Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Norden nobbas när EU:s toppjobb delas ut

Norden snuvas återigen på EU:s toppjobb.

Ingen från varken Sverige, ­Danmark eller Finland ser ut att få något av de attraktiva uppdragen i ledningen för unionen.

I eftermiddag samlas statsminister Fredrik Reinfeldt och EU:s ­övriga stats- och regeringschefer i Bryssel. Avsikten är att besätta de återstående toppjobben i EU.

Efter valet till EU-parlamentet i våras byts hela ledningen för EU under hösten. Redan i somras blev det klart att Luxemburgs förre ­premiärminister Jean-Claude Juncker tar över som EU-kommissionens ordförande.

Nu ska de tre återstående topposterna besättas. De är ordförande i Europeiska rådet där regerings­cheferna sitter, EU:s gemensamma ”utrikesminister” (eller höge ­representant som den officiella ­titeln lyder) och ordförande för eurogruppen med finansminist­rarna från euroländerna.
 

För att ta det enkla först är Italiens utrikesminister Federica Mogherini mer eller mindre klar för att efterträda Catherine Ashton som ­”ut­rikesminister”. Tidigare ansågs hon vara för vänligt inställd till Ryssland men det är inte längre ett hinder, trots utvecklingen i Ukraina.

Nästan lika givet är att Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos blir ny ordförande i eurogruppen och efterträder sin nederländske kollega där. Han ingår i paketet men utses senare av euroländerna.
 

I stället står striden om det mest inflytelserika uppdraget av alla inom EU, ordföranden i Europeiska rådet. Sedan 2009 är det Herman Van Rompuy, en belgare som skriver haikudikter.

Även om kandidaterna fort­farande antas vara sex så ser ­Norden ut att gå förlorande ur den striden också.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ansågs vara ett av de hetaste namnen men hennes aktier har sjunkit.

Detsamma gäller ­Finlands förre statsminister Jyrki Katainen trots att han kommer från ett euroland. Många anser att det är en förutsättning för en toppost i EU.

Men enligt Financial ­Times, det regerande ­organet för EU-bevakning, kan Katainen bli kompromissen om man ­inte lyckas enas om någon annan.
 

Lågoddsaren för att bli Europeiska rådets ordförande är Polens premiärminister Donald Tusk.

De tio länder, framför allt från det gamla östblocket, som blev medlemmar i EU 2004 har länge klagat på att de hittills inte fått ett enda toppjobb i EU.

Mot det skulle man kunna ­ anföra att framför allt Danmark, men också Sverige och Finland, har ­varit med betydligt längre. Men den enda som varit nära topp­posterna är Margot Wallström som var vice ordförande i EU-kommissionen i fem år.

Tusk står för en tuff linje mot Ryssland och har stöd av Stor­britannien eftersom han precis som dem är kritisk mot ökad ­överstatlighet. Dock talar han skral engelska och ingen ­franska.
 

Två andra kandidater är ­Valdis Dombrovskis, tidigare premiärminister i Lettland. Och Andrus ­Ansip, tidigare premiärminister i Estland. ­Båda måste betraktas som okända och ­påstås sakna karisma.

Toppmötet ­inleds klockan fyra i efter­middag och lär inte vara klart förrän ­tidigast vid midnatt.

Följ ämnen i artikeln