Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Pensionärerna – fattiga och farliga

Att snåla med skattesänkningar för pensionärerna är bland det dummaste regeringen gjort.

Oavsett hur mycket de tjänar är det en grupp som betraktas som svag.

Det kan kosta alliansen valsegern.

Mindre än sex månader återstår till valet och de rödgröna leder stabilt i samtliga opinionsmätningar.

Det är alltså dags att fråga sig vad alliansen gjort för fel.

Det är inte hanteringen av den ekonomiska krisen. Samfällt görs bedömningen att regeringen klarat den bra, för att inte säga mycket bra. Trots miljarder i stöd till bankerna, till Lettland och till Island, är svenska statens ekonomi en av de klart bästa i EU.

Det är inte vallöftena. Alliansen har snarast varit exemplarisk i att pricka av det ena löftet till väljarna efter det andra. Endast en utfästelse till väljarna har regeringen sagt att den inte kommer att genomföra, att avskaffa värnskatten för dem med de högsta inkomsterna.

Det är inte skandalerna. Sällan har de, ibland uppiggande måste man nog erkänna, snedstegen lyst med sin frånvaro som under regeringen Reinfeldt.

Nej, det är arbetslinjen som är regeringens stora problem. På pappret är den utmärkt. Arbete är grunden för allt välstånd, ju fler som jobbar desto bättre är det.

Men alliansens närmast religiösa inställning till att få fler i arbete har fått dem att framstå som hårdhudade, nästan hjärtlösa.

Den som är utan arbete ska betala högre a-kasseavgifter och få ut mindre än de fick när Socialdemokraterna regerade.

De som är långtidssjuka ska visserligen inte betala mer. Men vid en rad kontrollstationer ska arbetsförmågan prövas, även för dem som betraktar sig som arbetsoförmögna.

I teorin är allt det här bra. Men i verkligheten har enskilda individer kommit emellan.

På samma sätt förhåller det sig med pensionärerna. I den vällovliga ambitionen att premiera arbete har regeringen infört ett så kallat jobbskatteavdrag.

Det innebär att den som förvärvsarbetar får lägre skatt än andra. Det gäller även pensionärer som har arbetsinkomster.

Pensionärerna är givetvis supermissnöjda eftersom deras pensionsinkomster beskattas högre än lön. Oppositionen, från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna, gör allt vad de kan för att exploatera detta missnöje. Och regeringen backar steg för steg.

2009 sänktes skatten för pensionärerna. 2010 sänktes den igen. 2011 är det dags för nästa sänkning – oavsett om det är alliansen eller de rödgröna som regerar.

Pensionärer är ingen homogen grupp. Den består av människor med mycket bra inkomster och av dem som har det mycket knapert. Men det är den senare som har tolkningsföreträde, och det folkliga stödet. Pensionärer är, i den svenska debatten, utsatta. Oavsett om det är sant eller inte.

Därför är det knappast förvånande att regeringen nu, med bara 174 dagar kvar till valet, väljer att satsa ytterligare fem miljarder på 65-plussarna. 1,7 miljoner väljare går inte att negligera. Valsegern står på spel.

Följ ämnen i artikeln