Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ny dna-teknik ska revolutionera jakt på brottslingar

Publicerad 2016-07-03

Med hjälp av ny dna-teknik kan forskare nu ta fram en fantombild på en misstänkt utifrån exempelvis en hudflaga.

Programledaren för Sveriges Radios "I lagens namn" testade tekniken - och resultatet:

Inte alls olikt.

Nu avslöjar radioprogrammet att också svensk polis ska använda metoden för att försöka hitta dubbelmördaren från Linköping.

Dna-teknikens inträde revolutionerade kriminaltekniken. En misstänkt gärningsman kunde fällas, eller frias, utifrån de fysiska spår, inte synliga för blotta ögat, som han eller hon lämnat på brottsplatsen.

Bara förra året gjordes enligt "I lagens namn" över 14 000 jämförelser mellan spår på brottsplatser och dna-profiler från dömda och misstänkta personer i polisens register.

Vid knappt en tredjedel av fallen blev det träff.

Men tekniken fortsätter att utvecklas.

”Genetiska fantombilder”

Redan i dag kan laboratorier runt om i världen ta fram så kallade "genetiska fantombilder" åt polisen - alltså en bild skapad i en dator, utifrån exempelvis en bloddroppe eller ett hårstrå.

Nu hoppas svensk polis på hjälp - bland annat med att lösa dubbelmordet på Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svenson i Linköping 2004. Där har man sedan länge gärningsmannens dna. På bladet till mordvapnet, en butterflykniv, som gärningsmannen kastade ifrån sig fanns dna - gärningsmannens dna.

– Vi måste ta varje tillfälle i akt att skapa oss ytterligare kunskap, säger Jan Staaf på polisen i Östergötland till "I lagens namn".

Genom att analysera en viss del av dna-molekylen som styr kroppens egenskaper kan man komma åt en människas genotyp, "ritningen" över hur vi ser ut.

Nu hoppas forskarna att tekniken ska revolutionera såväl jakten på brottslingar, som den medicinska vetenskapen.

– Som det ser ut i dag kan vi säga någonting om din ögonfärg, din hårfärg och hudfärg, säger Marie Allen professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patolog vid Uppslaa universitet till "I lagens namn".

– Precisionen ligger någonstans mellan 90 och 95 procent.

”Kan bli kraftfullt verktyg”

Så småningom, säger hon, kommer man kunna se även ansiktsdrag. Redan har man hittat den gen som styr avståndet mellan ögonen.

Tanken är alltså att genom den här tekniken kunna ta fram en profil, och därmed begränsa antalet misstänkta i ett ärende.

Polisen i Kanada, som använt sig av tekniken, tror att det i kombination med exempelvis övervakningskameror, kan bli ett kraftfullt verktyg.

Samtidigt, säger de, har tekniken självklara begränsningar - om någon färgat håret, är flintskallig eller bär färgade linser är det inget som den nya tekniken skvallrar om.

Därför är det viktigt att kombinera informationen från dna med vittnesbeskrivningar.

Kritiker menar att resultaten av undersökningarna är för dåliga, och att de därför kan leda utredarna i fel riktning och att tilltron till vittne undergrävs.

Därför är också svensk polis avvaktande till metoden.

– Osäkerheten är för stor just nu, säger Liselott Nielsen-Sundberg, kanslichef på Nationellt Forensiskt center, tidigare SKL.

– Jag tror tekniken måste komma längre, det är för fattigt med bara hårfärg och ögonfärg. Det ger inte så mycket. Det måste komma till lite fler egenskaper och få ett lite säkrare utfall.

Spanskt sexmord löstes

Förra året löste den spanska polisen ett nästan 20 år gammalt sexmord på 16-åriga Eva Blanco.

Genom den nya tekniken fick man, förutom hårfärg, ögonfärg och hudfärg reda på att gärningsmannen sannolikt hade nordafrikanskt ursprung.

Kretsen krympte avsevärt, och runt 300 personer med nordafrikanskt ursprung som vistats i trakten kring brottsplatsen vid tidpunkten kallade sin för att topsas.

Man fick en träff - som dock inte var hundraprocentig. Mannen, som gav träff, hade dock en bror som hade utvandrat till Frankrike.

I höstas greps den 52-åriga brodern i Frankrike. Han nekade, men hans dna-profil stämde helt överens med sperman som hittats på brottsplatsen.

Om den här tekniken skulle användas i fallet med dubbelmordet i Linköping, skulle kretsen av misstänkta kunna minska betydligt.

– Då kan vi välja var vi vill lägga våra resurser.

Det har redan gjorts en analys av blodet från kniven - och det bedöms komma från en nordeuropeisk man.

Ska användas i Sverige

Nu avslöjar "I lagens namn" att utredarna ska använda den nya tekniken för att få reda på mer om gärningsmannen. Dna:t ska skicka till ett laboratorium i Holland för att få reda på dubbelmördarens ögonfärg.

Sveriges Radio skickade för att testa metoden programledaren Martin Wicklins dna till ett privat laboratorium, Parabon Nanolabs i USA, för att se om de kunde fram en genetisk fantombild av honom.

Martin Wicklins pappa kommer från Sri Lanka, och hans mamma från Tornedalen.

Efter bara tio dagar kom svaret från USA.

Enligt rapporten kommer dna:t från en person med bruna eller ljusbruna ögon, svart eller brunt hår, utan fräknar och konstaterar att personen har ett "blandat ursprung" dels från nordöstra Europa, dels från ett område som innefattar Indiens södra spets - och Sri Lanka.

De visar rapporten och bilden för Marie Allen, och går sedan ut till en samling människor för att se om hon kan identifiera Martin Wicklin.

Efter bara några sekunder pekar hon ut en av personerna - rätt person.

– Det är ju inte så svårt att se att det är han. De har lyckats bra med bilden.

Fotnot: "I lagens namn" sänds i dag söndag, klockan 12.00 i Sveriges Radio P1.

Följ ämnen i artikeln