Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Därför kräks Bylund på sin partikamrat

Sverigedemokrater har alltid hatat islam.

Men nu vill de inte att det ska märkas lika tydligt.

Därför kräks stabschefen Linus Bylund på sin partikamrat.

Partier vill ha makt och inflytande. Partimedlemmar vill också ha makt och inflytande och i kampen om de bästa och tyngsta uppdragen händer det att metoderna inte är de allra mest schysta.

En mycket vanlig metod är att läcka ofördelaktiga uppgifter till media under förutsättning att källan inte röjs.

Den är mest frekvent när det gäller företrädare för andra partier än det egna men förekommer även i de interna maktkamperna, särskilt i slagsmålen om de tyngsta uppdragen som riksdagsplatser och höga uppdrag i den egna organisationen.

Men i Sverigedemokraterna har metoden drivits till sin spets. Där spelar partkamraterna in varandras dumheter, sparar ljud- eller bildfilerna och vidarefordrar dem till media vid passande tillfälle.
Så var det när den så kallade järnrörsskandalen avslöjades hösten 2012 när dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist kallade en ståuppare för "babbe" och en förbipasserande kvinna för "hora" och sedan beväpnade sig med järnrör.

Den filmens upphovsman var Kent Ekeroth som nu är föremål för en annan läckt film där han av Åkessons stabschef Linus Bylund utpekas som ett hatobjekt för sina extremt antimuslimska åsikter.
I sig är Bylunds åsikt inte så konstig. Jimmie Åkesson har i och för sig en gång i en debattartikel i Aftonbladet utmålat islam som det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget.

Men sedan dess har partiets fasad putsats för att attrahera fler väljare. Sedan hösten 2012 råder inte bara nolltolerans mot rasism, det är en massa saker som inte är tillåtna, exempelvis extremism.

"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar", skrev Åkesson i ett brev till sitt parti i oktober det året.

I det nya sammanhanget är Kent Ekeroth, och hans brors, extrema åsikter om islam och muslimer inte riktigt lika passande som förut. Därav Linus Bylunds åsikter om sin partikamrat.
Men Sverigedemokraterna behöver Ekeroth. Hans konto sköter hatsajten Avpixlats ekonomi och själv är han engagerad i arbetet med sajten där många av Sverigedemokraternas sympatisörer hämtar sin inspiration.

Därför står han på 15,e och klart valbar plats på partiets riksdagslista. 16 platser längre ner står Linus Bylund. Det säger en del om vem som partiet tycker är viktigast för dem.

Följ ämnen i artikeln