Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Möjligt genombrott i olöst fall

Uppdaterad 2016-04-09 | Publicerad 2016-04-02

Polisen misstänker att gärningsmännen bröt sig in i Peter Larssons mångmiljonvilla hösten 2008, rövade bort och mördade honom.

En nysläppt film som visar en misstänkt bil vid huset undersöks nu av en brittisk videoexpert – och kan innebära ett genombrott i fallet.

– Den största sannolikheten är att de som färdas där har med försvinnandet att göra, säger utredaren Sten-Rune Timmersjö till Bohusläningen.

För ett år sedan dödförklarades småbarnspappan Peter Larsson, 48, som varit spårlöst försvunnen sedan hösten 2008.

Klockan tre på natten den 13 oktober tog förövarna sig in i hans bostad i Ljungskile. Grannar ska ha hört en bil vid tidpunkten.

Polisen misstänkte tidigt att både han och 31-årige Daniel Olsson, som försvann en halv månad tidigare, mördats på grund av ouppklarade affärer.

Polisen släppte nyligen en övervakningsfilm från en kamera som var uppsatt på Peter Larssons bostad. Från det mörka klippet kan man urskilja en misstänkt bil.

– Man ser en bil som kommer och passerar förbi huset. Den stannar och vänder vid vägen fram till hans hus. Så ser man hur den kör tillbaka, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal, till tidningen Bohusläningen.

Saboterade kameran

Polisen tror att personen eller personerna som tog sig in i Larssons bostad färdades i bilen och att övervakningskameran saboterades. Enligt tidningen bryts strömmen och nästa bilder som övervakningskameran visar är från morgonen därpå då polisen är på plats.

– Vi tror att det har med själva händelsen att göra. Att någon är där och bryter strömmen och tar sig in i huset för att överraska mannen som vi vet finns där inne, säger Sten-Rune Timmersjö.

Polisen misstänker starkt att personen eller personerna i bilen har med försvinnandet att göra.

Brittisk expert inkopplad

TV4:s ”Brottsplats Sverige”, har skickat materialet till den brittiske videoforensikern Iain McArthur som ska försöka förbättra filmens kvalitet med förhoppning att man kan urskilja vad det är för typ av bil som fångats av kameran.

– Med hjälp av en fordonsexpert är det möjligt att vi kan få fram vilket märke det är, säger han till ”Brottsplats Sverige”.

Sten-Rune Timmersjö uppger att det är intressant för utredningen att få veta mer om bilen.

– För då kan man söka på ett annat sätt i bekantskapskrets och runtomkring. Det finns register vad det finns för bilar som rullar och har rullat. Sedan får man hoppas på att det inte är en alltför vanlig bilmodell för då blir det svårare, säger han till tidningen GP.

Följ ämnen i artikeln