Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Det här står på spel för Reinfeldt i valet

Uppdaterad 2014-04-06 | Publicerad 2014-04-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG. Höstens val är svettigt för Fredrik Reinfeldt.

Mycket står på spel.

Jobbet. Makten. Och möjligheten att bilda framtida regeringar.

Moderaternas Sverigemöte, norra Europas största politiska möte i år, avslutades i går med tal av Fredrik Reinfeldt.

På Svenska mässan i Göteborg var drygt 2 800 moderater samlade och om någon hade trott att det skulle vara en ängslig skara som gick och funderade över vad de skulle göra efter en eventuell valförlust hade den väldigt fel.

Det var mycket god stämning, ibland nästan obegripligt gladlynt. Alliansen ligger trots allt 13 procentenheter efter utmanarna i det rödgröna lägret enligt statsvetarprofessor Henrik Oscarssons ”Mätningarnas mätning”, en sammanvägning av flera väljarbarometrar.

Men Fredrik Reinfeldts tal var en 60 minuter lång uppvisning i gott självförtroende. Enligt honom blir jobben fler, de som tjänar mindre än 38 500 kronor i månaden har fått en extra månadslön i handen sedan Alliansen vann valet 2006 och femkronorna ligger och studsar på borden runtom i landet och väntar på att bli konsumerade. Ja, han sade faktiskt det.

Det var alltså inte ett slaget parti som samlats till sitt sista stora möte före valet om drygt fem månader. Det var ett stridsvilligt parti och partiledaren var inget undantag.

Men så har också Fredrik Reinfeldt mycket att slåss för i höstens val. Det är inga småsaker som står på spel.

1. Statsministerjobbet. Reinfeldt är visserligen redan den borgerliga ledare som suttit längst som statsminister i modern politisk historia. Men han vill givetvis bli historisk genom att vinna ett tredje val i rad. Det har ingen borgerlig företrädare gjort sedan allmänna rösträtten.

2. Regeringsmakten. Om man är aktiv i ett politiskt parti är det roligare att sitta vid makten än att begränsa sig till att kritisera den. Det är i regeringsställning ett politiskt kan förverkliga sina idéer.

3. Anders Borg och Carl Bildt. Trion Reinfeldt, Borg, Bildt har spelat mycket stor roll för förtroendet för regeringen. Men förlorar koalitionen makten försvinner sannolikt alla tre från den politiska scenen.

Reinfeldt har redan varit partiledare i mer än tio år. Det förefaller sannolikt måttligt intressant att återgå till rollen som oppositionsledare efter åtta år som statsminister.

Borg har flerfaldigt påpekat att han bara är intresserad av att vara finansminister, han kandiderar inte ens till riksdagen.

Bildt fyller 65 i sommar och är alltså 69 år vid nästa val. Att de skulle stå till buds efter en eventuellt valvinst om fyra år förefaller alltså inte troligt.

En eventuell valförlust skulle alltså innebära att Reinfeldt, och Moderaterna, tappar sina mest färgstarka och populära företrädare.

4. Möjligheten att komma tillbaka. Om Alliansen skulle förlora valet i höst sätts sammanhållningen sannolikt på stora prov.

Det rödgröna samarbetet havererade efter valförlusten 2010 och det är inte orimligt att tro att de allianspartier som tappar stort i väljarstöd, eller rentav åker ur riksdagen, inte är intresserade av en fortsättning. I alla fall inte under samma former som det nuvarande.

Det skulle allvarligt försvåra Moderaternas möjligheter att återkomma som regeringsbildare. Och det är det de helst av allt vill vara.

Fredrik Reinfeldt och hans parti har alltså minst tusen skäl i världen att slåss för att behålla makten ända tills vallokalerna stänger klockan åtta söndagen den 14 september. Om stämningen på Sverigemötet är en fingervisare kommer de att göra det också.

Selfieministern fick ingen chans till dans

Fredrik Reinfeldt är van vid att människor stannar för att ta en bild tillsammans med honom.

Men på Sverigemötet slog han något slags selfierekord.

I går kväll stod han i timmar vid dansgolvet och blev fotograferad med valarbetare.

Charlotte Perrelli fick igång dansgolvet ordentligt på Moderaternas stora festkväll med gamla schlagerlåtar och andra klassiker. Snart var det både bugg och discodans i en salig röra i Svenska mässan i Göteborg.

Men en som inte fick en chans till dans var statsminister Fredrik Reinfeldt. I timmar stod han tålmodigt vid dansgolvets utkant och fotograferades och kramades med partikamrater.

EFTERLYSNING: Har du tagit en bra bild på statsministern i minglet?

Foto: THOMAS JOHANSSON

Följ ämnen i artikeln