Så ska han sno Reinfeldts jobb

Löfven laddar om med nygamla S-vapnet: arbetslinjen

Back to basics, tillbaka till rötterna.

Med traditionell S-politik vill Stefan Löfven spöa Fredrik Reinfeldt i valet 2014.

Jobb, utbildning och ­klimatomställning.

Bara någon minut efter att han valts till Socialdemokraternas tionde ord­förande genom tiderna på privatägda Fotografiska museet klev Stefan Löfven upp i talarstolen och höll sitt första parti­ledartal.

Redan efter halva talet stod det klart att Fredrik Reinfeldt fått en farlig, och målmedveten, motståndare.

Stefan Löfven målade ­inte bara upp en världsbild som socialdemokrater känner sig hemma i. Han tog också upp kampen med regeringen och Fredrik Reinfeldt om kärnan i regeringspolitiken, jobben.

– Fler jobb är Sveriges absolut största tillgång och det kommer att vara min viktigaste prioritering, ­sade Löfven.

Alliansen vann valet 2006 på kampen mot utanförskapet och för arbets­linjen. Förre skulle vara sjukskrivna och förtidspensionerade, fler skulle jobba. Spritskatten skulle höjas och skatten på arbete skulle minska.

Hittills har det gått sådär. De sjuka och förtids­pensionerade har blivit färre. Men de arbetslösa har ­blivit fler.

Nu får regeringen en motståndare som kan det där med jobben. Stefan Löfven har sysslat med dem i hela sitt vuxna liv, från första uppdraget som Metalls kontaktombud 1981 till sex år som IF Metalls ordförande och posten som vice ordförande i Exportrådet. Jobben är hans mammas gata.

I talet konstaterade ­Löfven att det inte räcker med ordning och reda i statsfinanserna för att ­sysselsättningen ska växa. Det krävs också en aktiv ­näringspolitik, fler företag, forskning, utveckling och klimatomställning. Kritiken mot regeringen var ­inte öppen, den var förstucken.

Men han var också självkritisk. Socialdemokraterna har inte varit tillräckligt slagfärdiga när det gäller jobben, slog Stefan Löfven fast.

Även övriga delar av ­Löfvens tal andades att ­experimentverkstaden är stängd. Det är traditionell S-politik av välkänt snitt som gäller efter ett års turbulens.

Man anar ett samman­bitet ”hit men inte längre, vi har tvingats ner i skiten men nu ska vi förbanne mig upp igen. För vi kan det här med politik, egentligen”.

Exempelvis hade parti­organisationen fått nästan alla nu levande partiledare till lokalen där Löfven ­skulle väljas, Ingvar ­Carlsson, Göran Persson och Håkan Juholt satt på första bänk. Den enda som fattades var Mona Sahlin som är i Sydamerika.

Det var en tung upp­visning i makt. Carlsson och Persson var stats­ministrar i sammanlagt 17 år. Carlsson förde landet in i EU, fick igenom ett nytt, rättvisare skattesystem, såg till att Öresundsbron byggdes och lade grunderna för saneringen av statsfinanserna.

Men nu har Stefan Löfven tagit över. Och då är det ­jobben som gäller – igen.

Så här sa Stefan Löfven i sitt första tal som partiledare

Företrädarna

”Håkan, du har tillfört arbetarrörelsen självförtroende”

Stefan Löfven inledde precis som han skulle – med att hylla alla sina företrädare. Håkan Juholt tackades för att han tillfört partiet politiskt självförtroende.

EU

”Sverige ska ta sitt ansvar i EU, Sveriges röst ska höras för alla människors lika värde”

Löfven var för svenskt medlemskap i EU och konstaterade att vi är medlemmar och måste utnyttja detta faktum.

Socialdemokraterna

”Vi är Sveriges största parti och jag påstår att vi utan tvekan också är Sveriges bästa parti”

Löfven är ingen Obama. Men han använde samma verktyg som den amerikanska presidenten för att höja självförtroendet hos publiken. Han poängterade att S är Sveriges största och bästa parti och att det är en frihetsrörelse. Sträck på ryggarna, uppmanade han.

Internationell erfarenhet

”Jag har rest väldigt mycket i världen”

Löfven har anklagats för bristande erfarenhet av internationella frågor. I talet passade han på att redogöra för att hans andra jobb på Metall var internationell sekreterare. Till i går satt han också i styrelsen för Internationella och Europeiska metallarbetarinternationalen.

Storstäderna

”Jag är verkligen glad att jag får bo och arbeta här”

Socialdemokraterna har kritiserats för att inte förstå sig på storstaden och dess invånare. Det skulle förklara att S-stödet minskar där. Löfven, som är född i Stockholm, tog tillfället i akt att understryka att han bor ”i denna vackra stad”, det vill säga Stockholm, och gillar det.

Jobben

”Fler jobb, det är Sveriges absolut största tillgång”

Löfven var självkritisk. På detta viktiga område har Socialdemokraterna inte varit tillräckligt tydliga och slagfärdiga. Ordning och reda i statsfinanserna räcker inte för att skapa fler jobb, det krävs också näringspolitik, forskning och utveckling.

Miljön

”Vi behöver satsa på en ny, miljövänlig teknik”

Som representant för industrin har Löfven en ryggsäck att bära på, han ses inte som en grön kämpe. Men även detta tillbakavisade han i talet. Klimat- och miljöarbetet kan skapa jobb och tillväxt, enligt nye S-ledaren.

Utbildning

”Människor måste rusta sig med utbildning”

Löfven efterlyste mer samarbete mellan högskolan och samhället, underströk att livslångt lärande är det som gäller. Sedan sade han att Socialdemokraterna prioriterar utbildning och forskning framför sänkt restaurangmoms, en fråga som S gick till val på.

Jämställdhet

”Jag är en övertygad feminist, punkt slut”

Löfven har framställts som kvinnofientlig eftersom han var emot LO:s kvinnolönepott. Men de gynnade inte hans medlemmar tyckte han. Och i går satte han ner foten ordenligt.

Diskriminering

”Jag tänker slåss mot diskriminering, hur den än visar sig”

Det ska inte finnas glastak för någon oavsett vem man är, hetero, homo, rörelsehindrad, kvinna eller född i ett annat land.

Följ ämnen i artikeln