Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Mördarens läkare vill ge 58-åringen frigång

Publicerad 2016-02-27

Löwenströmska sjukhuset

I juni förra året dömdes den 58-årige mannen till sluten rättspsykiatrisk vård för att ha mördat sin hustru.

Redan har hans läkare två gånger ansökt om att mördaren ska få frigång.

– Det känns väldigt obehagligt, säger mordoffrets anhöriga.

Det var den 19 december 2014 som polisen larmades till en adress i Stockholm. Grannar hade träffat på den 58-årige mannen i trapphuset, och berättade hur han uppträdde konstigt och talade om "röster".

När polisen kom till platsen mötte de mannen i trapphuset. Inne i lägenheten fann de hans hustru, död i en pöl av blod, med flera knivstick i halsen.

Skor med nallar

Ute i trapphuset stod "ett antal" skor uppställda.

I skorna satt små nallebjörnar som var försedda med hemmagjorda små vapen, bland annat spikklubbor och gevär. En av nallarna hade ett stort svart kors runt sig.

Den 58-årige mannen, som arbetat på posten hela sitt liv, greps, misstänkt för mord.

I förhör berättade han att han två dagar tidigare dödat hustrun efter att de börjat bråka. Deras förhållande, som inleddes på 80-talet, hade en tid knakat i fogarna och de hade diskuterat att skiljas. Dagen före mordet hade kvinnan varit och tittat på en lägenhet.

Han knivhögg henne flera gånger med en samekniv, sedan lade han sig för att sova.

Mannen berättade att han att en tid mått psykiskt dåligt. 2012 sjukskrevs han på grund av utbrändhet, och sommaren 2014 mådde han så psykiskt dåligt att han togs in på S:t Görans psykiatriska avdelning.

Men eftersom man inte hittade några "större psykiska fel" på honom skrevs han ut, och skickades till öppenpsykiatrin. Knappt två veckor före mordet avslutades den kontakten, och 58-åringen remitterades till sin husläkare.

Dömdes till vård

Den tidigare ostraffade mannen dömdes efter mordet på hustrun till sluten rättspsykiatrisk vård. Det konstaterades vid den rättspsykiatriska undersökningen att han vid tiden för gärningen och undersökningen led av en allvarlig psykisk störning. Dessutom angavs "att det till följd av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag."

Mannen fördes tilll Löwenströmska sjukhusets psykiatriska avdelning norr om Stockholm.

I oktober 2015, drygt fyra månader efter domen, ansökte chefsöverläkaren om att få ge 58-åringen frigång, alltså möjlighet att på egen hand vistas utanför avdelningen.

Chefsläkaren angav i sin ansökan att 58-åringen fortfarande led av en allvarlig psykisk störning, men att risken för återfall i allvarlig brottslighet var låg.

"Vården befinner sig i ett initialt skede men förutsättningar för friförmåner i form av egen frigång bedöms finnas," skrev läkaren.

Sökte på nytt

Men åklagarmyndigheten var av en annan uppfattning, och motsatte sig att mördaren skulle få frigång.

Och rätten gick på åklagarens linje.

"Med hänsyn till den allvarliga brottslighet som XX gjort sig skyldig till, den osäkerhet som fortfarande föreligger avseende hans psykiska hälsa samt säkerhetsförhållandena på sjukhusområdet anser förvaltningsrätten att det för närvarande finns hinder mot att låta chefsöverläkaren besluta om frigång för XX," skrev rätten i sitt beslut.

Det gick fyra månader till, men för två veckor sedan ansökte chefsöverläkaren på nytt om att få ge mördaren frigång.

"XX har aldrig varit hotfull, våldsam eller aggressiv mot personer i sin omgivning eller mot vårdare", skrev läkaren i den nya ansökan.

Risken för återfall i allvarlig brottslighet angavs nu som "extremt låg under rådande omständigheter".

Visst finns riskfaktorer menade läkaren, men sådana "föreligger inte inom sjukhusområdet".

Även 58-åringen uttalade sig och sa bland annat att han i dag "ser han brottet som en tragedi och uppger att han vid tillfället för brottet var sjuk men utan medicin."

”Känns otryggt”

Den här gången gick såväl åklagaren som rättens sakkunnige läkare mot chefsöverläkarens ansökan.

"Risken för återfall i allvarlig brottslighet under friförmåner kan bli hög", skrev rättens sakkunnige.

Förvaltningsrätten beslutade att inte ge mördaren frigång.

Den mördade kvinnans anhöriga reagerar starkt när de får reda på att chefsöverläkaren ansökt om frigång för 58-åringen.

– Det känns ju väldigt obehagligt, han är verkligen inte tillräknelig, säger en av dem.

– Jag tycker det känns väldigt otryggt.

Rosario Leopardi är chefsöverläkare på 58-åringens avdelning. Han säger att han inte kan uttala sig i det specifika fallet.

– Men jag kan säga att vi tittar inte på hur lång tid som har gått, utan på patientens tillstånd. Ibland går det relativt fort att stabilisera patienten, och man ska också komma ihåg att friförmåner är en del av rehabiliteringen.

Följ ämnen i artikeln