Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vi lever i underdånighet – agerar som stormakt

Man kan inte öppna en tidning ­utan att läsa artiklar som hoppas att Kina ska rädda Sverige. I Trollhättan­ går tusentals människor i nervös väntan på besked

– kommer kineserna att förbarma sig över det lilla kalla landet strax söder om nordpolen?

Den svenska industrins framtid är beroende av beslut i ”superdepartementet” NDRC i Peking. Ingen svensk vet vad ministern där heter men vi hoppas att han har tid att vika tio minuter för att lyssna på en föredragning om Saab. Vi ber att ­ministern är på gott humör eller ­åtminstone finner det där ­kuriösa bilmärket ­nyttigt för Kina. Ni köpte Volvo! Saab är också bra!

Samtidigt som vi lever i denna osäkra underdånighet agerar vi som en stormakt. Carl Bildt förklarar för palestinierna att vi för deras eget bästa röstat nej till deras inträde i FN-­organet Unesco. ”Och det var en ­situation som jag har ett ­intryck av att också ­Palestina snubblade in i utan­ att ha tänkt igenom saken ­ordentligt”, skriver utrikes­ministern på sin blogg.

Palestinierna är som barn. Emotionella. Impulsiva. Tur att Sverige kan visa dem till rätta.

Även Kina behöver under­visas. Sida har i Peking en ­representant som administrerar 42 899 000 kronor i bistånd. Jord- och skogsbruket bisträckes med 329 000 kronor. Känner den ansikts­löse ­ministern i ­superdepartementet till de svenska gåvorna? ­Kanske gör de honom på bättre ­humör.

Kina är världens äldsta sammanhängande civilisation. Superministern vet en hel del om ekon ur det förgångna, det gör alla kineser. ­Röster från 5 000 år tillbaka talar till dem.

Den moderna svenska stormaktstiden varade ett par tre decennier, fram till finans­krisen 1991. Under dessa två tre decennier var vi rikare och förståndigare än alla andra.

När en stormakt gått ­under lever den länge kvar i människornas medvetande. De uppfattar sitt land som ­viktigt och kraftfullt långt efter det att nationen för­lorat sina muskler. (Det känner superministern i Peking också till.)

I den kvardröjande hög­färden anfäktas nationen av tvivel. Vilka är vi? Har vi ­någon framtid?

En miljard bönder ska vara tacksamma för att vi skänker dem 329 000 kronor. Så nu får ni rädda oss. Herregud, rädda oss!

Följ ämnen i artikeln