Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

13 häktas för planerad attack mot flyktingboende

Publicerad 2016-02-12

Misstänks ha planerat attack mot flyktingboende

De polska männen misstänks ha planerat en attack mot ett flyktingboende.

Nu är häktningsförhandlingarna klara och alla 14 är skäligen misstänkta för planen.

Varav alla utom en häktas.

De 14 personer som greps med påkar, knogjärn, järnrör och en yxa och misstänks för att ha planerat ett angrepp mot ett asylboende i Nynäshamn, begärdes i går häktade misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

Under häktningsförhandlingarna i går häktades tre personer och en 17-åring försattes på fri fot.

Alla utom en häktas

I dag hölls ytterligare tio häktningsförhandlingar i Södertörns tingsrätt. Samtliga 14 personer är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för förberedelse till grov misshandel.

– Alla häktades förutom en av dem som är 17 år. Han försattes på fri fot med hänsyn till sin ungdom, säger kammaråklagare Peter Viklund, till Dagens Nyheter.

Nu fortsätter utredningen fram till den 25 februari, då man ska ta ställning till om åtal ska väckas. Men det kan också väckas åtalsförlägning.

– Under resans gång kan misstankegraden för olika personer bli starkare eller svagare, säger han till tidningen.

100-tal kom dit

På morgonen, när häktningsförhandlingarna startade, samlades ett stort antal vänner till de misstänkta männen i tingsrätten för att visa sitt stöd.

Aftonbladets fotograf på plats uppskattar antalet personer som kommit till förhandlingarna som ett hundratal, och fler och fler anslöt under förmiddagen. Både män och kvinnor kom till tingsrätten och hade med sig en flagga.

Även polis var på plats men stämningen beskrev som relativt lugn trots det stora antalet supportrar, som dock tunnades ut framåt eftermiddagen.

Aftonbladet talade i går med den kände högerextremisten Kamil Ryba. Han är en av de ledande i den slutna Facebookgruppen för polacker i Sverige, där attacken mot asylboendet delvis misstänks ha planerats.

"De har inte gjort något fel"

Kamil Ryba sa i går att han var på väg till Stockholm för att närvara under häktningsförhandlingarna i Södertörns tingsrätt.

– Jag vill vara tillsammans med mina landsmän. Jag anser inte att de har gjort något fel.

Men de misstänks ju ha förberett en våldsam attack mot ett asylboende?

– Ja, men de hade anledningar till detta, säger han.

Följ ämnen i artikeln