Oisín Cantwell: Låt Avpixlats retorik stanna på Avpixlat
Tystnaden om övergreppen i Köln är farlig, ropar Stockholms morgontidningar i dag.
Dessbättre har dock inte tidningar, radio och tv i Sverige förtigit brotten.
Vad vet vi egentligen om vad som hände i Köln, Tysklands äldsta storstad, på nyårsafton?
Bland annat att polisen har tagit emot runt 170 anmälningar om brott från området runt centralstationen. 117 av dem handlar om olika slags sexbrott: ofredanden, trakasserier och två våldtäkter.
Drygt 30 misstänkta gärningsmän har identifierats, varav 18 enligt tyska myndigheter är asylsökande.
Vi vet också att det tog ett antal dagar innan svenska medier började rapportera om denna grova brottslighet, vilket har lett till att det vanliga tjatet om att journalister förtiger sanningen om invandrare och brottslighet fått ny näring.
Dillandet kom även från etablerat håll
Denna gång är det emellertid inte bara rasistiska kloaksajter som dillar. Etablerade medier har hakat på. Under rubriken "Farligt tyst om brotten i Köln" skriver till exempel Dagens Nyheter på ledarplats i dag att "tystnaden efter övergreppen i Köln var ett stort svek mot brottsoffren".
Svenska Dagbladet ville inte vara sämre. Efter att av svårbegripliga skäl ha blandat in hedersmorden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi i berättelsen förkunnar tidningen att fortsatt förtryck sanktioneras när vi blundar för ett beteende.
Kritik som i allra högsta grad hade varit berättigad om det nu hade varit tyst. Men det har det inte.
Den 1 januari började lokaltidningar i Köln rapportera om de misstänkta sexbrotten. Anonyma vittnesmål och obekräftade uppgifter publicerades. Men då polisen skötte sig uselt och i sin officiella kommunikation talade om ett relativt lugnt nyårsfirande tog historien inte fart.
Berättelsen nådde till exempel inte Sverige, då det inte ingår i svenska redaktioners rutiner att bevaka tysk lokalpress.
Det tog ett tag – sen var det full fart
Några dagar senare, måndagen den 4 januari, vaknade de stora tyska drakarna till liv. Då höll polisen en presskonferens och berättade om vad som hade hänt. För första gången fanns nu officiella uppgifter från myndigheterna att rapportera. Seriös press jobbar på det sättet. Bekräftade uppgifter är att föredra.
(Alla hängde dock inte med i svängarna. Public servicekanalen ZDF:s chef Elmar Thevessen har i efterhand bett om ursäkt för att händelserna inte nämndes i sändningarna på måndagen).
Nästa dag, i tisdags, var Köln en världsnyhet. Den nådde även Sverige. Sveriges radios korrespondent Daniela Marquardt rapporterade och TT:s telegram publicerades av mediehus runt om i landet. Sedan dess har det rullat på med uppföljningar.
Rubriken lämnade en del att önska
De svenska redaktörer som har velat hålla Köln hemligt måste ha slitit sig i håret av förtvivlan.
Allt har inte varit bra. Aftonbladet borde redan från början ha tagit ett eget grepp på nyheten i stället för att publicera ett TT-telegram. Och SVT-rubriken "Stökigt i Köln" lämnar en hel del övrigt att önska. Säkerligen går det att finna fler exempel på medioker svensk journalistik i ärendet.
Men att medier i Sverige har försökt hålla tyst om Köln är helt enkelt inte sant. Låt Avpixlats retorik stanna på Avpixlat.