson om Rysslands invasion av Ukraina.

”Hjälp att återvända”

Runt om i landet tar nu SD-ledda kommuner emot flyktingar från Ukraina.

– Det känns självklart för Sverigedemokraterna. Vi ser i kommuner där vi styr hur de börjar förbereda sig för det här.

– Våra väljare är väldigt medveten om vår politik och det är skillnad på människor som flyr över en hel kontinent och människor som flyr från ett nästan grannland. Det förstår våra väljare.

Ett av de politiska förslag som finns i partiets valplattform är att införa en integrationspolitisk bortre gräns och att de som hamnar där ska få hjälp att återvända till sitt ursprungsland.

Vad är en integrationspolitisk bortre gräns?

– Det måste utredas, men det finns en orimlighet i att människor bor här i decennier utan att ta del av det svenska samhället, eller försöker blir en del av det. Då måste man skapa både incitament och krav, säger Jimmie Åkesson.

– Det ska finnas positiva incitament, till exempel om du lär dig svenska så får du vissa bidrag. Men det måste också finnas negativa incitament, att om du inte ansträngt dig så får du inte vissa bidrag utan istället ett erbjudande om att åka tillbaka.

”Det är skillnad på människor som flyr över en hel kontinent och människor som flyr från ett nästan grannland. Det förstår våra väljare.”

Tjatat om samma sak i 20 år

I över ett decennium har Sverigedemokraterna dominerat debatten om invandring i Sverige. I början utstötta ur det politiska samtalet och paria i riksdagen. I dag är läget inför det kommande valet ett helt annat.

– Att vi har kunnat få kompisar har inte så mycket att göra med vad vi har gjort utan att de andra har ändrat sig och börjat låta lite mer som oss, säger Jimmie Åkesson.

Han säger att han har sagt samma sak under alla sina år som partiledare.

– Jag gav ut en bok för några år sedan om mina första tio år som partiledare. Det var intressant när man gick igenom de gamla talen, de lät ganska likadant från det första till det sista.

– Det är en väldigt tråkig bok, men det var lite poängen, säger Åkesson.

Även om SD aldrig varit närmare maktens korridorer, är det fortfarande mycket som är oklart. Partiet har till exempel inte bestämt sig för vad som är den bästa formen för samarbete, om Ulf Kristersson blir statsminister.

– Kan vi få ett riktigt genomslag för vår politik då har regeringsinnehavet mindre betydelse. Sedan är det klart att vi ser att Sverige har behov av en majoritetsregering. Kunde vi tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna vinna en majoritet i riksdagen, då skulle det vara bra om vi alla ingick i samma regeringen.

SD var länge utstötta ur det politiska samtalet och paria i riksdagen. I dag är läget inför det kommande valet ett helt annat.

Inga ultimata krav längre

Att snegla på grannländerna hjälper inte heller. SD:s systerpartier i övriga Norden har alla fått problem på olika sätt oavsett formen för samarbetet med en regering. Jimmie Åkesson tycker inte att det går att jämföra Sverigedemokraternas situation med till exempel Danmark och Dansk Folkeparti.

– Danmark har jag fortfarande väldigt svårt att analysera. Dansk Folkeparti gick bra även efter att man aktivt sa att man inte tänkte ingå i en regering, trots att man kunde göra det. Vad det var som hände sen, det tvistar många om.

– Vi har inga ultimativa krav. Vi får väga allt mot vart annat när vi har gjort alla analyser, när vi vet vad vi kan få ut av ett samarbete. Det är samtal som pågår, säger Åkesson.

– Helt klara med det kommer vi nog inte vara förrän vi ska trycka på knappen i kammaren och ta ställning till en statsminister.

SD:s systerpartier i övriga Norden har alla fått problem på olika sätt oavsett formen för samarbetet med en regering.

Inte som andra partier

Inför valet i höst pågår ett intensivt arbete med förbereda och utbilda partiet för att bli regeringsdugligt och en attraktiv samarbetspartner. Men det finns fortfarande mycket som skiljer Sverigedemokraterna från riksdagens övriga partier.

Äntringsstyrkan kallas den organisation i partiet som förbereder sverigedemokratiska tjänstemän för kunna arbeta i regeringskansliet. Med hjälp av politiker och tjänstemän från andra partier utbildas sverigedemokraterna, men få är de kristdemokrater och moderater som är öppna med att de ingår i det arbetet.

Relationen till media är en annan sak som skiljer Sverigedemokraterna från riksdagens övriga partier. Det är inte tal om att följa med Jimmie Åkesson på nåt verksamhetsbesök eller hänga på Åkesson en dag på jobbet. Misstänksamheten mot journalister och media är fortfarande stor.

Aftonbladets reporter My Rohwedder träffar Jimmie Åkesson för en intervju under partiets valkonferens.

Jimmie Åkesson har varit partiledare i snart 17 år. Efter valet 2014 gick han in i väggen och var sjukskriven för utbrändhet. Fortfarande har han svårt med kamerablixtar, berättar han i Aftonbladets kulturpodd Trycksmärta.

Kriget i Ukraina har gjort att det är svårt att förutspå hur valrörelsen kommer att se ut, men den stora skillnaden är att Sverigedemokraterna inte längre är ett ensamt parti på ytterkanten.

– Vi har fått kompisar på ett annat sätt nu, det har vi inte haft innan. Nu har vi en idé i regeringsfrågan, och det är helt nytt för oss. Vi har aldrig valt sida på det sättet som vi har gjort nu. Nu det vi att vi är en del i ett underlag som vill vinna valet.