Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Maria låg medvetslös – polispatrullen åkte utan att kolla

Publicerad 2016-09-19

I dag föll domen mot mannen som misshandlade Maria

Maria misshandlades grovt av sin sambo.

Men det dröjde två timmar innan en polispatrull skickades – och när den väl kom lämnade den platsen utan åtgärd.

Samtidigt låg Maria medvetslös i bostaden med frakturer i ansiktet och blödningar i hjärnan.

I dag föll domen mot Marias exsambo.

Marias 38-årige exsambo dömdes i dag till två år och sex månaders fängelse för bland annat den grova misshandeln av Maria.

– Jag vet inte vad jag ska säga om domen. Allt känns fortfarande märkligt, som att det inte hänt mig, eftersom jag inte minns något från händelsen, säger Maria.

Klockan var 04.31 på morgonen den 10 juli i år då Maria ringde 112 från en ort i Värmlands län.

Hennes dåvarande sambo hade då börjat misshandla en vän till Maria.

"Var jäkligt rädd"

Han släpade vännen över grusgången utanför huset och när Maria ringde 112 var hon panikslagen och bad om hjälp. "Skicka en polis nu, hjälp mig", sa Maria enligt domen.

Själv minns hon inte exakt.

– Jag har inget minne från kvällen eftersom jag fick sådana huvudskador, men jag sa att jag ville ha hjälp, att polisen måste komma. Jag var tydligen jäkligt rädd enligt larmoperatören, säger Maria.

Men den här kvällen fanns det ingen polisbil att skicka. I förhör berättar polisens larmoperatör att den enda patrullen i området som kunde vara aktuell att skicka var på ett annat jobb.

Marias vän flydde platsen och plötsligt var Maria ensam kvar med sin våldsamme sambo och utan någon hjälp att vänta.

Patrullen lämnade

Det som sedan, enligt åtalet, hände var en lång och utdragen misshandel av Maria. Sambon knuffade, sparkade och stampade på henne. Han slog hennes huvud mot badrumsgolvet. Han slog det i tvättmaskinen så att glaset på luckan krossades.

När Maria låg medvetslös på golvet filmade sambon hennes sargade kropp med sin mobiltelefon. Filmen spelades upp i rätten som bevis mot honom.

Först klockan 06.37 på morgonen, över två timmar efter Marias samtal, kom en polispatrull till platsen. Men när patrullen såg att det var släckt i bostaden och allt verkade lugnt lämnade de platsen mindre än en minut senare utan att ringa på.

Att ingen åtgärd gjordes bekräftas av larmoperatören i förhör och av polisens händelserapport.

– Jag är så förbannad, dels över att det inte finns tillräckligt många poliser i landet så de kan hjälpa folk i nöd. Och dels för att patrullen som väl kom sen inte ens ringde på dörren och kollade hur det var med mig. Det kunde ha sparat mig en del lidande, säger Maria.

Blödningar i hjärnan

Först på förmiddagen fick hon hjälp. Då skjutsade mannen som nu står åtalad för den grova misshandeln av Maria henne till sjukhus.

Hon hade svåra skador över hela kroppen. Flera frakturer i ansiktet. Blödningar och stötskada i hjärnan. Skärsår och underhudsblödningar på kroppen.

Maria blev kvar på sjukhus i mer än två veckor.

– Det första jag minns efter att jag ringde polisen är att jag vaknar på sjukhus. Det har varit en ganska lång väg tillbaka. Även om frakturerna har läkt så har jag ärren kvar i ansiktet för livet. Och psykiskt, ja jag mår väl inget vidare psykiskt, säger hon.

Marias exsambo har hela tiden nekat till brott och sagt att hon ramlade omkull inne i badrummet och att han försökte hjälpa henne.

Men Värmlands tingsrätt konstaterar att han misshandlat Maria under en längre tidsrymd och att misshandeln orsakat henne allvarliga skador.

Maria lever fortfarande med sviterna efter den grova misshandeln.

– Jag har fortfarande ont i hela ansiktet och har fortfarande ingen känsel i överkäken. Hade jag inte haft mitt barn vet jag inte hur jag hade gått vidare, men nu har jag ju någon att kämpa för, säger Maria.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

Följ ämnen i artikeln