Köp en dum telefon till ditt barn

Efter skräcksifforna: Dumma telefoner inne igen

När mobiltelefonerna förbjöds i norska skolor blev eleverna lyckligare och presterade bättre i klassrummen. 

Siffrorna är glasklara. Fimpa den smarta telefonen och köp i stället en dum telefon till ditt barn.

En gång för länge, länge sedan fanns det dinosaurier på jorden och David Sundin var hipp IT-entreprenör. På den tiden ledde alla vägar till en liten finsk by 15 mil norr om Åbo, dit världens alla IT-chefer vallfärdade för att ta del av det finska teknikundret som stavades Nokia (men uttalades Nååkea av de stolta finnarna). Jag minns att IT-Sundin gästade teknikmeckat i Finlands inland bara några dagar efter att den första iPhonen hade släppts. När han frågade Nokiacheferna om vad de tyckte om Apples nya innovation skrattade de bara. Precis som Microsofts vd Steve Ballmer. 

En Nokia 3210.

Nästan två decennier senare är IT-Sundin en av Sveriges mest folkkära programledare, medan Steve Ballmer lägger allt sitt fokus på att bygga rekordmånga toaletter i LA Clippers nya basketarena. Men framför allt har Nokia precis släppt en uppdaterad version av tidernas näst mest sålda mobiltelefon: den legendariska 3210-modellen som tog världen med storm 1999 år efter Kristus. Den har tyvärr fått kamera och större skärm, men nostalgikerna lär knappast bli besvikna. Priset ligger på tusen spänn och den finns i tre färger. Här är en unboxing-video för dig som inte kan hålla dig tills du har fått hem en egen.

Den nya Nokia-modellen.

Jag minns allt med min första Nokia. Orädslan för att tappa den i backen. De plastiga knapparna som bad om att bli intryckta. Den ännu mer plastiga skärmen som bad om att få vara ifred. Inga sociala medier. Inga kaninhål. Inga filterbubblor. Inga skeva skönhetsideal. Inga hot och inget hat. Sånt fick vi från annat håll (om än i betydligt mindre grad). Allt vi gjorde var att ringa, messa och spela Snake på repeat. Det var ett enklare liv med färre intryck. Kanske precis så som det ska vara när man är barn?

Majoriteten av dagens unga äger en smart telefon innan de har fyllt tio år. Jag är inte känd för att bromsa utvecklingen, men nu snackar vi alltså om en maskin som är mer kraftfull än den superdator som Ronald Reagan styrde världen med under sin tid som amerikansk president. Om du adderar de sociala plattformarna och deras algoritmer till ekvationen kommer du inte att bli överraskad av den här nyheten som aldrig blev någon nyhet här i Sverige: en ny studie visar att mobilförbudet som infördes i norska skolor för tre år sedan har lett till att högstadiebarnen presterar bättre i skolan och mår bättre mentalt. Tjejernas psykologbesök har minskat med hela 60 procent och både killarna och tjejerna upplever att mobbningen nästan har halverats jämfört med när telefonerna var tillåtna.

Arto Nummela under lanseringen av Nokia 3310.

Det är brutala siffror. Plötsligt är den där Nokiatelefonen kanske inte bara ett skämt? Kanske är det faktiskt dags att byta ut de smarta telefonerna mot dumma telefoner? Åtminstone för barnen i grundskolan. Precis som NYU-professorn Jonathan Haidt förespråkar i sin lika hyllade som utskällda bok ”The Anxious Generation”.  

Men det här uppropet behöver inte bara handla om barnen. De dumma telefonerna kan även hjälpa oss vuxna att återta kontrollen över vår liv och ge oss mer tid till annat. I framtiden är jag övertygad om att allt fler människor medvetet kommer att koppla bort sig för att kunna leva mer I nuet. Men varför vänta? Nu har vi vår chans. Det har nämligen blivit inne med dumma telefoner som saknar beroendeframkallande appar. Världens kanske mest prestigefyllda tidning, The New Yorker, skrev nyligen att ”The Dumbphone Boom is Real” och på YouTube kryllar det av kreatörer som delar med sig av sina bästa ”dumbphone-tips”.

Marknadscheferna har också hakat på trenden. Heineken släppte nyligen ”The Boring Phone” – en dum telefon utan appar – tillsammans med klädföretaget Bodega. Så vad väntar du på? Köp en Nokia till ditt barn. Ibland är det smart att vara dum.

Följ ämnen i artikeln