Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ingen är så ensam som en politiker ingen kan namnet på

– Att vara gängkriminell ska vara riktigt svårt, sa Ulf Kristersson med bestämd röst vid en hastigt sammankallad presskonferens i Södertälje vid lunch i dag.

Det är nog svårt att hitta någon som inte håller med moderatledaren om detta, men så var inte syftet med utspelet att säga någonting intelligent eller originellt.

Syftet var att slå tillbaka mot statsminister Magdalena Anderssons, som igår haft fräckheten att presentera ”en nationell attack mot gängens pengar”.

Så nu hade ett tiotal reportrar slagit sig ner i stolar i foajén i stadshuset i en av alla medelstora städer som präglats av dödliga uppgörelser, fejder om narkotika och en och annan sprängning.

Kristersson dök upp prick 12.30, klädd i ljusblå skjorta med uppkavlade ärmar, avspänd, leende, vänliga ord till höger och vänster.

Vad hade han egentligen för anledning att vara glad?

En färsk opinionsundersökning visar att gammelhögern bara ligger tvåa i sin traditionella paradgren, lag och ordning.

För första gången anser väljarna att Sverigedemokraterna har den bästa kriminalpolitiken.

Efter de vanliga litaniorna om gängmord som bara blir vanligare och vanligare och en socialdemokratisk regering som tappat greppet fyrades fem moderata förslag av.

Lokala operativa enheter ska med Danmark som förebild driva in gängens pengar, totalt bidragsstopp för gangsters ska införas, det ska bli lättare att vräka kriminella.

Dessutom dammades en gammal idé av. Omvänd bevisbörda ska tillämpas för gangsters. Kan du inte visa att din lyxklocka är köpt med lagligt förtjänade pengar så ryker den.

Visst. Mycket av detta låter säkert rimligt. Men hur och av vem ska gängmedlemskap definieras? Och hur går det för barnen till vräkta kriminella?

Ulf Kristersson, Johan Forssell och Alexander Rosenberg under presskonferensen i Södertälje.

Dragningen var över på tolv minuter. Sedan var det allmän frågestund.

Erik Ridderstolpe, Ekots rutinerade reporter, frågade stillsamt hur mycket som återstår av integriteten efter att allt detta har införts.

– Vi har nått punkten där integriteten bara skyddar de kriminella, svarade moderatledaren.

Ett påstående som möjligen inte tål en närmare granskning. Men på något sätt måste ju avskaffandet av individens skydd mot statliga övergrepp motiveras.

I den kapprustning mot gängens kriminalitet som präglar årets valrörelse är dock inte Moderaterna särskilt mycket mer vidlyftiga än konkurrenterna.

Regeringen vill tillåta husrannsakan utan brottsmisstanke. Sverigedemokraterna kräver att nioåringar ska tvingas till ”statusnedbrytande” städning.

Har för övrigt Liberalerna tänkt igenom sitt DNA-register för alla som straffas för brott där fängelse ingår i straffskalan? Deras kompis Ebba Busch skulle ju hamna där med sitt grova förtal.

Ja, kanske önskar sig väljare alla dessa hårdare tag.

Men det kommer i så fall en dag då de inser att de egentligen inte vill bo i det Sverige de längtade efter.

Bredvid partiledare Kristersson stod två män. Däribland Johan Forsell, rättspolitisk talesperson, som sufflerade, kavlade ut och broderade.

Men vem var den andre? Pressnissarna visste inte vad han hette. Efter en stunds viskande fram och tillbaka klarnade bilden. Alexander Rosenberg, oppositionskommunalråd i Södertälje.

Ingen är så ensam i en valrörelse som en politiker ingen kan namnet på.

Rättelse: Redan med dagens lag dna-topsas personer som döms till villkorligt och dagsböter för grovt förtal. Liberalernas förslag går ut på att även personer som endast döms till böter för brott ska topsas.