Revolution om vi skulle behandla spädbarn som våra äldre
Åldersdiskriminering i vården är ett faktum
Gamla människor är inte lika mycket värda som yngre.
Det har coronakrisen gjort solklart.
Spädbarn skulle, gudskelov, aldrig behandlas som våra gamla.
Tänk dig att en smittsam sjukdom drabbar spädbarn. Den sprider sig som en gräsbrand. Sjukdomen är okänd, man vet inte hur den smittar och inte hur den botas. Liv står på spel.
Tanken på att sjuka barn skulle placeras på samma ställe som barn som inte lider av smittan är absurd. Det skulle inte hända.
Om det mot förmodan skulle göra det skulle deras föräldrar, med rätta, skrika sig blåa, hota med revolution. Medier likt mitt eget skulle fyllas av upprörda artiklar och feta rubriker.
Men det går till så här i Sverige. Men inte när det gäller spädbarn. Det är våra äldsta, de som bor eller flyttar in på äldreboenden, som behandlas så.
Enligt en kartläggning som Sveriges Radio gjort är det inte ovanligt att gamla får flytta in på boenden där smittan finns. När ett rum blir ledigt, det vill säga när någon av de tidigare boende dött, flyttar en ny in – även om smittan redan slagit klorna i boendet. Enligt kartläggningen har det skett i kommuner i både Stockholm och Sörmland.
Den nyinflyttade riskerar då att bli smittad. Det kan ett barn räkna ut – ändå händer det.
Nya boende riskerar också att föra med sig smittan in på äldreboendet när de flyttar in. Det är så man misstänker att smittan kommit in i sådan omfattning på boenden i kommuner i Stockholm och Sörmland enligt Sveriges Radio. Båda regionerna har drabbats hårt av dödlighet bland gamla.
Enligt regeringsformen, en av våra grundlagar, ska ”det allmänna motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter”.
Men det är helt uppenbart att gamla, sköra människor inte ges samma möjligheter som andra människor. Det tas risker med de gamla som inte skulle drabba andra ålderskategorier.
– Att flytta in andra människor som också är sköra, vilket är de som ofta fått det här biståndsbeslutet, innebär att utsätta dem för livsfara, säger Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik vid Umeå universitet till Sveriges Radio.
Han rekommenderar ”definitivt” intagningsstopp tills smittan är under kontroll.
Bara tanken på att spädbarn medvetet skulle utsättas för livsfara i vården är otänkbar. Men det är det som händer våra gamla. I vissa fall.
Det finns en strukturell åldersdiskriminering i Sverige. Och just nu drabbar den de allra äldsta och sjuka som aldrig skulle accepteras om det gällde en annan åldersgrupp.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.