Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Varken S eller MP kan  hålla viktiga vallöften

Både S och MP har lovat att höja taket i a-kassan, stoppa staplandet av visstidsanställningar på varandra i åratal och det kommer den nya regeringen söka stöd för i riksdagen.

Både Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) har fått backa från viktiga vallöften enligt uppgörelsen om arbetslivet.

Varken friåret eller rätt till heltid finns med i den.

Socialdemokrater och miljö­partister är överens om hur de vill se framtidens arbetsliv, ”Ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv”. Den ligger till grund för delar av regeringsförklaringen på fredag och för budgetarbetet.

Fas 3 i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti ska avskaffas vilket både Socialdemokraterna och Miljö­partiet lovat i sina valmanifest. ­Båda partierna har ­lovat att höja ­taket i a-kassan, stoppa ­staplandet av visstidsanställningar på var­andra i åratal och det kommer den nya S- och ­MP-regeringen söka stöd för i riks­dagen.

Men det finns också viktiga vallöften som partierna fått backa ifrån.

För Miljöpartiets del handlar det främst om sänkt arbetstid. Stefan Löfven har sedan han blev partiledare med emfas hävdat att Sverige måste arbeta mera, inte mindre.

Men det är inte bara därför som två av Miljöpartiets käpphästar inte finns med i överenskommelsen. Det är också för att man bedömer att chanserna för dem att få riksdagens stöd är obefintliga.

Det gäller exempelvis partiets löfte att ­genom lagar och avtal minska ­arbetstiden till 35 timmar i veckan för fler. Partiet har en diffus bild av att den enskilde ska kunna ta ut en ­löneökning i kortare arbetstid i stället och att det ska gälla framför allt anställda i äldreomsorgen och andra ­branscher där många slits ut före pensionsåldern.

Det gäller också Miljöpartiets löfte om friår. En person som av någon anledning vill vara ledig ett år från jobbet för att hämta andan eller måla akvarell ska kunna göra det med statligt stöd, under förutsättning att arbetsgivaren tar in en arbetslös som vikarie.

I stället hoppas nu par­tierna att arbetsmarknadens parter avtalar fram Miljöpartiets vallöften. Främst står hoppet till Sveriges kommuner och landsting, en arbetsgivarorganisation som styrs av lokala och regionala politiker.

Går det? Allting är ­möjligt men som miljöpartist skulle jag inte vara helt säker på framgång.
Ett av Socialdemokraternas främsta vallöften på arbetsmarknadsområdet är rätt till heltids­anställningar. ”Vi vill att heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden” lovade partiet i sitt valmanifest.

Men det löftet finns inte heller med i överenskommelsen mellan partierna. Även här ska arbetet fortsätta på det sätt som Stefan Löfven normalt hyllar, i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Det ligger dock utanför ­politikens möjligheter att styra det utanför den offentliga sektorn.

I Socialdemokraternas valmanifest lovade man att höja taket i a-kassan så att den som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden verkligen ska få 80 procent av den gamla lönen i arbetslöshetsersättning. Summan finns inte med i överenskommelsen där man däremot lovar att ersättningen ska vara 80 procent. I dag minskar den till 70 procent efter dag 200. Och till 65 procent efter dag 300.

Följ ämnen i artikeln