Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Därför är det ingen sprutt på valrörelsen

Fyra veckor kvar till valet men hettan i debatten har långt kvar till högsommarens temperaturer. Det är, för att uttrycka sig försiktigt, fortfarande ganska lamt. Skälen är, i huvudsak, tre.

Mycket står på spel i årets riksdagsval. Makt, inflytande och välavlönade förtroendeuppdrag, till exempel. Bara det borde borga för att valtemperaturen i dag, exakt fyra veckor före valen till kommuner, landsting, regioner och riksdagen, skulle vara högre. Men fortfarande är stämningen avvaktande. Till och med tam. Varför?

1 Alliansen och Social- demokraterna skuggar varandra. Gör den ena parten ett skolpolitiskt utspel kan man vara ganska säker på att den andra svarar inom högst ett par dagar. När den ena sidan säger att för­svaret behöver nya pengar, Gotland måste försvaras och vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge så svarar den andra med ungefär samma mynt. När Magdalena Andersson (S) flaggar för höjd skatt säger ­Anders Borg (M) att nu är det slut på skattesänkningarna.

Alternativen i svensk politik blir otydliga ­eller förefaller handla om man ska ha betyg i fyran eller sexan, rutavdrag för 50 000 eller 100 000 kronor, höjd ­inkomstskatt för det fåtal procent som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden eller inte. Det är, såklart, inte många väljare som går igång på det.

2 Det är fortfarande sommar och många funderar mer över grillen och badet än det senaste politiska utspelen. Genom en grundlagsändring har de allmänna valen flyttat från tredje till andra söndagen i september och det ­trycker ihop valrörelsen, den blir kortare än vi varit vana vid.

3 Pengarna är slut. Det finanspolitiska ramverket, som det så vackert heter, statuerar att de offentliga finanserna ska gå med en procents överskott under en konjunkturcykel. Under lågkonjunkturen har det varit underskott, det vill säga lånade pengar, som stimulerat ekonomin.

Nu är det överskott som gäller och därför är summorna som kan användas till nysatsningar ganska blygsamma. Det är i det ljuset man ska se exempelvis S-förslaget (med rötter i Svensk Bil) om körkort med CSN-lån. Det kostar statskassan nästan ingenting - men kan ­ändå vara av betydelse för den enskilde.

Men partierna vet hur man ­sätter fart på väljarna. Det bevisade de sista veckan före EU-valet i maj där halva svenska folket plötsligt svängde sig med termen ”toppkandidat”, ett hittills okänt ord, och fler än någonsin röstade.

Hoppet är alltså inte ute om att valrörelsen blir het, intensiv och ­rolig. Men det kan dröja ett par veckor till.

5 saker att hålla reda på i veckan

Hägglund får debutera

KD-ledaren Göran Hägglund är förste man till rakning när SVT:s traditionella parti­ledarutfrågningar inför valet sparkar igång på tisdag. ­Utfrågare är Anna Hedenmo och Mats Knutson. På torsdag är det Fredrik Reinfeldts (M) tur och på söndag Gustav Fridolins (MP).

Nervöst eller oplanerat

Nyhetsbyrån TT:s kalender över viktiga händelser läser alla journalister med intresse. Men trots att det är val­rörelse finns få framträdanden av höga politiker registrerade, Jimmie Åkesson (SD) och Birgitta Ohlsson (FP) oräknade. Är de andra oplanerade eller bara nervösa?

136 000 väljare bor utomlands

Från och med torsdag kan man rösta på de ambassader och konsulat som har den servicen till väljare. Det betyder att valet är på gång på allvar. Drygt 136 000 röstberättigade bor utomlands. De flesta, drygt 27 000, bor dock i närheten, nämligen i Norge.

Romson avslutar

Gustav Fridolin (MP) inledde sommartalssäsongen ­redan i juni hemma i skånska Vittsjö. Språkrörskollegan Åsa Romson avslutar den på lördag i Rinkeby. Då har samtliga nio ledare för riksdagspartierna stått i talarstolen någonstans i Sverige, de flesta ­under augusti månad.

Poliserna demonstrerar

Det är inte en demonstration i traditionell bemärkelse men på söndag bussar polisförbundet in medlemmar från hela landet till Kungsträdgården i Stockholm. ­Kravet är en ingångslön på 25 000 kronor jämfört med dagens 21 300 kronor. Det kan de vara värda.

Följ ämnen i artikeln