Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Kvinnor är framtiden – men inte i riksdagen

Det var inte bara vänstervinden som kom av sig i valet.

Det gjorde även jämställdhetsbrisen.

I veckan presenterade författarna, föreläsarna och debattörerna Per Schlingmann och Kjell A Nordström sin nya bok ”Urban Express” där de uppmärksammar ett nytt globalt fenomen där städer och kvinnor är centrala.

Allt fler överger landsbygden och flyttar till stan. Om drygt 30 år kommer 75 procent av världens befolkning bo i urbana områden.

Och där är det kvinnorna som regerar. Enligt författarna är kvinnorna fler i städerna, de lever längre, är bättre utbildade och – hör och häpna – tjänar i många fall mer än jämnåriga män. I 147 av USA:s största städer tjänar unga singelkvinnor idag mer än sina manliga motsvarigheter.

Kvinnor ser alltså ut att vara framtiden. Det är de som står för framåtandan.

Med den utvecklingen avspeglar sig inte i riksdags­valet. Där minskar andelen kvinnor för första gången på länge. Visser­ligen är minskningen liten, från 45 till 43,6 procent. Men det är färre kvinnliga ledamöter i den nya riksdagen än den gamla.

Allra sämst är kvinnorepresentationen i Sverigedemokraterna. 22 procent av leda­möterna är kvinnor, en blygsam ökning med två procentenheter jämfört med förra valet.

I det feministiska Folkpartiet ledde valresultatet till en formidabel kvinnoslakt. Andelen kvinnor minskade från 42 till 26 procent.

Mest jämställda riksdagsgrupper har S och MP tätt följda av Moderaterna med 48, 48 respektive 47 procent kvinnor.

Förra gången som de etablerade partierna stod inför ett feministiskt hot var inför valet 1994. Då hotade nätverket Stödstrumporna att bilda parti och ställa upp i riksdagsvalet om inte kvinno- representationen ökade.

Det tog skruv. Social­demokraterna införde ”varannan damernas” riksdags- valsedlarna och dåvarande partiledaren Ingvar Carlsson lovade att bilda världens första jämställda regering. Vilket han också gjorde, hälften av statsråden var kvinnor.

Den här gången tornade hotet upp sig i våras. När Feministiskt initiativ, FI, tuffade fram i väljarbarometrarna ­före EU-valet plockades jämställdhetsfrågan snabbt fram ur garderoben och blev en av de hetaste frågorna. När det inte såg ut att gå lika bra för FI i riksdagsvalet dog den snabbt.

Valresultatet visar att många partier går i otakt med sina väljare. På annat sätt kan man inte beskriva det när bara ett parti ökade mer än några tiondelar.

Kan det bero på att de missat viktiga samtidsströmningar som det här med städer och kvinnor? Det är i alla fall en del av förklaringen.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Samling efter valet

Klockan elva i morgon samlas den nyvalda riksdagen för upprop. Därefter görs de första valen, en talman (S) och tre vice talmän (M, SD och MP) ska utses. Dagen därpå öppnar kungen riks-dagen. Silvia, Victoria, Daniel, Carl Philip och Madeleine är också på plats.

Resten av veckan

Tidtabellen kan omkullkastas. Men första tillfällena att bordlägga valet av statsminister är tisdag och onsdag. På torsdagen kan Stefan Löfven utses till stats- minister, men det kan också ske senare. Men om det blir då är det regeringsförklaring och ny regering på fredag.

Hela Europa räds

Frankrike har vädjat till Angela Merkel om att de använder sin starka ekonomi för att stimulera EU:s efterfrågan. Hon är svårflirtad och när François Hollandes regering presenterar 2015 års budget på onsdag är lägre tillväxt och högre budgetunderskott att vänta. Illa.

En av årets större högtider

På torsdag är det dags, då inleds den årliga pilgrims- färden till islams heliga stad, Mecka. Över två miljoner människor väntas vallfärda i år och det gör det till en av de största religiösa manifestationerna i världen. Icke-muslimer får dock inte besöka Mecka.

Polens nya statsminister

I måndags blev Ewa Kopacz, tidigare talman, Polens nya statsminister, den andra kvinnliga. Företrädaren Donald Tusk utsågs ju till ordförande i Europeiska rådet i EU. Av de 16 ministrarna är sex kvinnor, nytt polskt rekord. På onsdag är det förtroendeomröstning i parlamentet.

Följ ämnen i artikeln