Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Svårast för Löfven: Övertyga Sjöstedt

Magdalena Andersson blir finansminister i en S-ledd regering. Som ekonomisk-politisk talesperson förhandlar hon just nu med Per Bolund, som har samma roll i Miljöpartiet, om budgetpropositionen. Hon förväntar sig dock inga nattmanglingar, sa hon vid en pressträff. ”Vi har haft väldigt bra samtal, vi trivs bra ihop och har haft en konstruktiv dialog”.

Det är inte hugget i sten att Stefan Löfven väljs till statsminister nästa torsdag.

I teorin kan regeringsbildningen pågå i all evighet och finansminister Anders Borg lägga fram nästa statsbudget.

Talman Per Westerberg har bett att få en rapport om hur det går med regeringsbildningen av Stefan Löfven på fredag klockan tolv.

Det brinner alltså i knutarna för både den blivande statsministern och hans tilltänkta finansminister Magdalena Andersson. Löfven inledde samtalen med Miljöpartiets språkrör om regeringsförklaringen och regeringens sammansättning i söndags, Andersson startade budgetsamtalen med sin MP-kollega Per Bolund i går i en stuga på Långholmen i Stockholm.

Hela processen utgår från att Löfven väljs till statsminister på torsdag nästa vecka och tills dess måste allting vara klart. Annars kan riksdagens partier inte ta ställning till helheten och bestämma hur de ska agera i statsministervalet.

Men det finns inga formella krav på att det ska gå så fort. I teorin kan sonderingarna om förutsättningarna för att bilda en regering hålla på i all evighet. Talmannen kan, fortfarande i teorin, också göra bedömningen att det inte finns förutsättningar för en S och  MP-regering och ge Stefan Löfven ett nytt uppdrag.

Efter ett regeringsskifte ska förslaget till ny statsbudget för kommande år läggas senast tre veckor efter den nya regeringen tillträtt, dock senast den 17 november. Det är ett definitivt stoppdatum. Läggs budgeten senare än så hinner inte riksdagen behandla förslaget före nyår då budgeten ska träda i kraft.

Finns det ingen ny regering senaste tre veckor före det datumet, den 27 oktober, blir det finansministern i övergångsregeringen, det vill säga Anders Borg, som lägger fram förslaget till nästa år statsbudget.

Så kommer det givetvis inte att bli. Men tidsschemat är inte fullt så tajt som det först kan förefalla och de närmast inblandade verkar vara medvetna om det. Både Magdalena Andersson och Per Bolund vägrade i går att svara på frågan när de anser att de budgetmanglingen måste vara klar.

Det betyder att Stefan Löfven har åtminstone ett par veckor till på sig att bilda regeringen utan att det skulle ställa till något större besvär.

Just nu ser det ut som han skulle behöva den tiden. Många svåra frågor måste knäckas innan den nya regeringen är på plats.

Den svåraste blir att vinna Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets stöd för budgeten. Han har villkorat det med genomslag för vissa av Vänsterpartiets förslag och med en uppgörelse om stopp för vinster i skattefinansierade välfärdsföretag.

Här finns två vägar att gå för Stefan Löfven. Det ena är att han, mot sin egen övertygelse, går Vänsterpartiet till mötes och sedan hoppas att förslaget blir nerröstat i riksdagen. Det är mindre sannolikt.

Det andra är att han försöker få Vänsterpartiet att ändra sig. Men så sent som i Ekots lördagsintervju sade Jonas Sjöstedt att kravet ligger fast och att partiet förbereder sig för nyval.

Trots det finns vissa tecken på att Vänsterpartiet, som gick till val under parollen ”Inte till salu”, kan vara på väg att vika ner sig. Bland annat för att de inte vill utlösa en regeringskris. Men priset blir i så fall mycket, mycket högt och Jonas Sjöstedts trovärdighet riskerar att sjunka till nollstrecket.

Följ ämnen i artikeln