Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Pension vid 65? Glöm det, du har inte råd

I dag tycker vi att folk jobbar länge om de lämnar arbetslivet vid 65 års ålder. Många drömmer om att sluta jobbet långt tidigare. Men medellivslängden har ökat till drygt 80 år och kommer att vara 100 år 2100. Det säger sig självt att det gör systemet ohållbart, skriver Lena Mellin.

Det måste göras något radikalt åt våra pensioner. Enligt en färsk rapport från försäkringsbolaget Folksam kommer dagens 20-åringar få 41 procent av sin slutlön i allmän pension och hon eller han slutar jobba vid 65 års ålder.

Det säger sig självt att det krävs en bra anställning, med avtalspension, alternativt ett rejält tilltaget eget sparande för att de flesta ska kunna dra sig fram.

Men dagens arbetsmarknad går inte direkt mot fler tillsvidareanställningar. Tvärtom blir alltfler egenföretagare och levererar sina tjänster som konsulter. Ekonomin ser alltså ut att bli ett stort problem för framtidens pensionärer.

De som är födda 1950 fick 48 procent av slutlönen i pension, födda 1960 46 procent, 1970 44 procent, 1980 42 procent och 1990 41 procent.

Försämringen har alltså gått snabbt och beror främst på att systemet är underfinansierat och att livslängden ökar.

Vad kan man då göra? En möjlighet är givetvis höja premierna och lassa in mer pengar i det allmänna pensionssystemet. Men det finns en risk med det. Arbetsgivarna tycker redan att det är dyrt att anställa.
Ökar de fasta kostnaderna ytterligare är risken överhängande att de blir ännu mer obenägna att ta sig an fast anställd personal och därmed sammanhängande arbetsgivaravgifter.

Ett annat är att jobba längre. När Sveriges statliga pensionssystem, det första i världen, togs i bruk 1914 var pensionsåldern 67 år. Och medellivslängden knappt 60 år. Utbildningarna var ofta korta.

I dag tycker vi att folk jobbar länge om de lämnar arbetslivet vid 65 års ålder. Många drömmer om att sluta jobbet långt tidigare. Men medellivslängden har ökat till drygt 80 år och kommer att vara 100 år 2100. Det säger sig självt att det gör systemet ohållbart.

Det är helt enkelt så att vi måste jobba längre än till 65, den ålder som bitit sig fast som den normala. 20-åringen som får 40 procent av slutlönen i pension vid 65 års ålder kan höja summan till 50 procent genom att jobba till 67. Och till 61 procent om hen jobbar kvar till tillåtna 69.

Vi måste helt enkelt göra oss av med föreställningen att man slutar jobba vid 65. Det är inte ekonomiskt hållbart och heller inte nödvändigt eftersom de flesta i den åldern är både friska, kunniga och erfarna.

Att höja rätten att jobba kvar från 67 till 69 föreslog en utredning för flera år sedan. Men sedan dess har ingenting hänt i verkligheten. Om regeringen lyckas driva igenom ett beslut i höst kan det träda i kraft 2020. Inte en dag för tidigt.

Fem saker att hålla koll på den närmaste tiden

  • Tar emot i Paris
    Frankrikes nye president och hela EU:s gullgosse just nu, Emmanuel Macron, tar i dag emot statsminister Stefan Löfven i Elyséepalatset. Vad som står på dagordningen är inte klart men självfallet vill Löfven prata flyktingmottagning - samt hålla sig väl med den nya maktfaktorn i EU.
  • Inför rätta?
    Brasiliens sittande president Michel Temer får på onsdag besked om han ska ställas inför rättegång för anklagelser om mutbrott eller om han slipper. Förträdaren Luiz Inácio ”Lula” da Silva dömdes till 9,5 års fängelse för korruption för ett par veckor sedan. Får de sällskap i finkan?
  • Celeber P1-pratare
    Finlands förra president Tarja Halonen, hittills enda kvinnan på posten, debuterar som sommarpratare på söndag. Förmodligen kommer hon inte bjuda på några större avslöjanden men från ett långt liv i politikens tjänst måste det ändå finnas en och annan godbit att servera lyssnarna.
  • Kan röstas bort
    Det är inte bara några av de svenska statsråden som har problem med förtroendet i parlamentet. Det har i högsta grad också Jacob Zuma, Sydafrikas korruptionsmisstänkte president. På tisdag nästa vecka avgör de sydafrikanska riksdagsledamöterna om de har förtroende för honom eller ej.
  • Väljs om
    Trots att två tidigare SSU-ordföranden (och en tredje nyligen lämnade) sitter i regeringen känns det som S och LO:s ungdomförbund tappat rejält med inflytande. Och vad heter nuvarande ordförande? Philip Botström. Han omväljs enligt planerna.

Veckans citat

”Om du vill ha något sagt, fråga en man. Om du vill ha något gjort, fråga en kvinna.”
Margaret Thatcher, tidigare brittisk premiärminister, död 2013

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Följ ämnen i artikeln