Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Klart i kväll: Sjöstedt har mjuknat

V-ledaren Jonas Sjöstedt har mjuknat.

Tidigare stod valet mellan att sitta i regering eller opposition.

Nu kan han tänka sig rösta ja till en S-budget.

Jonas Sjöstedt var näst sist i SVT:s partiledarutfrågningar inför valet om tio dagar. Och det visade sig att Vänsterledaren inte längre är lika principfast som han var i vintras.

Då var beskedet solklart.

– Antingen är vi i regeringen eller också är vi i opposition.

Men nu har Sjöstedt alltså veknat. Beskedet i utfrågningen var att han kan tänka sig att förhandla om en rödgrön budget.

– Men vi vet inte förutsättningarna för en sådan förhandling.

Under förutsättning att jag tolkat Sjöstedt rätt kan Vänsterpartiet förhandla med en eventuell S och MP-regeringen om innehållet i denna regerings första budgetförslag.

Men för att Vänsterpartiet ska ge budgeten sitt stöd måste den innehålla bland annat steg mot förbud mot vinster i välfärden och andra hjärtefrågor (V).

Det är en fullt rimlig ståndpunkt men ganska långt från att vara antingen ett regerings- eller ett oppositionsparti.

Pressades om jämställdheten

Jonas Sjöstedt fick också stå till svars för att det feministiska Vänsterpartiet har en manlig partiledare, en manlig partisekreterare och en manlig gruppledare i riksdagen. Vice ordföranden och ekonomiska talespersonen, Ulla Andersson, är dock kvinna liksom en majoritet av V-ledamöterna i riksdagen.

Visst, frågan är relevant. Men det märkliga är att det är bara Sjöstedt som får frågor om bristande kvinnlig representation.

I riksdagen finns fler feministiska partier, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Folkpartiet.

Miljöpartiet har löst frågan på sitt sätt, varannan damernas. Socialdemokraterna har precis som V en manlig partiledare och gruppledare medan partisekreteraren är kvinna. En majoritet av ledamöterna i riksdagen är däremot män.

Centern har en kvinnlig partiledare men både partisekreterare och gruppledare är män. Bara åtta av de 23 riksdagsledamöterna är kvinnor.

Kan det vara arvet efter superfeministen Schyman som gör att V-Sjöstedt ställs till svars för brist på toppkvinnor men inte Stefan Löfven? Möjligen. Journalister är inte alltid lika fritt tänkande som vi skulle vilja vara.

Problem med narkotikafrågan

Lite problem hade Jonas Sjöstedt med att förklara varför Vänsterpartiet vill att det ska vara olagligt att köpa, sälja och inneha narkotika. Men inte att använda det.

Inställningen har klara drag av hårklyveri. För att knarka måste man under åtminstone en kortare tid innehaft narkotikan. Om det, mot förmodan, är en helt annan person som ser till att det kommer in i kroppen.

Följ ämnen i artikeln