Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Väntat att bristen på coronavaccin skulle skapa korruption

Nyheten om vårdcheferna i Sörmland som fixade coronavaccin till sina familjer är inte överraskande. Är behovet av en vara större än tillgången uppstår alltid korruption.

Svenskar har ofta ett naivt förhållande till fenomenet. Det beror på att vi är tämligen förskonade från det. Därför kunde vi fram till 1999 låta våra exportföretag dra av kostnader för bestickning i främmande länder. Det sågs som en nödvändig del av affärerna i fjärran land, särskilt i fattiga uländer där pengar under bordet är kutym, närmast en del av kulturen.

Så ville vi se det.

Vi ville inte se att korruption fräter på samhällen och förstör dem. Korruption är ett av de gissel som förhindrar utveckling och demokrati. Kanske det svåraste gisslet.

Det finns två sätt att förhindra korruption.

Det ena är att släppa marknaden fri. Den som har råd köper den attraktiva bristvaran, alla andra blir utan. Så argumenterar till exempel de som förespråkar fri hyressättning i Stockholm. Fria hyror, det vill säga så mycket pengar som fastighetsägarna kan klämma ur hyresgästerna, kommer att stoppa halv- och helskumma transaktioner med kontrakt som innefattar vänners vänner, nyttiga kontakter och svarta pengar. De som har råd bor i innerstaden, resten får leta sig ut i allt mindre attraktiva randområden.

Det ger en rättvisa många av oss inte vill ha eftersom innerstaden i ännu högre grad skulle reserveras för de välbeställda.

Men ibland kan inte ens den förmögnaste köpa varan. 

Coronavaccinet är inte tillgängligt på marknaden. Det ska fördelas enligt principer som myndigheterna beslutat. Först de äldsta, sedan vårdpersonal och så vidare.

Följaktligen uppstod omedelbart missförstånd med ”rutiner”, som någon myndighetsperson uttryckte det i tisdagens Ekonyheter. Fyra chefer inom äldreomsorgen i Sörmland har låtit vaccinera familjemedlemmar, en femte har ringt runt och frågat efter ”överblivna” doser till sig själv.

 

Inte ens de hårdaste och mest asketiska regimer kan stoppa korruption.

Albanien under diktatorn Enver Hoxha var en renlärig kommunistisk stat där den första generationens revolutionärer fortfarande hade sina ideal kvar. De var på väg mot det jämlika samhället, ville de tro.

Korruptionen uppstår ändå obönhörligt steg för steg. Fina bostäder för ledarna, de arbetar ju så hårt. Vakter runt kvarteret där de bor, för att hindra attentat. Specialbutiker där bara ledarna får handla, så att de inte frestas ta emot mutor. Särskild sjukvård för ledarna, de arbetar ju så hårt för allas bästa.

Den särskilda sjukvården öppnar dörrar till ny korruption.

Albaniens tidigare diktator Enver Hoxha.

Hoxhas barn och deras respektive kom på att de kunde söka specialistvård i Paris för diverse påstådda åkommor. Jag skriver om detta i Vi som var så lyckliga, en bok om hur högsta eliten levde i Europas strängaste kommuniststat. Hoxhas svärdotter Liliana berättade att de skapade ett kösystem för att få åka till Frankrike. Undersökningarna där tog lång tid. De låtsassjuka stannade i Paris i veckor och månader och njöt av friheten och flärden.

Enver Hoxha undrade varför så många var krassliga i hans familj. Han frågade inte närmare. Han slukade böcker, dikterade sina tankar, styrde landet och lät ända in på 1980-talet avrätta gamla kamrater och andra som han uppfattade som otrogna revolutionen.

Hustrun Nexhmije såg till att tjänstepersonalen gömde sig när Enver rörde sig i hemmet. Han ville ju leva enkelt. Tjäna folket.

 

Korruption växer bäst i mörker. Därför frodas den i diktaturer och förhindrar samtidigt utveckling till ett bättre samhälle. Korruptionen lever kvar även när diktatorn störtats. Inte ens hårda straff som avrättningar förmår utrota gisslet ty människors girighet är större än deras självbevarelsedrift.

Vi kommer säkert att få höra de mest behjärtansvärda förklaringar från cheferna i Sörmland. De tog tillvara vaccin som blivit över. De trodde att det var tillåtet att agera som de gjorde. Någon högre upp gav sitt godkännande.

Konstigast är att de trodde det skulle passera.

Den andra metoden för att stoppa korruption är den enda effektiva medicinen som finns.

Fria medier.

De klarar det som poliser, stenhårda lagar och regler, offentlig skam, avskedanden, fängelsestraff och dödsdomar inte förmår. Fria medier lyfter upp korruptionen i ljuset och där dör den.

Eskilstuna-Kuriren satte ljuset på cheferna i äldreomsorgen. Tidningar som den är livsviktiga för vårt samhälle.