Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Hon uppträdde förvirrat”

Uppdaterad 2017-02-08 | Publicerad 2016-04-30

Flera tips om försvunna flickan

Här sågs den nu 14-åriga flickan med säkerhet för sista gången. Hon bodde tillfälligt i en lägenhet i Gamla stan när hon rymde.

Tips efter tips kommer in om försvunna flickan.

Mycket tyder på att hon är kvar i Sverige.

Nu ska en övervakningskamerafilm analyseras för att försöka bringa klarhet i var flickan är.

Sedan Aftonbladet började rapportera om en flicka som försvann från ett familjehem i Gamla stan i Stockholm den 12 mars i fjol, och som sedan dess varit spårlöst borta, har många tips och iakttagelser rapporterats in till polisen.

Hon var bara 13 år när hon försvann.

"Sitter som en tagg i mig"

Att ett barn försvinner i Sverige kan man tycka borde få en enorm uppmärksamhet, men flickans fall har förblivit i det närmaste orapporterat. Samtidigt har hennes skolbänk i skolan stått tom i 13 månader.

Hennes vänner och familj har inte hört av henne.

Ingen vet vad hon gör, var hon är eller hur hon mår.

– Det här sitter som en tagg i mig. Man känner ju som polis, ska det få vara så här? En så ung flicka som bortblåst, säger Camilla Bjurling, assistent på Polismyndigheten som handlägger ärendet.

"Uppträdde förvirrat"

Aftonbladet har pratat med en av alla dem som nu, sedan bilden av flickan spridits, tror sig ha sett henne efter att hon försvann.

Eva satt på en uteservering på Gävle tågstation en dag i slutet av juli i förra året, fyra månader efter att flickan försvann.

– Det kom fram en tjej till oss och bad oss om 15 kronor. Vi trodde hon var i 20-årsåldern och hon betedde sig lite smått förvirrat, sa att hon inte visste hur hon hamnat i Gävle och att hon behövde ta sig tillbaka till Stockholm, säger Eva.

"Reagerade direkt"

Eva gav den unga tjejen en 50-lapp, hon tackade och gick.

– När jag såg bilden i tidningen blev jag chockad. Jag trodde inte att tjejen vi mötte var ett 13-årigt barn som var försvunnen, säger hon.

Eva säger att hon inte kan vara helt säker på att flickan hon mötte var just den flickan.

– Men hon har inget dussinansikte och jag reagerade direkt när jag såg bilden, säger hon.

Eva har även rapporterat in sitt tips till polisen och Anders Hägglund, inspektör på grova brott på polisen i Solna, säger att det är ett av många tips av intresse man nu tittar på.

– Det har kommit en del tips runt om i Sverige, många från Stockholmsområdet. Vi väntar även på att få en övervakningskamerafilm från en butik i västra Sverige från en butiksägare som tror sig ha sett henne. Filmen ska analyseras, säger Anders Hägglund.

"Utgår från att hon lever"

Polisen har tidigare i utredningen kontaktat kollegor i andra länder utan att hitta henne.

Om tipsen om flickan nu stämmer tyder mycket på att hon inte bara är vid liv utan även att hon fortfarande befinner sig i Sverige.

– Vi utgår från att hon lever. Vi kommer att fortsätta att hitta nya infallsvinklar för att till slut få ett svar på vad det är som har hänt henne, säger Anders Hägglund, inspektör på grova brott polisen i Solna.

Följ ämnen i artikeln