Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Nej, det räcker inte att ha en kvinna i toppen

UTJÄMNING Med Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M) är könsfördelningen mellan partiledarna inom Alliansen jämn, precis som i regeringspartierna. Trenden syns mer och mer inom svensk politik. Men vad säger det om jämställdhet?

Det är inte unikt att tre partier leds av kvinnor. Men när Anna Kinberg Batra valdes till Moderaternas nya ordförande förra helgen fick tre riksdagspartier åter kvinnor i topp; M, C och MP som alltid har ett kvinnligt språkrör.

Man skulle ju vilja tro att det har betydelse. Liksom att hälften av Alliansens och hälften av regeringens partier leds av kvinnor som deklarerat att de är feminister.

Men en helt ovetenskaplig undersökning ger vid handen att så möjligen inte är fallet. Åtminstone inte om man begränsar sig till uppdrag som parti- ledaren själv har stort inflytande över.

Vi börjar med Moderaterna. Anna Kinberg Batra började bygga sitt nya lag redan innan hon blev vald. På sex nyckelposter är jämställdheten total. På tre sitter män, tre bekläds av kvinnor.

Men Kinberg Batra har också möblerat om bland talespersonerna för olika politikområden. Nu är åtta av sammanlagt 15 kvinnor. Så nära jämställdhet man kan komma med andra ord.

I Centerpartiet ser det annorlunda ut, trots att partiet haft en kvinna i topp sedan 2001. På de sex nyckelposterna sitter fyra män och två kvinnor. Bland de 23 (!) talespersonerna är nio kvinnor, 39 procent.

En feminist och kvinna som parti- ledare innebär alltså inte per automatik att ett partis mest publika personer till hälften består av kvinnor eller män.

Låt oss som jämförelse gå över till Vänsterpartiet. Liksom Moderaterna och Centern är det ett oppositionsparti. Partiledaren är man, Jonas Sjöstedt, men partiet är feministiskt (liksom alla riksdagspartier utom M, KD och SD).

Vänsterpartiet har ingen andre vice ordförande och därför är de undersökta nyckelposterna bara fem. På dem sitter två kvinnor och tre män. Alltså så nära jämställdhet som man kan komma när posterna är ett uddatal.

Bland partiets 19 talespersoner är åtta män och elva kvinnor. Andelen män är 42 procent. Inte helt optimalt ur ett jämställdhetsperspektiv, men i alla fall över 40 procent vilket brukar ses som en mininivå för en någorlunda jämställd församling.

Jonas Sjöstedt har förklarat att feminismen ”är de glasögon som vi ser på världen genom”. Och Anna Kinberg Batra gjorde ett snyggt, men outtalat, statement i sitt installationstal. Två av tre personer som nämndes vid namn var kvinnor. Brandmän kallades för hon och sjuk- sköterskor för han.

Slutsatsen måste vara att det inte räcker med en kvinna i topp. Inte ens om hon är feminist. Det är målmedvetenhet som avgör om ett partis publika poster besätts jämställt.

5 saker att hålla koll på i veckan

Sverigedemokraterna är också det parti som väljarna tycker är bäst på frågor som har med flyktingar och invandrare att göra. De har dessutom stärkt sin ställning på området, i dag tycker 27 procent att SD har bäst politik på området, fem procentenheter fler än veckorna före valdagen.

Voteringen vinner Löfven

På tisdags avgör riksdagen om den har förtroende för statsminister Stefan Löfven (S). SD krävde genom vikarierande partiledaren Mattias Karlsson en sådan i onsdags. Men det står redan klart att Löfven inte kommer att röstas bort eftersom Alliansen lägger ner rösterna.

Följ med till barndomen

Med start i dag i Sveriges Radio porträtteras Gudrun Schyman (Fi), Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) utifrån var de startade sina politiska karriärer. I ”Min granne partiledaren” intervjuas bland annat skolkamrater och barndomsvänner i Österlen, Ådalen och Täby.

Blev inbjuden till sist

Obamas årliga tal om tillståndet i nationen hålls på onsdag. Vissa konservativa krävde att talmannen inte skulle bjuda in presidenten i år som en protest mot lagar som han signerat. De fördröjer bland annat deportation av illegala immigranter med barn som är USA-medborgare.

Säkerhetspolitiken het

Utrikesminister Margot Wallström (S) för regeringens talan när riksdagen på initiativ av Moderaterna har aktuell debatt om det säkerhetspolitiska läget i närområdet på torsdag. Exakt var närområdet slutar är oklart men helt klart ingår i alla fall Norden och Östersjöområdet.

Nyval i Grekland

Nästa söndag går Grekland till nyval för tredje gången på 2,5 år. Parlamentet kunde trots tre försök inte utse den ende kandidaten, Stavros Dimas, till president. Vänsteralliansen Syriza kan bli största parti. De vill riva upp restriktionerna som är krävs för EU:s stödlån.

Följ ämnen i artikeln