Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Löfvens icke-svar debattens sensation

Att Stefan Löfven inte kunde svara på om Sverige ska bygga ny kärnkraft var sensationen i partiledardebatten.

Sedan nästan ett kvarts sekel tillbaka är Socialdemokraternas officiella linje att fasa ut kärnkraften.

Under Expressens partiledardebatt fick deltagarna ta ställning till ett antal kortfrågor. En av dem handlade om Sverige ska bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Alla svarade enligt partilinjen utom Stefan Löfven som inte svarade alls.

– Debatten är så otroligt förenklad, förklarade S-ledaren.

Hur togs Löfvens besked emot?

Det står honom givetvis fritt att tycka det men hans parti har sedan länge en mycket bestämd uppfattning.

Redan på partikongressen 1991, för 23 år sedan, bestämde Socialdemokraterna att kärnkraften successivt skulle fasas ut och att takten ska avgöras med hänsyn till sysselsättning och välfärd.

Beslutet upprepades på partikongressen 2009 och då slog partiet också fast att kärnkraftselen skulle ”ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering”.

Ett ganska tydligt beslut. Kärnkraften ska bort. Och den ska inte ersättas med ny kärnkraft. Under S-regeringarna fanns dessutom ett uttryckligt förbud mot att bygga ny kärnkraft.

Frågan är hur partiets sympatisörer tog emot Stefan Löfvens besked. Med applåder? Sannolikt inte.

Det är inte första gången som Stefan Löfven gör en annan tolkning av S-beslutet än de flesta av sina partikamrater. I en lördagsintervju i Sveriges radio 2012 hävdade han att ny kärnkraft är förenlig kongressbeslutet.

”Snacka om lotteri”

Då fick han mothugg partiets talesperson i energifrågor Jennie Nilsson.

– Vi har ett kongressbeslut som säger att det inte ska byggas någon ny kärnkraft, sade hon.

Ny kärnkraft var inte den enda kortfråga som Stefan Löfven vägrade svara på under Expressens partiledardebatt. Han ville inte heller säga om han tycker att politikerlönerna är för höga.

Men där hade Löfven, till skillnad från kärnkraften, en bra förklaring. Han tyckte inte att man kunde generalisera och dra honom själv, med en relativt hög lön, över samma kam som en fritidspolitiker med uppdrag i kommunala nämnder. Bra där, Löfven.

Debattens andra höjdpunkt var det hetsiga replikskiftet mellan Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) om vården, vinsterna och kvinnorna.

De värmde upp redan under Aftonbladets partiledardebatt i måndags. Samma argument kom till användning igen men tonläget var mycket högre.

– Snacka om lotteri, om man föds till man eller kvinna i skillnaden i synen på företag. För en man är det inga problem att driva företag och gå med vinst. Men om man är kvinna och vill ta över äldreboendet och gå med vinst, då är det något fult, sa Annie Lööf.

”Konkurrens en utmärkt blåslampa”

Sjöstedt kontrade med att hävda att Alliansen sålt välfärden till riskkapitalföretagen.

– Tror du att kvinnor sitter i ledningen för riskkapitalbolagen? Det är bara män, sade han.

Den här veckan har bjudit på tv-historia. För första gången har partiledardebatter arrangerats av andra än public service och TV4. För första gången har den primära kanalen varit online. Och för första gången har de stora kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen bjudit på partiledardebatter.

Hur klarade vi oss? Det vore förmätet att själv sätta betyg (även om jag givetvis har en uppfattning) och citerar därför Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle i TV4 i branschtidningen Dagens media:

– Konkurrens är en utmärkt blåslampa och får oss etablerade tv-aktörer att ompröva och tänka nytt.

Just det. Och dessutom har den intresserade väljaren chans att titta på tre partiledardebatter i stället för en. SVT:s avslutande partiledardebatt sänds nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln