Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Låtsades ha cancer – döms för bedrägeri

Publicerad 2016-09-16

Den kommunanställde mannen låtsades ha cancer inför sina kollegor och arbetsgivare.

Han googlade symptom, förfalskade läkarintyg, fejkade näsblod på konferensen och rakade av sig håret – men blev avslöjad.

– Det krävdes mycket energi att spela sjuk, sa mannen i förhör.

Nu har mannen, som är i 40-årsåldern, dömts för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning till villkorlig dom. Enligt domen som avkunnades i veckan pågick mannens skådespel i fem månader.

Allt började sommaren 2014 när mannen, som då i flera år hade varit anställd inom en kommun i södra Sverige, ringde upp sin chef och sa han hade fått cancer, men att det inte var livshotande.

Chefen uppgav senare för polisen att de pratade flera gånger om hur mannen mådde, om hans behandling och hans jobb.

Han fortsatte jobba trots "sjukdomen" men var sjukskriven några gånger, men endast kortare perioder.

Rakade av håret

Vid sjukskrivningar skickade han flera läkarintyg till arbetsgivaren – vilket gjorde att han fick sammanlagt 31 000 kronor i sjuklön.

Dessutom skickade han länkar till chefen om sjukdomen och dess konsekvenser.

En dag hade mannen plötsligt tappat håret, berättade arbetsgivaren i förhör.

Han sa att han rakat av det eftersom "det ändå ramlade av", står det i polisens utredning.

Vid ett tillfälle var den ”cancersjuke” mannen med på en konferens, men när kollegorna skulle iväg på en fysisk aktivitet på eftermiddagen stannade han kvar för att vila.

När kollegorna kom tillbaka blödde han näsblod.

Senare på kvällen kom ett sms från mannen som berättade att han var på sjukhus och hade fått tre liter blod.

Fick anonymt tips

Allt avslöjades när hans chef fick ett anonymt tips om att mannen ljög om cancern. Då ringde chefen de läkare vars namn stod på sjukintygen. Det visade sig att de aldrig träffat den "cancersjuke" mannen och inte heller sjukskrivit honom.

Chefen kallade omgående mannen till möte och när mannen konfronterades med uppgifterna erkände han direkt.

– Ja, det är sant, svarade mannen och sa att ”han visste att han inte varit sjuk”.

Han valde att säga upp sig.

Hade låtsasblod i skrivbordslådan

Han fick genast lämna arbetsplatsen och chefen följde med när han samlade ihop sina saker. Då såg hon att han hade ampuller med låtsasblod i skrivbordslådan.

– En utstuderad historia, känns hemsk, sa chefen i förhör.

Det blev en polisanmälan och när mannen delagavs misstanke förnekade han brott och menade att han inte hade haft något uppsåt.

Hans förklaring var att han under den perioden mådde psykiskt dåligt men skämdes att berätta det till arbetsgivaren. Därför valde han att i stället säga han fått en allvarlig sjukdom. Han menade att han hade blivit sjukskriven ändå, eftersom han inte alls mådde bra. Och att han behövde en paus från jobbet.

Googlade på symtom

Men han medgav att han förfalskat fem sjukintyg som han skickat till arbetsgivaren.

Till polisen berättade han att han hittade blanketterna och läkarintygen på internet. Han googlade på de medicinska termerna, diagnos, sjukdomsförlopp och funktionsnedsättning.

På en lapp skrev han de olika läkarnas namn som han sedan tejpade fast när han kopierade intygen. Stämpeln tillverkade han själv.

Vidare sa han att det krävt mycket energi att spela sjuk och att det var en lättnad när han blev avslöjad, för då kunde han ”sluta spela teater”.

Mannen ville inte involvera Försäkringskassan och sjukskrev sig därför bara i kortare perioder, för att undvika att få någon ersättning därifrån.

Han är sedan tidigare ostraffad.

Följ ämnen i artikeln