Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Polisman åtalas för att ha beställt knark och stulit sina kollegors vapen

Publicerad 2016-04-07

Han har jobbat som polis i över tio år.

Nu har den 33-årige mannen själv åtalats, misstänkt för att ha smugglat in knark till Sverige, och för att ha stulit två tjänstevapen på sin arbetsplats.

– Jag ska inte gnälla om det här, jag erkänner brott, sa han i förhöret om knarkbrottet.

Enligt åtalet har den 33-årige polismannen vid ett flertal tillfällen beställt narkotika, amfetamin, från Nederländerna till sin hemadress i Sverige.

Men knarket stoppades av tullen, och mannen greps.

Två pistoler

Vid husrannsakan i hans hem hittades två pistoler av märket Sig Sauer, polisens tjänstevapen. Dessutom hittades dopningspreparat, narkotikapreparat och kanyler hemma hos polismannen.

I det första förhöret nekar polismannen till alla anklagelser - han hade inte gjort några beställningar, och visste inget om narkotikan.

Men redan dagen efter, i förhör nummer två, ändrade han sig. Nu berättade han att han jobbat väldigt mycket, och haft en del hälsoproblem och sömnbrist. Mot tröttheten drack han först kaffe, sedan olika energidrycker, och hälsopreparat - och till slut amfetamin.

– Jag ska inte gnälla om det här, jag erkänner brott, sa han i förhöret.

”Hotad av kriminella”

Stölden av pistolerna nekar han dock till. Han medger visserligen att han tagit dem i vapenrummet på jobbet, och förklarar att han tog dem i samband med att blivit hotad av kriminella. Men något tillägnelseuppsåt hade han inte, sa han.

– Som polis ansåg jag mig ha rätt att ha Sig-Sauer tjänstevapen.

Det ena vapnet hade han i en strumplåda, det andra i en ugnslåda.

– Förvaringen har ju inte varit reglementsenlig korrekt, nej..., medger han.

Polismannen är för närvarande inte i tjänst. I samband med tingsrättsförhandlingen kommer tingsrätten begära in ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd.

Följ ämnen i artikeln